Škoricový bulgur s brusnicami a mäsom
Autor receptu: martinis
Bulguru okrem slanej chuti pristane aj sladká. Varený s paličkou škorice, sušenými
brusnicami a bravčovým mäsom skvele prevonia kuchyňu a najlepšie chutí posypaný
mandľami a čerstvou bazalkou.
1 porcia |
35 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Najprv zo všetkého si pripravíme suroviny. Mandle jemne podrvíme a opečieme na veľkej panvici, pokým nezačnú krásne voňať a nemajú ľahko hnedú farbu. Presypeme ich do misky a na panvicu nalejeme lyžicu oleja. Mäso nakrájame na kocky, cibuľu taktiež a spolu opekáme, pokým sa mäso nezatiahne a necháme opekať ešte pár minút. Prisypeme bulgur, tri lyžice brusníc, okoreníme a osolíme.
- Panvicu zalejeme trojnásobným množstvom zeleninového vývaru oproti bulguru, pridáme paličku škorice, premiešame a prikryté varíme na nižšom strednom plameni zakryté 12 minút. Potom necháme ešte 5 minút na sporáku absorbovať všetku tekutinu.
- Hotové jedlo premiešame vidličkou, vyberieme škoricu, naservírujeme do misky (alebo podávame rovno z horúcej panvice), posypeme mandľami a čerstvo nakrájanou bazalkou :)
- Vegetariánska (vegánska) alternatíva : Namiesto mäsa možno použiť biele tofu, prípadne cícer či bielu fazuľu.
- Ako ste si iste všimli, jedlo som servíroval v miske, ktorú som si priniesol z Jamieho reštaurácie v Londýne, spolu so zapichnutou vlajočkou a textilným obrúskom pod miskou :) Milujem toto jedlo, lebo na ňom prakticky niet čo pokaziť a má očarujúcu vôňu - zeleninový vývar, škorica a sušené brusnice a opekané mandle spolu nemajú chybu.