Bezlepkové žemle

Slané bezlepkové žemle

Autor receptu: novalim

Vôňa domáceho pečiva je jedným z dôvodov, prečo si u nás chlieb aj pečivo zvykneme piecť doma. Slané bezlepkové žemle pečené v ohňovzdorných nádobkách si budete pochvaľovať.* Čerstvo upečené, potreté len maslom a podávané napríklad s pažítkou alebo v čase sezóny s nasekaným medvedím cesnakom sú priam neodolateľné. Vyskúšajte si ich upiecť podľa nášho jednoduchého receptu aj vy a dajte nám vedieť, ako vám chutili.

8-10
porcií
30 minút
na 230 °C

Postup

  1. Upiecť si tieto bezlepkové žemličky je skutočne jednoduché. Nemusíte sa báť, že ich zle vymiesite, pretože ich vôbec netreba miesť. Kúzlo tohto receptu je v tom, že všetky prísady dáme do väčšej misy, varechou ich premiešame a… to je všetko. Takto premiešané cesto prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ho cez noc na kuchynskej linke kysnúť.
  2. Na druhý deň nakysnuté cesto, ktoré bude mať konzistenciu hustej bublinkovej kaše, vyklopíme na pracovnú dosku, ktorú sme dobre pomúčili bezlepkovou múkou – napr. Promix UNI. Navlhčenými rukami cesto premiesime, resp. poprekladáme a rozdelíme na 8 rovnakých kúskov. Množstvo a veľkosť kúskov záleží od toho, aké veľké ohňovzdorné nádobky máme. My sme použili nádobky široké 10 cm a hlboké 5 cm.
  3. Kúsky poprášime bezlepkovou múkou a prikryté utierkou ich necháme ešte podkysnúť asi pol hodinu.
  4. Medzitým vložíme nádobky aj s pokrievkami do rúry, ktorú vyhrejeme na 230 stupňov. Nádobky sa tak dobre rozohrejú a žemličky sa v nich lepšie upečú.
  5. Po pol hodine budeme podkysnuté žemličky opatrne prenášať do rozožeravených nádob na pečenie. Nádobky opatrne vyberieme z rúry, položíme na mriežku alebo povrch, ktorý znesie vysokú teplotu, zľahka ich zvnútra poprášime múkou a vložíme do nich jednotlivé kúsky cesta. Pri manipulácii sa cesto zdeformuje, ale to je v poriadku, počas pečenia nadobudne pekný tvar a nafúkne sa.
  6. Uzatvorené nádobky s cestom vložíme rýchlo späť do rúry a slané bezlepkové žemle pečieme 15 minút. Po 15 minútach opatrne odstránime pokrievky a žemličky dopekáme do zlatohneda ďalších 15-20 minút. Celková dĺžka pečenia závisí od veľkosti žemličiek, preto odporúčame pre istotu odsledovať si dĺžku pečenia a riadiť sa aj zafarbením žemličiek.
  7. Upečené žemličky necháme vychladnúť v nádobkách, vlažné ich povyberáme a môžeme jesť. Najlepšie chutia čerstvé, ak ich nezjete, odporúčame ich zmraziť. V prípade potreby ich vyberieme z mrazničky a rozmrazíme v rúre rozohriatej na 200 stupňov na pár minút.