Kapustová štrúdľa
Kapustová štrúdľa

Slaná štrúdľa s hlávkovou kapustou a so slaninou

Jarmila Horváthová
príloha Varecha, 9. septembra 2023
Slaná štrúdľa s hlávkovou kapustou a so slaninou
Foto: Shutterstock

Štrúdle a záviny poznáme a pripravujeme väčšinou nasladko. Ale aj slané majú svoje čaro. Môžeme ich naplniť kapustou a podávať teplé aj studené.

8
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

1 bal. (120 g)
Náplň:
600 g
2 ks
100 g
50 g
1 ČL
1 ČL
100 ml
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Kapustu umyjeme, odstránime hlúb a hrubé časti, nakrájame ju na štvrtiny a potom na veľmi jemné pásiky.

  2. 2

    Maslo rozohrejeme a zľahka na ňom opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu a jemné kocky slaniny.

  3. 3

    Pridáme pokrájanú kapustu a ochutíme ju cukrom, soľou, korením a drvenou rascou. Pridáme biele víno a trochu vody.

  4. 4

    Prikryjeme a dusíme na miernom ohni štvrť hodiny. Kapustu necháme vychladnúť.

  5. 5

    Rúru predhrejeme na 170 °C. Štrúdľové cesto rozložíme na pomúčenú kuchynskú utierku a rozložíme naň vychladnutú kapustu.

  6. 6

    Konce cesta preložíme cez plnku a potom pomocou kuchynskej utierky cesto zrolujeme.

  7. 7

    Štrúdľu preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme roztopeným maslom a pečieme pri 170 °C približne 20 minút.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia