Škoricový bulgur s brusnicami a mäsom

Autor receptu: martinis

Bulguru okrem slanej chuti pristane aj sladká. Varený s paličkou škorice, sušenými brusnicami a bravčovým mäsom skvele prevonia kuchyňu a najlepšie chutí posypaný mandľami a čerstvou bazalkou.

1
porcia
35 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv zo všetkého si pripravíme suroviny. Mandle jemne podrvíme a opečieme na veľkej panvici, pokým nezačnú krásne voňať a nemajú ľahko hnedú farbu. Presypeme ich do misky a na panvicu nalejeme lyžicu oleja. Mäso nakrájame na kocky, cibuľu taktiež a spolu opekáme, pokým sa mäso nezatiahne a necháme opekať ešte pár minút. Prisypeme bulgur, tri lyžice brusníc, okoreníme a osolíme.
  2. Panvicu zalejeme trojnásobným množstvom zeleninového vývaru oproti bulguru, pridáme paličku škorice, premiešame a prikryté varíme na nižšom strednom plameni zakryté 12 minút. Potom necháme ešte 5 minút na sporáku absorbovať všetku tekutinu.
  3. Hotové jedlo premiešame vidličkou, vyberieme škoricu, naservírujeme do misky (alebo podávame rovno z horúcej panvice), posypeme mandľami a čerstvo nakrájanou bazalkou :)
  4. Vegetariánska (vegánska) alternatíva : Namiesto mäsa možno použiť biele tofu, prípadne cícer či bielu fazuľu.
  5. Ako ste si iste všimli, jedlo som servíroval v miske, ktorú som si priniesol z Jamieho reštaurácie v Londýne, spolu so zapichnutou vlajočkou a textilným obrúskom pod miskou :) Milujem toto jedlo, lebo na ňom prakticky niet čo pokaziť a má očarujúcu vôňu - zeleninový vývar, škorica a sušené brusnice a opekané mandle spolu nemajú chybu.