Foto: ola111
Je dobrý teplý aj studený,tento som robila so šunkou,ale veľmi dobrý je s údeným mäsom.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 l |
|
400 g |
|
200 g |
|
200 g (údené mäso) |
|
50 g |
|
4 ks |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
Na vymazanie formy: | |
|
|
|
|
Na povrch: | |
200 ml alebo jogurt |
|
50 g strúhaný |
|
Postup
-
1
V osolenom mlieku pomaly varíme ryžu,až kým nezhustne na kašu,ryžu miešame.Necháme vychladnúť.
-
2
Šunku alebo údené mäso pokrájame na kocky,
-
3
syr postrúhame na väčšom slzičkovom strúhadle.
-
4
Do vychladnutej ryže primiešame postupne suroviny-šunku,syr,kukuricu,na kocôčky pokrájanú papriku.Ochutíme soľou a mletým korením. Nakoniec primiešame po jednom žľtky a vyšľahaný tuhý sneh z bielkov.
-
5
Ohňovzdornú formu vytrieme maslom,vysypeme strúhankou a naplníme ryžovou zmesou.
-
6
Pečieme asi 40 minút,pri teplote 180°C.
-
7
Upečený ryžový nákyp môžete potrieť kyslou smotanou,do ktorej pridáte nastrúhaný tvrdý syr,najlepší je údený. Nakrájame na porcie,podávame so zeleninou,šalátom.
vždy zostane kúsok údeného,syry,takto sa to určite zje:-)