Slané bezlepkové žemle
Foto: novalim
Vôňa domáceho pečiva je jedným z dôvodov, prečo si u nás chlieb aj pečivo zvykneme piecť doma. Slané bezlepkové žemle pečené v ohňovzdorných nádobkách Zobraziť celý popisVôňa domáceho pečiva je jedným z dôvodov, prečo si u nás chlieb aj pečivo zvykneme piecť doma. Slané bezlepkové žemle pečené v ohňovzdorných nádobkách si budete pochvaľovať. Čerstvo upečené, potreté len maslom a podávané napríklad s pažítkou alebo v čase sezóny s nasekaným medvedím cesnakom sú priam neodolateľné. Vyskúšajte si ich upiecť podľa nášho jednoduchého receptu aj vy a dajte nám vedieť, ako vám chutili.
Zdroj: https://novalim.net/slane-bezlepkove-zemle/
porcií
na 230 °C
Postup
-
1
Upiecť si tieto bezlepkové žemličky je skutočne jednoduché. Nemusíte sa báť, že ich zle vymiesite, pretože ich vôbec netreba miesť. Kúzlo tohto receptu je v tom, že všetky prísady dáme do väčšej misy, varechou ich premiešame a… to je všetko. Takto premiešané cesto prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ho cez noc na kuchynskej linke kysnúť.
- 2
Na druhý deň nakysnuté cesto, ktoré bude mať konzistenciu hustej bublinkovej kaše, vyklopíme na pracovnú dosku, ktorú sme dobre pomúčili bezlepkovou múkou – napr. Promix UNI. Navlhčenými rukami cesto premiesime, resp. poprekladáme a rozdelíme na 8 rovnakých kúskov. Množstvo a veľkosť kúskov záleží od toho, aké veľké ohňovzdorné nádobky máme. My sme použili nádobky široké 10 cm a hlboké 5 cm.
- 3
Kúsky poprášime bezlepkovou múkou a prikryté utierkou ich necháme ešte podkysnúť asi pol hodinu.
- 4
Medzitým vložíme nádobky aj s pokrievkami do rúry, ktorú vyhrejeme na 230 stupňov. Nádobky sa tak dobre rozohrejú a žemličky sa v nich lepšie upečú.
- 5
Po pol hodine budeme podkysnuté žemličky opatrne prenášať do rozožeravených nádob na pečenie. Nádobky opatrne vyberieme z rúry, položíme na mriežku alebo povrch, ktorý znesie vysokú teplotu, zľahka ich zvnútra poprášime múkou a vložíme do nich jednotlivé kúsky cesta. Pri manipulácii sa cesto zdeformuje, ale to je v poriadku, počas pečenia nadobudne pekný tvar a nafúkne sa.
- 6
Uzatvorené nádobky s cestom vložíme rýchlo späť do rúry a slané bezlepkové žemle pečieme 15 minút. Po 15 minútach opatrne odstránime pokrievky a žemličky dopekáme do zlatohneda ďalších 15-20 minút. Celková dĺžka pečenia závisí od veľkosti žemličiek, preto odporúčame pre istotu odsledovať si dĺžku pečenia a riadiť sa aj zafarbením žemličiek.
- 7
Upečené žemličky necháme vychladnúť v nádobkách, vlažné ich povyberáme a môžeme jesť. Najlepšie chutia čerstvé, ak ich nezjete, odporúčame ich zmraziť. V prípade potreby ich vyberieme z mrazničky a rozmrazíme v rúre rozohriatej na 200 stupňov na pár minút.
Tiež bezlepkové žemle:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu