Slaný koláč pre dvoch (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Keď boli deti doma piekla som koláče na dva veľké plechy a občas bolo aj málo, teraz upečiem na jeden a nevieme to zjesť. Tak u nás nastala éra zmenšovania. Koláče pečiem z polovičných dávok na malé plechy...

2
porcie
20 minút
príprava
15 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Kvasnice (1/4 kocky) rozmiešame vo vlažnej vode. Po troche prisýpame múku a vidličkou miešame na kašičku, keď sa nám už vidličkou nedá, domiesime cesto rukou. Cesto prikryjeme miskou a necháme asi hodinu vykysnúť.
  2. Rajčinu ponoríme do horúcej vody, ošúpeme, odstránime dužinu a pevnú časť nakrájame
  3. do misky si pretlačíme cesnak, pridáme soľ, olivový olej a tymián
  4. Keď nám cesto vykysne, prekrojíme ho na dve časti a každú roztlačíme rukami do okrúhlej formy vymastenej olejom (priemer 20 cm) alebo priamo na plech. Z tohto množstva spravíme dva okrúhle koláče. Na každý dáme polovicu olejovej kašičky a dobre prstami povtláčame do cesta
  5. Vrch koláča ozdobíme kolieskami choriza, alebo nejakej inej pikantnej klobásky, kúskami rajčiny, bazalkou
  6. samozrejme môžete použiť čo len chcete a čo máte radi... odporúčam olivy, mozarellu ale nezasýpať to strúhaným syrom.... toto nie je pizza!!!!
  7. Pečieme vo vyhriatej rúre na 220°C asi 10-15 minút
  8. Upečené vyberieme z plechu a dáme na mriežky vychladnúť
  9. ... ha ha ha, kto by čakal až taká dobrotka vychladne.... všimnite si, že keď som prekrojila koláč, šťavička z choriza krásne stiekla a vpila sa do cesta... to je tak božské!!!
  10. jeden koláčik pre mňa, jeden pre manžela.... ale momentálne som slamená vdova tak ich zože.... teda zjem sama :-)
  11. dnes ráno som si upiekla ďaľšie dva, len tak s olivovým olejom, cesnakom a tymiánom... také posúšky miesto chleba :-)
  12. dnes (24.4.2012) som robila s medvedím cesnakom... do cesta som pridala hrsť ovsených vločiek, slnečnicové a ľanové semienka a vrch som posypala pokrájaným medvedím cesnakom a výdatne zaliala olivovým olejom.... bála som sa, že ten cesnak zhorí ale zostal taký skoro chrumkavý.... no výborné to bolo :-)