Slané slimáky z otrúb (fotorecept)

Autor receptu: mariaklara

Recept mám od švagrinej Gitky ( od nej mám veľa dobrých receptov ), včera som ho vyskúšala a s výsledkom som bola nad mieru spokojná. Je to trochu zmena, nemusia byť vždy pagáče.

2 plechy
porcie
10 - 15 minút
príprava
30 minút
na 180 - 150- 125 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si :
  2. Preosejeme múku, v strede urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, pridáme 2 - 3 PL vlažného mlieka, priamo v miske si pripravíme kvások. Po vykysnutí kvásku pridáme všetky ostatné prísady, otruby, mlieko, olej, soľ, spolu zmiešame, vypracujeme cesto. Necháme dobre nakysnúť.
  3. Pokiaľ nám kysne cesto, pripravíme si plnku. Rozpustíme maslo, pridáme pretlačený cesnak, zemiak - uvarený a postrúhaný, žĺtky - surové, posolíme morskou soľou a zamiešame. Miešame rýchlo, aby sa nám žĺtky nezrazili. Necháme vychladnúť. ( Tu obrázok doplním, omylom som ho vymazala. )
  4. Cesto je trochu hustejšie, ale aj tak dobre nakysne.
  5. Po nakysnutí cesto preložíme na dosku alebo na podložku, rozdelíme na štyri časti.
  6. Každé cesto rozgúľame na podložke a natrieme pripravenou plnkou.
  7. Stočíme ako závin, trochu ho, akoby stlačíme. Krájame na 2 cm hrúbku. Pôvodne sa mali klásť na plech tak, ako boli odkrojené ( viď,.foto ), ja som na to ale zabudla, kládla som ich ako osie hniezda - slimáky. Preto som ich premenovala na " Slimáky ".
  8. Preložíme na plech, na plechu necháme podkysnúť. Pred vložením do predhriatej rúry, slimáky potrieme vajcom. Dáme piecť.
  9. Pečieme 5 - 8 min. na 180° C, potom 3 - 5 min. na 150° C, 3 - 5 min. na 125° C.
  10. Po upečení slimáky prikryjeme papierom na pečenie a utierkou, necháme vychladnúť. DOBRÚ CHUŤ !