Slané rožky

Slané rožky (fotorecept)

Autor receptu: arachnea

Podrobný fotorecept na obyčajné slané rožky.

12
porcií
100 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Odvážime si polohrubú a hladkú múku a vsypeme do väčšej misy. Do stredu múky si urobíme jamku a rozdrobíme do nej kvasnice (droždie). Pridáme lyžičku cukru a prilejeme teplú vodu. Počkáme, kým sa kvások preberie.
  2. Pridáme lyžičku soli a dve lyžičky oleja. Zmiešame. Hnetieme rukou, kým nie je misa aj ruka čistá. Cesto prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto. Keďže mám v byte suchý vzduch a nechcela som, aby mi cesto navrchu oschlo, prikrývam misu vlhkou utierkou. Nechám kysnúť dostatočne dlhý čas, aspoň 45 minút.
  3. Nakysnuté cesto dám na pomúčenú dosku a rozdelím na 12 dielov.
  4. Veľmi jednoducho dosiahnem rovnaké kúsky tak, ak cesto budem deliť. Najskôr na polovicu...
  5. Polovice na polovicu....
  6. Tieto kusy cesta si vyformujem a každý rozdelím na tri rovnaké kúsky...
  7. Každý kúsok ešte raz zmiesim do guličky a nechám na doske "odpočívať".
  8. Aj teraz ich prikryjem utierkou, tentokrát suchou.
  9. Nechám vykysnúť... aj pol hodinu.
  10. Rukou si sformujeme cesto...
  11. ... rozgúľame na veľkosť tanierika...
  12. ...a stáčame rožky.
  13. Poukladáme ich na olejom vymastený plech a znovu necháme dobre nakysnúť.
  14. Rozohrejeme rúru na 180 - 200 stupňov, rožky potrieme vajíčkom rozšľahaným v mlieku, posypeme hrubou soľou a rascou. Pečieme približne 15 minút. Dobrú chuť!