Škandinávske sladké pečivo - Kanelbullar fotorecept
Foto: pusta
Kanelbullar je obľúbené sladké kysnuté pečivo v tvare slimáka v škandinávskych štátoch, najmä vo Švédsku a v Dánsku, je to veľmi jemné ľahučké pečivo, Zobraziť celý popisKanelbullar je obľúbené sladké kysnuté pečivo v tvare slimáka v škandinávskych štátoch, najmä vo Švédsku a v Dánsku, je to veľmi jemné ľahučké pečivo, plnené obyčajne škoricovým krémom a kardamonom, sú však aj plnky z lieskovcov, mandlí, Nutelly, marcipánu a iné, základné cesto vykazuje odlišnosti v prísadách a v spracovaní cesta, ktoré sa posype hrubým kryštálovým alebo perlovým či na hrubo podrveným kockovým cukrom, pridávam iný recept ako tu má @svedka.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
450 g |
|
1/4 ČL |
|
25 g |
|
1 ČL |
|
250 ml |
|
100 g |
|
50 g |
|
1 ČL |
|
Náplň: | |
75 g |
|
40 g |
|
1 PL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
podľa chuti (na hrubo drvený kockový cukor/perlový cukor) |
|
Postup
-
1
Do vandlíka som preosiala múku, pridala som práškový cukor, kardamon, soľ, premiešala, do jamky v múke som nadrobila droždie, posypala cukrom kryštál, zaliala vlažným mliekom asi 100 ml,...
-
2
...vo zvyšnom mlieku som rozpustila maslo s 1 PL práškového cukru, ked kvások vykysol, asi za 15 minút, som postupne pridávala zmes mlieka a masla o teplote asi 37 stupňov C, nie viac, aby sa nezničili kvasinky a rukami som dôkladne všetko spolu spracovala na hladké pružné nelepivé lesklé mäkké cesto, kým sa cesto neoddeľovalo od rúk a stien vandlíka a na povrchu cesta sa tvorili veľké bubliny čo trvalo pri ručnom miesení asi 10 minút, vytvarovala som z cesta bochník, ktorý som prikryla čistou utierkou,...
-
3
...nechala som cesto na teple vykysnúť 25 minút, potom som cesto zrazila, znovu nechala kysnúť 25 minút, tento proces som opakovala celkom 3x,
-
4
...kým cesto kyslo, dala som do misky čerstvé zmäknuté maslo izbovej teploty, pridala som práškový cukor, mletú škoricu a vidličkou som všetko spracovala na škoricový krém, ktorý bude náplňou slimákov,...
-
5
..asi po 1 hodine, ked cesto posledný krát vykyslo, vyklopila som ho na nepomúčenú dosku a rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 3 mm, s cestom sa výborne pracuje, rovnomerne som ho potrela škoricovým krémom tak, aby po obvode zostal asi 2 cm široký voľný pás,...
-
6
...zrolovala som ho na tesno do závinu, ktorý som pokrájala na 3 - 4 cm hrubé diely, čím vznikli škoricové hniezda 10 kusov,...
-
7
...hniezda som položila na plech vystlaný teflónovou fóliou,...
-
8
...potrela som ich rozšľahaným vajcom, ...
-
9
...posypala kryštálovým cukrom,...
-
10
...nechala podkysnúť na teple ešte 15 minút, vložila som ich piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, piekla som ich 25 minút, na spodok rúry som dala hrnček s vriacou vodou, ked som upečené slimáky vybrala, nechala vychladnúť na mriežke.
-
11
Podávala som ich ku kávičke.
-
12
Toto obľúbené sladké kysnuté škandinávske pečivo má veľa obmien čo do náplne i čo do spracovania samotného cesta, cesto je veľmi jemné, ľahučké ako páperie, vzdušné, krásne vonia po kardamone, škoricovej náplni a je mimoriadne chutné a vláčne aj na druhý deň.
a tomuto ma kto odolat?
na reze foto nahodou nemas?
škoda, že som nemala práve perlový cukor, u nás niet.
dakujem za pochvalu receptu.
každý si spraví toľko zatáčiek z cesta, koľko chce sám, nsa nete som videla viac i menej zatáčok, nižšie, vyšiie, na výšku užšie, takéto a aj vyššie.
hádam ti to neprekáža. však to nie je len vyslovene švédske pečivo, a keby aj bolo :D
veľmi pekne ti dakujem za tvoju milú ponuku perlového cukru, ale nevyužila by som ho, nie je podmienkou, hoci je to veľmi efektné.
ty napr. mááš iné zloženie cesta, inak spracované, ja som si pozrela tvoj recept, než som svoj pridala a aj iné recepty tu.
sú škandinávske. :-)))
www.kungsornen.se/recept/bullar/kanelbullar/kanelbullar-g...
volajú sa Kanelbullar aj tam.
však viem, čo je škorica.
nie iba Švédsko má jediný monopol na to na svete :-)))
aj vo Švédsku sú odlišnosti, nebudem pridávať dalšie linky.
nevymyslela som to ja, len spravila podľa jedného z mnohých receptov :-)
ved ja ich mám so škoricou :-)
teda aj názov je správne.
len vyskúšaj, sú úžasné.
Máš ich na 1 s hviezdičkou,preto ti dávam 5 hviezdičiek!
pre milovníkov škorice v kombinácii s kardamonom ako stvorené, chutné a krásne voňavé. :-)
dakujem za pochvalu a uznanie.
nemám v rezeze, garantujem ti, že nebudeš sklamaná :-)))
dakujem za uznanie.
jasne, že kysnuté cesto funguje aj bez vajca a ak dáš hnedý cukor, budú slimáky vynikajúce :-)
dakujem za peknú pochvalu a 5*
inak zle si čítala, cesto je úplne iné inak spracované :-))).
dakujem za milý komentárik od teba.
cesto na budúce skúsim ešte viac rozvaľkať, ale kysne priam pred očami, také výborné cesto to je.
poleva je skvelý nápad, čokoládová, karamelová, iná...
sú lahodné aj takto.
dakujem ti za uznanie a za 5*
dakujem.
na vysvetlenie este - ja neviem robit jedlo na krasu
a neviem ani uplne presne do bodky dodrzat recept
tu som sa naozaj snazila, na moje pomery som postup dodrzala ako cez kopirak :-)))
a oplatilo sa :-)
dakujeme :-)