Bezlepkové žemle
Bezlepkové žemle

Rustikálne tmavé žemličky bez lepku

novalim - fotkanovalim, 14. apríla 2024. Komerčný recept.
Rustikálne tmavé žemličky bez lepku
Foto: novalim

Pokračujeme s ďalším skvelým receptom – upečieme si rustikálne tmavé žemle bez lepku a v rámci našej školy pečenia vás naučíme, ako si pripraviť Zobraziť celý popisPokračujeme s ďalším skvelým receptom – upečieme si rustikálne tmavé žemle bez lepku a v rámci našej školy pečenia vás naučíme, ako si pripraviť kvalitné bezlepkové pečivo doma. Viete, čo doň dáte, upečiete si ho čerstvé k raňajkám a tá vôňa je na nezaplatenie :-). Základom rustikálnych tmavých žemlí je naša múka Promix T, ktorá obsahuje len prirodzene bezlepkové a bezpšeničné suroviny, ako napr. zemiakovú, ryžovú či pohánkovú múku a navyše je obohatená o jablčnú vlákninu.
Zdroj: www.novalim.sk

4 ks
porcie
35 (+ kysnutie) minút
príprava
25 minút
na 230 °C

Suroviny

300 g
250 ml
1 PL
1 ČL
1 kopcovitá ČL




Postup

  1. 1

    Všetky uvedené prísady dáme do misy, varechou ich zamiešame, aby sa mokré prepojili so suchými, prikryjeme misu potravinárskou fóliou a necháme cez noc (alebo minimálne 3-4 hodiny) na kuchynskej linke pomaly kysnúť.

  2. 2

    Po vykysnutí nám z cesta vznikne polotekutá lepkavá zmes s bublinkami – a to je v poriadku.

  3. 3

    Rúru dáme rozohriať na 230 stupňov a vložíme do nej malé zapekacie misky aj s vekom. Ak nemáme s vekom, použijeme bez veka.

  4. 4

    Horúce misky potom opatrne vysypeme trochou bezlepkovej múky a pomocou gumenej varechy alebo stierky do nich dáme tekuté cesto. Ideálne do ¾ ich objemu. Misky prikryjeme vekami alebo hrubším alobalom lesklou stranou dovnútra a dáme ich späť do rúry. Rustikálne žemle pečieme najprv 15 minút prikryté a potom ešte asi 10 minút odokryté, do zlatohneda.

  5. 5

    Po dopečení ich vyberieme z rúry, vyklopíme na mriežku a dáme ich vychladnúť. Najlepšie chutia čerstvé. Z tejto dávky nám vyšli 4 väčšie žemličky.

Diskusia k receptu

violeta
Tie vyzerajú naozaj rustikálne...
Pekná fotka, pre celiatikov určite užitočné recepty 👍




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia