Foto: arachnea
Podrobný fotorecept na obyčajné slané rožky.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Odvážime si polohrubú a hladkú múku a vsypeme do väčšej misy. Do stredu múky si urobíme jamku a rozdrobíme do nej kvasnice (droždie). Pridáme lyžičku cukru a prilejeme teplú vodu. Počkáme, kým sa kvások preberie.
- 2
Pridáme lyžičku soli a dve lyžičky oleja. Zmiešame. Hnetieme rukou, kým nie je misa aj ruka čistá. Cesto prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto. Keďže mám v byte suchý vzduch a nechcela som, aby mi cesto navrchu oschlo, prikrývam misu vlhkou utierkou. Nechám kysnúť dostatočne dlhý čas, aspoň 45 minút.
- 3
Nakysnuté cesto dám na pomúčenú dosku a rozdelím na 12 dielov.
- 4
Veľmi jednoducho dosiahnem rovnaké kúsky tak, ak cesto budem deliť. Najskôr na polovicu...
- 5
Polovice na polovicu....
- 6
Tieto kusy cesta si vyformujem a každý rozdelím na tri rovnaké kúsky...
- 7
Každý kúsok ešte raz zmiesim do guličky a nechám na doske "odpočívať".
- 8
Aj teraz ich prikryjem utierkou, tentokrát suchou.
- 9
Nechám vykysnúť... aj pol hodinu.
- 10
Rukou si sformujeme cesto...
- 11
... rozgúľame na veľkosť tanierika...
- 12
...a stáčame rožky.
- 13
Poukladáme ich na olejom vymastený plech a znovu necháme dobre nakysnúť.
- 14
Rozohrejeme rúru na 180 - 200 stupňov, rožky potrieme vajíčkom rozšľahaným v mlieku, posypeme hrubou soľou a rascou. Pečieme približne 15 minút. Dobrú chuť!
- 2
Zvádza k vyskúšaniu.
S cestom sa dobre pracuje.
Ďakujem.