Foto: mariaklara
Recept mám od švagrinej Gitky ( od nej mám veľa dobrých receptov ), včera som ho vyskúšala a s výsledkom som bola nad mieru Zobraziť celý popisRecept mám od švagrinej Gitky ( od nej mám veľa dobrých receptov ), včera som ho vyskúšala a s výsledkom som bola nad mieru spokojná. Je to trochu zmena, nemusia byť vždy pagáče.
porcie
príprava
na 180 - 150- 125 °C
Suroviny
750 ml |
|
300 ml |
|
1 PL |
|
50 g |
|
350 ml vlažné |
|
100 ml |
|
Plnka: | |
75 g |
|
75 g |
|
2 - 4 ks - strúčiky |
|
1 ks uvarený |
|
2 ks |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Pripravíme si :
-
2
Preosejeme múku, v strede urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, pridáme 2 - 3 PL vlažného mlieka, priamo v miske si pripravíme kvások. Po vykysnutí kvásku pridáme všetky ostatné prísady, otruby, mlieko, olej, soľ, spolu zmiešame, vypracujeme cesto. Necháme dobre nakysnúť.
-
3
Pokiaľ nám kysne cesto, pripravíme si plnku. Rozpustíme maslo, pridáme pretlačený cesnak, zemiak - uvarený a postrúhaný, žĺtky - surové, posolíme morskou soľou a zamiešame. Miešame rýchlo, aby sa nám žĺtky nezrazili. Necháme vychladnúť. ( Tu obrázok doplním, omylom som ho vymazala. )
- 4
Cesto je trochu hustejšie, ale aj tak dobre nakysne.
- 5
Po nakysnutí cesto preložíme na dosku alebo na podložku, rozdelíme na štyri časti.
- 6
Každé cesto rozgúľame na podložke a natrieme pripravenou plnkou.
- 7
Stočíme ako závin, trochu ho, akoby stlačíme. Krájame na 2 cm hrúbku. Pôvodne sa mali klásť na plech tak, ako boli odkrojené ( viď,.foto ), ja som na to ale zabudla, kládla som ich ako osie hniezda - slimáky. Preto som ich premenovala na " Slimáky ".
- 8
Preložíme na plech, na plechu necháme podkysnúť. Pred vložením do predhriatej rúry, slimáky potrieme vajcom. Dáme piecť.
- 9
Pečieme 5 - 8 min. na 180° C, potom 3 - 5 min. na 150° C, 3 - 5 min. na 125° C.
- 10
Po upečení slimáky prikryjeme papierom na pečenie a utierkou, necháme vychladnúť. DOBRÚ CHUŤ !
- 4
Diskusia k receptu