Slaný žemľový nákyp (fotorecept)

Autor receptu: garanco

Recept, po malej úprave, pochádza z kuchárskej knihy z r. 1969 "Velká kuchařka", ktorú som si vybrala ako darček, keď som ešte študovala a dodnes ju považujem za jednu z najlepších kuchárskych kníh. Aj keď dávam prednosť sladkej verzii mnohých jedál, na tomto nákype sme si naozaj pochutili!

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Rožky nakrájame na kocky, vložíme do väčšej misy.
  2. Žĺtka rozhabarkujeme v mlieku s trochou soli a zalejeme rožky, necháme chvíľu postáť (občas rožky v mise ponatriasame, aby mlieko rovnomerne vsiaklo), bielka dáme do misy na šľahanie.
  3. Slaninku nakrájame na kocky a na troche oleja ju opečieme, pridáme cibuľku nakrájanú na drobno, speníme, pridáme huby, soľ, trochu mletého čierneho korenia a krátko podusíme, pridáme petržlenovú vňať ( namiesto húb môžme pridať uvarené údené mäso, alebo nakrájanú šunku, alebo zelený hrášok).
  4. Slaninovou zmesou zalejeme pripravené rožky. Z bielok ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame.
  5. Nádobu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme strúhankou (ja som iba mastila maslom pre chuť, lebo som dostala pod stromček výborný titanový riad, ktorý by ani nebolo treba mastiť). Naplníme ju rožkovou zmesou, vrch uhladíme a môžme dať navrch tiež trochu masla. Pečieme pri 200st. asi 30 minút. Upečený nákyp posypeme strúhaným syrom. Podávame so šalátom zo surovej, alebo zo sterilizovanej zeleniny. Nech Vám chutí tak, ako chutilo nám!