Slaný koláč pre dvoch fotorecept

evusik - fotkaevusik, 21. septembra 2011
Slaný koláč pre dvoch (fotorecept)
Foto: evusik

Keď boli deti doma piekla som koláče na dva veľké plechy a občas bolo aj málo, teraz upečiem na jeden a nevieme to zjesť. Zobraziť celý popisKeď boli deti doma piekla som koláče na dva veľké plechy a občas bolo aj málo, teraz upečiem na jeden a nevieme to zjesť. Tak u nás nastala éra zmenšovania. Koláče pečiem z polovičných dávok na malé plechy...

2
porcie
20 minút
príprava
15 minút
na 220 °C

Suroviny

300 g
200 ml vlažná
10 g
1 KL
Oboženie:
50 ml
4-5 strúčikov
1 KL




Postup

  1. 1

    Kvasnice (1/4 kocky) rozmiešame vo vlažnej vode. Po troche prisýpame múku a vidličkou miešame na kašičku, keď sa nám už vidličkou nedá, domiesime cesto rukou. Cesto prikryjeme miskou a necháme asi hodinu vykysnúť.

    Slaný koláč pre dvoch (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rajčinu ponoríme do horúcej vody, ošúpeme, odstránime dužinu a pevnú časť nakrájame

    Slaný koláč pre dvoch (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do misky si pretlačíme cesnak, pridáme soľ, olivový olej a tymián

    Slaný koláč pre dvoch (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď nám cesto vykysne, prekrojíme ho na dve časti a každú roztlačíme rukami do okrúhlej formy vymastenej olejom (priemer 20 cm) alebo priamo na plech. Z tohto množstva spravíme dva okrúhle koláče. Na každý dáme polovicu olejovej kašičky a dobre prstami povtláčame do cesta

    Slaný koláč pre dvoch (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vrch koláča ozdobíme kolieskami choriza, alebo nejakej inej pikantnej klobásky, kúskami rajčiny, bazalkou

    Slaný koláč pre dvoch (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    samozrejme môžete použiť čo len chcete a čo máte radi... odporúčam olivy, mozarellu ale nezasýpať to strúhaným syrom.... toto nie je pizza!!!!

    Slaný koláč pre dvoch (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 220°C asi 10-15 minút

    Slaný koláč pre dvoch (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečené vyberieme z plechu a dáme na mriežky vychladnúť

    Slaný koláč pre dvoch (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ... ha ha ha, kto by čakal až taká dobrotka vychladne.... všimnite si, že keď som prekrojila koláč, šťavička z choriza krásne stiekla a vpila sa do cesta... to je tak božské!!!

    Slaný koláč pre dvoch (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    jeden koláčik pre mňa, jeden pre manžela.... ale momentálne som slamená vdova tak ich zože.... teda zjem sama :-)

    Slaný koláč pre dvoch (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    dnes ráno som si upiekla ďaľšie dva, len tak s olivovým olejom, cesnakom a tymiánom... také posúšky miesto chleba :-)

    Slaný koláč pre dvoch (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    dnes (24.4.2012) som robila s medvedím cesnakom... do cesta som pridala hrsť ovsených vločiek, slnečnicové a ľanové semienka a vrch som posypala pokrájaným medvedím cesnakom a výdatne zaliala olivovým olejom.... bála som sa, že ten cesnak zhorí ale zostal taký skoro chrumkavý.... no výborné to bolo :-)

    Slaný koláč pre dvoch (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

altyn
Určite tiež vyskúšam, lebo ja som skôr na slané a toto vypadá famózne, to môžem s radosťou predložiť aj hosťom. Len dúfam že zvládnem droždie, lebo to som ešte neskúšal. :-))))))))))
evusik
@altyn to akože si ešte nepiekol kysnuté cesto? toho sa bojíš?
nemaj strach ja som tiež piekla prvý krát koláč z kysnutého cesta zhruba v tvojom veku a vydaril sa mi úplne fantastisky, a to vtedy neexistoval internet ani Varecha :-))))
hlavne si dopraj čas a nič neuponáhľaj, kysnuté cesto potrebuje čas a pokoj a určite sa ti podarí .... a tento recept je v podstate veľmi jednoduchý :-)
cica2
vyzerá perfektne a supér spracovaný recept, hlavne bod 9 a 10 :D
jerica
inšpirácia tak isto ako u vás aj u nás "pre dvoch" jeden so syrom a druhý so šunkou alebo aj klobáskou. :-D
evusik
@jerica ak môžem poradiť na tento typ koláča alebo posúcha je lepšie dať klobásu alebo niečo čo pustí šťavu, klobása chorizo je na to ideálna... je to čisté mäso a je tam aj mastné, pri pečení sa to mastné vyškvarí a vsiakne do cesta a čisté mäsko ostatne mierne pripečené a chrumkavé.... keby si dala šunku bolo by to veľmi suché, šunka je dobrá na pizu pretože tam sa dáva rajčinový základ... ja mám práve v trúbe ďaľšie dve ale tentoraz len potreté olejom, cesnakom a tymiánom - taký posúch miesto chleba :-)
garanco
Mne sa páči viac ten druhý variant , dobrý typ na večeru!
jerica
@evusik Ďakujem za radu , ja som zistila že to cestíčko je skôr suchšie ,liba že ja bysom do cesta vpašovala lyžicu domácej masti , určite vyskúšam ,lebo pre nás dvoch variť je tiež umenie aby sa to nejedlo potom zo dva dni,našťastie môj ešte si ide do robotky oddýchnuť a tam sa zje aj z druhého dňa , len nech niečo je pod zub. Máš prvvdu s tou šunkou , ja šunku nemusím a Tvoj salámik čo vidím, u nás neviem či dostanem.
huck
@evu šik mne tvoje kolačiky pripominaju pizzu aj vzhladom aj podla surovin. Nie predsa každa pizza musi byt natretata paradajkovou salsou .Zakladom je cesto a dalej sa fantazii medze nekladu. Vyhodou je že tohoto kysnuteho cesta si možete urobit vačšie množstvo a použijete len tolko kolko potrebujete. Ostatne vložite do PVC, alebo mikrotenoveho vrecuška a použijete za par dni. Premiesite, natlačite do formy obložite popripade niečim inym ako minule aaaa je to!
evusik
@huck tento druh slaného koláča sa volá focaccia je to vlastne chlebová placka, základ sa robí len tak, že sa potrie olejom a bylinkami, alebo sa obkladá, ale nie rajčinovou omáčkou.... tiež sa robí plnená t.j. na cesto sa dá veľa syru, bylinky a prikryje sa druhým cestom a dá sa upiecť
toto je predsa len iné cesto ako na pizzu, pripomína skôr naše posúchy, ktoré pekávali v pekárňach a na vrch natlačili kocky slaninky, cesnak :-)
zdezda
jéééééj, no to je perfiš, ešte že si napísala, že chorizo môže byť aj čabajka, či iná klobáska :-), inak aj tá druhá alternatíva sa mi páči, no a cesnak, nesmie u nás chýbať, krásne pečieš aj fotíš :-)
evusik
@zdezda presne ako píšeš a ako napísala @huck obloženie si spraví každý sám, podľa stavu chladničky alebo podľa toho kto čo má rád... ja mám s týmito posúchmi vždy veľký úspech, lebo pravda je taká že veľa žien nepečie a veľa chlapov nikdy neokúsili dobrý doma pečený chlieb, pečivo alebo takýto výborný posúšik :-)
45678
@evu šik, s tými koláčmi je to ako s našimi bytmi, kedysi malé, teraz veľké, keď sme zostali dvaja doma :-))
Na Tvojich koláčoch vidieť, že pečieš s láskou, vyzerajú výborne.
radost
@evusik
huráááá...dnes sme mali slaný koláč pre troch ako Stará Turá..!!!
kvások+voda+múka=a opoldruha hodinky už žena muža k obedu núka...
a fazuľová k tomu..aj vychýrený hosť mohol prísť do našeho domu...:-))
si jednička v mojej kuchyni...píšeš naše varecháčske dejiny...:-)))
evusik
@radost tvoja básnička mi narobila chute na môj vlastný slaný koláč, tuším idem zamiesiť.... práve som sa vrátila od doktora, ktorý ma vôbec ale vôbec nepotešil, ale tvoja básnička mi spravila radosť .-)
bonpari
robila som uz niekolkokrat!! uplne jednoduche, vzdy sa podaria a su chutnejsie ako z obchodu.. a dnes boli take vyborne tie posuchy, ze som ta musela prist pochvalit a podakovat za recept :) priatel sa nevedel dojest a pytal sa, ci mozu byt znova zajtra k veceri :)
evusik
@bonpari ty si to celkom presne vystihla... jednoduché, rýchle, výborné... teším sa, že aj u vás majú úspech :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia