Kapustová štrúdľa

Slaná štrúdľa s hlávkovou kapustou a so slaninou

Autor receptu: redakcia

Štrúdle a záviny poznáme a pripravujeme väčšinou nasladko. Ale aj slané majú svoje čaro. Môžeme ich naplniť kapustou a podávať teplé aj studené.

8
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Postup

  1. Kapustu umyjeme, odstránime hlúb a hrubé časti, nakrájame ju na štvrtiny a potom na veľmi jemné pásiky.
  2. Maslo rozohrejeme a zľahka na ňom opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu a jemné kocky slaniny.
  3. Pridáme pokrájanú kapustu a ochutíme ju cukrom, soľou, korením a drvenou rascou. Pridáme biele víno a trochu vody.
  4. Prikryjeme a dusíme na miernom ohni štvrť hodiny. Kapustu necháme vychladnúť.
  5. Rúru predhrejeme na 170 °C. Štrúdľové cesto rozložíme na pomúčenú kuchynskú utierku a rozložíme naň vychladnutú kapustu.
  6. Konce cesta preložíme cez plnku a potom pomocou kuchynskej utierky cesto zrolujeme.
  7. Štrúdľu preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme roztopeným maslom a pečieme pri 170 °C približne 20 minút.