Slané slimáky z otrúb fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 28. júna 2012

Recept mám od švagrinej Gitky ( od nej mám veľa dobrých receptov ), včera som ho vyskúšala a s výsledkom som bola nad mieru spokojná. Je to trochu zmena, nemusia byť vždy pagáče.

2 plechy
porcie
10 - 15 minút
príprava
30 minút
na 180 - 150- 125 °C

Suroviny

750 ml
300 ml
1 PL
50 g
350 ml vlažné
100 ml
Plnka:
75 g
75 g
2 - 4 ks - strúčiky
1 ks uvarený
2 ks
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si :

    Slané slimáky z otrúb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Preosejeme múku, v strede urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, pridáme 2 - 3 PL vlažného mlieka, priamo v miske si pripravíme kvások. Po vykysnutí kvásku pridáme všetky ostatné prísady, otruby, mlieko, olej, soľ, spolu zmiešame, vypracujeme cesto. Necháme dobre nakysnúť.

    Slané slimáky z otrúb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokiaľ nám kysne cesto, pripravíme si plnku. Rozpustíme maslo, pridáme pretlačený cesnak, zemiak - uvarený a postrúhaný, žĺtky - surové, posolíme morskou soľou a zamiešame. Miešame rýchlo, aby sa nám žĺtky nezrazili. Necháme vychladnúť. ( Tu obrázok doplním, omylom som ho vymazala. )

  4. 4

    Cesto je trochu hustejšie, ale aj tak dobre nakysne.

    Slané slimáky z otrúb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po nakysnutí cesto preložíme na dosku alebo na podložku, rozdelíme na štyri časti.

    Slané slimáky z otrúb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Každé cesto rozgúľame na podložke a natrieme pripravenou plnkou.

    Slané slimáky z otrúb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Stočíme ako závin, trochu ho, akoby stlačíme. Krájame na 2 cm hrúbku. Pôvodne sa mali klásť na plech tak, ako boli odkrojené ( viď,.foto ), ja som na to ale zabudla, kládla som ich ako osie hniezda - slimáky. Preto som ich premenovala na " Slimáky ".

    Slané slimáky z otrúb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Preložíme na plech, na plechu necháme podkysnúť. Pred vložením do predhriatej rúry, slimáky potrieme vajcom. Dáme piecť.

    Slané slimáky z otrúb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pečieme 5 - 8 min. na 180° C, potom 3 - 5 min. na 150° C, 3 - 5 min. na 125° C.

    Slané slimáky z otrúb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po upečení slimáky prikryjeme papierom na pečenie a utierkou, necháme vychladnúť. DOBRÚ CHUŤ !

    Slané slimáky z otrúb (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

nonna
Všetko slané "žerem", vyzerajú krásne, ukladám do KK. Pohodový podvečer do neďalekých Vrábel!
melita
Zaujímavý recept, je fajn, že sa v našich kuchyniach objavujú recepty, ktoré obsahujú trochu zabudnuté a podceňované suroviny ako sú napr. aj otruby. Určite vyskúšam, ale nie som konzumentom cesnaku, tak pouvažujem nahradiť cesnak niečím iným.
mariaklara
Ďakujem Vám všetkým za komentáre aj, že sa Vám recept pozdáva. Vyskúšajte, neobanujete.