Sladké sushi
Sladké sushi

Sladké sushi maki s ovocím

ryzasos - fotkaRyža SOS, 24. apríla 2022. Komerčný recept.
Sladké sushi maki s ovocím
Foto: ryzasos

Sladký variant tradičného japonského jedla - sushi. Základ tvorí mliečna ryža (ryža varená v mlieku, so sladidlom) a plnka - mascarpone a ovocie.

2
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
100 ml
100 ml
300 ml
1 ČL mletá
8 PL
 štipka
125 g
2 ks
1/2 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Ryžu niekoľkokrát premyte a sceďte. Medzitým kokosové mlieko premiešajte, aby ste vytvorili homogénnu zmes.

  2. 2

    Premytú ryžu dajte do hrnca spolu s vodou, mliekom a kokosovým mliekom. Pridajte vanilku, med a štipku soli. Premiešajte a priveďte k varu. Ryžu občas premiešajte.

  3. 3

    Varte 15 - 20 minút a potom nechajte ešte odstáť 15 minút. Ryžu preložte do misy a nechajte vychladnúť.

  4. 4

    Pripravte si plnku - mascarpone zmiešajte s medom. Jahody nakrájajte na štvrtiny, kiwi ošúpte a nakrájajte na osminky. Banán ošúpte a prekrojte pozdĺž na polovicu.

  5. 5

    Pripravte si bambusovú podložku na sushi a misku s vodou. Ryžu rozdeľte na dve časti. Polovicu ryže rozprestrite na bambusovú podložku zhruba do tvaru štvorca – nedávajte teda ryžu až úplne do okrajov.

  6. 6

    Na ryžu rozotrite polovicu krému z mascarpone a na stred vedľa seba skladajte pozdĺžne nakrájané jahody a kivi alebo banán.

  7. 7

    Smerom od seba potom začnite baliť rolku tak, aby bolo ovocie ako prvé zakryté a nevytlačili ste ho von. Baľte pevne, ale zase nie toľko, aby ste ovocie vtlačili do ryže.

  8. 8

    Takto zabaľte celú bambusovú podložku so sushi do rolky, a sushi opatrne vyberte - môžete zabaliť do potravinovej fólie a dať zachladiť do chladničky, alebo rovno krájať horúcim nožom na jednotlivé kúsky. Tiež môžete rolku pred krájaním obaliť v strúhanom kokose. Kraje rolky najprv odrežte. Krájajte asi 2 cm hrubé kúsky, aby sa sushi nerozpadlo. Z jednej rolky vyjdú 4 kúsky.

  9. 9

    Servírujte s ovocnou omáčkou, do ktorej môžete sushi namáčať. Vyberte si obľúbené mrazené ovocie a nechajte ho roztopiť v hrnci pri nízkej teplote. Prebytočnú vodu potom môžete zliať, dochutiť cukrom alebo sladidlom a zjemniť kokosovým mliekom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia