Foto: martinis
Bulguru okrem slanej chuti pristane aj sladká. Varený s paličkou škorice, sušenými brusnicami a bravčovým mäsom skvele prevonia kuchyňu a najlepšie chutí posypaný mandľami Zobraziť celý popisBulguru okrem slanej chuti pristane aj sladká. Varený s paličkou škorice, sušenými brusnicami a bravčovým mäsom skvele prevonia kuchyňu a najlepšie chutí posypaný mandľami a čerstvou bazalkou.
porcia
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Najprv zo všetkého si pripravíme suroviny. Mandle jemne podrvíme a opečieme na veľkej panvici, pokým nezačnú krásne voňať a nemajú ľahko hnedú farbu. Presypeme ich do misky a na panvicu nalejeme lyžicu oleja. Mäso nakrájame na kocky, cibuľu taktiež a spolu opekáme, pokým sa mäso nezatiahne a necháme opekať ešte pár minút. Prisypeme bulgur, tri lyžice brusníc, okoreníme a osolíme.
-
2
Panvicu zalejeme trojnásobným množstvom zeleninového vývaru oproti bulguru, pridáme paličku škorice, premiešame a prikryté varíme na nižšom strednom plameni zakryté 12 minút. Potom necháme ešte 5 minút na sporáku absorbovať všetku tekutinu.
- 3
Hotové jedlo premiešame vidličkou, vyberieme škoricu, naservírujeme do misky (alebo podávame rovno z horúcej panvice), posypeme mandľami a čerstvo nakrájanou bazalkou :)
- 4
Vegetariánska (vegánska) alternatíva : Namiesto mäsa možno použiť biele tofu, prípadne cícer či bielu fazuľu.
- 5
Ako ste si iste všimli, jedlo som servíroval v miske, ktorú som si priniesol z Jamieho reštaurácie v Londýne, spolu so zapichnutou vlajočkou a textilným obrúskom pod miskou :) Milujem toto jedlo, lebo na ňom prakticky niet čo pokaziť a má očarujúcu vôňu - zeleninový vývar, škorica a sušené brusnice a opekané mandle spolu nemajú chybu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
@alex37 : uznávam, že to nemusí chutiť každému, pre mňa to bolo fajn, ale tou bazalkou som to len posypal, viac-menej je to iba ozdoba, pokojne možno použiť aj inú zelenú bylinku, možno mätu ? :))
To, že rada skúša moje recepty ma veľmi teší a pokiaľ Ti môžem poradiť, skús sa popozerať po tom bulgure - dostať ho napríklad v Jednote za dobrú cenu alebo v BIO kvalite v Kauflande, taktiež vo všetkých obchodoch s alternatívnymi potravinami. Istotne nebudeš ľutovať, je to vlastne nalámaná pšenica (čosi ako krúpy, len tie sú jačmenné) a je veľmi chutný a raz dva hotový. Samozrejme, kuskus ako náhrada môže byť, len to mäso si budeš musieť udusiť osobitne. Vzhľadom aj chuťou sa bulgur však viac podobá - aspoň podľa mňa - ryži :))
@bozulka : áno, bulgur je nalámaná pšenica a kuskus je zo pšeničnej krupice, takže v princípe majú rovnaký základ. Oba mám veľmi rád a určite odporúčam vyskúšať aj takto :-))
@janger : nie nie, správne dedukuješ že tá sladkosť je len z brusníc, ktorá je zvýraznená škoricou :)) Určite napíš, ak vyskúšaš. Vďaka za pochvalu receptu, aj misky ;)