Foto: evusik
Keď boli deti doma piekla som koláče na dva veľké plechy a občas bolo aj málo, teraz upečiem na jeden a nevieme to zjesť. Zobraziť celý popisKeď boli deti doma piekla som koláče na dva veľké plechy a občas bolo aj málo, teraz upečiem na jeden a nevieme to zjesť. Tak u nás nastala éra zmenšovania. Koláče pečiem z polovičných dávok na malé plechy...
porcie
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Kvasnice (1/4 kocky) rozmiešame vo vlažnej vode. Po troche prisýpame múku a vidličkou miešame na kašičku, keď sa nám už vidličkou nedá, domiesime cesto rukou. Cesto prikryjeme miskou a necháme asi hodinu vykysnúť.
-
2
Rajčinu ponoríme do horúcej vody, ošúpeme, odstránime dužinu a pevnú časť nakrájame
-
3
do misky si pretlačíme cesnak, pridáme soľ, olivový olej a tymián
-
4
Keď nám cesto vykysne, prekrojíme ho na dve časti a každú roztlačíme rukami do okrúhlej formy vymastenej olejom (priemer 20 cm) alebo priamo na plech. Z tohto množstva spravíme dva okrúhle koláče. Na každý dáme polovicu olejovej kašičky a dobre prstami povtláčame do cesta
-
5
Vrch koláča ozdobíme kolieskami choriza, alebo nejakej inej pikantnej klobásky, kúskami rajčiny, bazalkou
-
6
samozrejme môžete použiť čo len chcete a čo máte radi... odporúčam olivy, mozarellu ale nezasýpať to strúhaným syrom.... toto nie je pizza!!!!
-
7
Pečieme vo vyhriatej rúre na 220°C asi 10-15 minút
-
8
Upečené vyberieme z plechu a dáme na mriežky vychladnúť
-
9
... ha ha ha, kto by čakal až taká dobrotka vychladne.... všimnite si, že keď som prekrojila koláč, šťavička z choriza krásne stiekla a vpila sa do cesta... to je tak božské!!!
-
10
jeden koláčik pre mňa, jeden pre manžela.... ale momentálne som slamená vdova tak ich zože.... teda zjem sama :-)
-
11
dnes ráno som si upiekla ďaľšie dva, len tak s olivovým olejom, cesnakom a tymiánom... také posúšky miesto chleba :-)
-
12
dnes (24.4.2012) som robila s medvedím cesnakom... do cesta som pridala hrsť ovsených vločiek, slnečnicové a ľanové semienka a vrch som posypala pokrájaným medvedím cesnakom a výdatne zaliala olivovým olejom.... bála som sa, že ten cesnak zhorí ale zostal taký skoro chrumkavý.... no výborné to bolo :-)
nemaj strach ja som tiež piekla prvý krát koláč z kysnutého cesta zhruba v tvojom veku a vydaril sa mi úplne fantastisky, a to vtedy neexistoval internet ani Varecha :-))))
hlavne si dopraj čas a nič neuponáhľaj, kysnuté cesto potrebuje čas a pokoj a určite sa ti podarí .... a tento recept je v podstate veľmi jednoduchý :-)
toto je predsa len iné cesto ako na pizzu, pripomína skôr naše posúchy, ktoré pekávali v pekárňach a na vrch natlačili kocky slaninky, cesnak :-)
Na Tvojich koláčoch vidieť, že pečieš s láskou, vyzerajú výborne.
huráááá...dnes sme mali slaný koláč pre troch ako Stará Turá..!!!
kvások+voda+múka=a opoldruha hodinky už žena muža k obedu núka...
a fazuľová k tomu..aj vychýrený hosť mohol prísť do našeho domu...:-))
si jednička v mojej kuchyni...píšeš naše varecháčske dejiny...:-)))