Slaný žemľový nákyp fotorecept

garanco - fotkagaranco, 3. januára 2013
Slaný žemľový nákyp (fotorecept)
Foto: garanco

Recept, po malej úprave, pochádza z kuchárskej knihy z r. 1969 "Velká kuchařka", ktorú som si vybrala ako darček, keď som ešte študovala a dodnes ju považujem za jednu z najlepších kuchárskych kníh. Aj keď dávam prednosť sladkej verzii mnohých jedál, na tomto nákype sme si naozaj pochutili!

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

6 ks (2-dňové)
100 g prerastená
3 dl
3 ks
200 g (mrazené alebo čerstvé)
1 ks
 zelená
 na vymastenie pekáča
 strúhaný

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rožky nakrájame na kocky, vložíme do väčšej misy.

    Slaný žemľový nákyp (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Žĺtka rozhabarkujeme v mlieku s trochou soli a zalejeme rožky, necháme chvíľu postáť (občas rožky v mise ponatriasame, aby mlieko rovnomerne vsiaklo), bielka dáme do misy na šľahanie.

    Slaný žemľový nákyp (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Slaninku nakrájame na kocky a na troche oleja ju opečieme, pridáme cibuľku nakrájanú na drobno, speníme, pridáme huby, soľ, trochu mletého čierneho korenia a krátko podusíme, pridáme petržlenovú vňať ( namiesto húb môžme pridať uvarené údené mäso, alebo nakrájanú šunku, alebo zelený hrášok).

    Slaný žemľový nákyp (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Slaninovou zmesou zalejeme pripravené rožky. Z bielok ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame.

    Slaný žemľový nákyp (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nádobu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme strúhankou (ja som iba mastila maslom pre chuť, lebo som dostala pod stromček výborný titanový riad, ktorý by ani nebolo treba mastiť). Naplníme ju rožkovou zmesou, vrch uhladíme a môžme dať navrch tiež trochu masla. Pečieme pri 200st. asi 30 minút. Upečený nákyp posypeme strúhaným syrom. Podávame so šalátom zo surovej, alebo zo sterilizovanej zeleniny. Nech Vám chutí tak, ako chutilo nám!

    Slaný žemľový nákyp (fotorecept) - obrázok 5
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Pečené

Diskusia k receptu

ariela6
zaujimavy nakyp mam rada taketo jedla ukladam vyskušam
marianne
tento by som zjedla:-) skusim,ked mi ostane starsie celozrne pecivko
motyka
Výborná, rýchla a pritom nie drahá a aj chutná večera. Pre mňa, super nápadík. Najbližšie urobím. Ďakujem.