Škandinávske sladké pečivo - Kanelbullar fotorecept

pusta - fotkapusta, 21. apríla 2015
Škandinávske sladké pečivo - Kanelbullar (fotorecept)
Foto: pusta

Kanelbullar je obľúbené sladké kysnuté pečivo v tvare slimáka v škandinávskych štátoch, najmä vo Švédsku a v Dánsku, je to veľmi jemné ľahučké pečivo, Zobraziť celý popisKanelbullar je obľúbené sladké kysnuté pečivo v tvare slimáka v škandinávskych štátoch, najmä vo Švédsku a v Dánsku, je to veľmi jemné ľahučké pečivo, plnené obyčajne škoricovým krémom a kardamonom, sú však aj plnky z lieskovcov, mandlí, Nutelly, marcipánu a iné, základné cesto vykazuje odlišnosti v prísadách a v spracovaní cesta, ktoré sa posype hrubým kryštálovým alebo perlovým či na hrubo podrveným kockovým cukrom, pridávam iný recept ako tu má @svedka.

10
porcií
150 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

450 g
1/4 ČL
25 g
1 ČL
250 ml
100 g
50 g
1 ČL
Náplň:
75 g
40 g
1 PL
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:
podľa chuti (na hrubo drvený kockový cukor/perlový cukor)




Postup

  1. 1

    Do vandlíka som preosiala múku, pridala som práškový cukor, kardamon, soľ, premiešala, do jamky v múke som nadrobila droždie, posypala cukrom kryštál, zaliala vlažným mliekom asi 100 ml,...

    Škandinávske sladké pečivo - Kanelbullar (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...vo zvyšnom mlieku som rozpustila maslo s 1 PL práškového cukru, ked kvások vykysol, asi za 15 minút, som postupne pridávala zmes mlieka a masla o teplote asi 37 stupňov C, nie viac, aby sa nezničili kvasinky a rukami som dôkladne všetko spolu spracovala na hladké pružné nelepivé lesklé mäkké cesto, kým sa cesto neoddeľovalo od rúk a stien vandlíka a na povrchu cesta sa tvorili veľké bubliny čo trvalo pri ručnom miesení asi 10 minút, vytvarovala som z cesta bochník, ktorý som prikryla čistou utierkou,...

    Škandinávske sladké pečivo - Kanelbullar (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...nechala som cesto na teple vykysnúť 25 minút, potom som cesto zrazila, znovu nechala kysnúť 25 minút, tento proces som opakovala celkom 3x,

    Škandinávske sladké pečivo - Kanelbullar (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...kým cesto kyslo, dala som do misky čerstvé zmäknuté maslo izbovej teploty, pridala som práškový cukor, mletú škoricu a vidličkou som všetko spracovala na škoricový krém, ktorý bude náplňou slimákov,...

    Škandinávske sladké pečivo - Kanelbullar (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..asi po 1 hodine, ked cesto posledný krát vykyslo, vyklopila som ho na nepomúčenú dosku a rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 3 mm, s cestom sa výborne pracuje, rovnomerne som ho potrela škoricovým krémom tak, aby po obvode zostal asi 2 cm široký voľný pás,...

    Škandinávske sladké pečivo - Kanelbullar (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...zrolovala som ho na tesno do závinu, ktorý som pokrájala na 3 - 4 cm hrubé diely, čím vznikli škoricové hniezda 10 kusov,...

    Škandinávske sladké pečivo - Kanelbullar (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...hniezda som položila na plech vystlaný teflónovou fóliou,...

    Škandinávske sladké pečivo - Kanelbullar (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...potrela som ich rozšľahaným vajcom, ...

    Škandinávske sladké pečivo - Kanelbullar (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...posypala kryštálovým cukrom,...

    Škandinávske sladké pečivo - Kanelbullar (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...nechala podkysnúť na teple ešte 15 minút, vložila som ich piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, piekla som ich 25 minút, na spodok rúry som dala hrnček s vriacou vodou, ked som upečené slimáky vybrala, nechala vychladnúť na mriežke.

    Škandinávske sladké pečivo - Kanelbullar (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Podávala som ich ku kávičke.

    Škandinávske sladké pečivo - Kanelbullar (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Toto obľúbené sladké kysnuté škandinávske pečivo má veľa obmien čo do náplne i čo do spracovania samotného cesta, cesto je veľmi jemné, ľahučké ako páperie, vzdušné, krásne vonia po kardamone, škoricovej náplni a je mimoriadne chutné a vláčne aj na druhý deň.

    Škandinávske sladké pečivo - Kanelbullar (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

redakcia
UPOZORNENIE: Vzhľadom na to, že pod receptami tejto autorky vznikajú dlhodobo hádky, urážky, osobné spory, budú všetky komentáre, ktoré nesúvisia s receptom, bez upozornenia odstránené.
1x viera1
smejkad
kurnik, @pusta , ty provokater, ja som mala v plane obycajnu vianocku!
a tomuto ma kto odolat?
na reze foto nahodou nemas?
pusta1
@2010 , máš pravdu,chýbajú ešte 2 - 3 zatáčky, teraz to dobre vidím,ale aj tak strašne nakyslo, to by potom táto dávka musela ísť až na 2 plechy, kurník :D
škoda, že som nemala práve perlový cukor, u nás niet.
dakujem za pochvalu receptu.
svedka
A prečo vlastne pridavas takyto recept? Uz ich tu je par a aj ja tu mam krasne uz dlhsiu dobu...naozaj nerozumiem.ani nevyzeraju tak, ako maju....:(
pusta1
@svedka , pridala som, lebo má iný postup spracovania a iné prísady, ako máš ty ako majú iné recepty, čítaj zloženie, spracovanie, napísala som v úvode i v postupe :-)
každý si spraví toľko zatáčiek z cesta, koľko chce sám, nsa nete som videla viac i menej zatáčok, nižšie, vyšiie, na výšku užšie, takéto a aj vyššie.
hádam ti to neprekáža. však to nie je len vyslovene švédske pečivo, a keby aj bolo :D
veľmi pekne ti dakujem za tvoju milú ponuku perlového cukru, ale nevyužila by som ho, nie je podmienkou, hoci je to veľmi efektné.
svedka
A inak myslim, ze v Ikea ho maju.mne nevadí, len mi viac chuti napln s krystalovym cukrom a okolo pekne skaramelizuje...
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
A mne je jedno koľko si dala zátačiek @pusta1 , všetko škoricové milujem, MŇAM, som si uložila, skúsim koľko zátačiek mi vyjde :-).
pusta1
@svedka , to neviem, ale náplne nie sú len škoricové a s kryštálovým cukrom, tie rôzne náplone som tiež popísala v úvode.
ty napr. mááš iné zloženie cesta, inak spracované, ja som si pozrela tvoj recept, než som svoj pridala a aj iné recepty tu.
svedka
@smejkad ale ved ja v dobrom :) bullar môžu mat všelijaké prichute, aleje nespravne to pisat o kanelbullar z pochopitelnych dovodov :)))
svedka
@pustaaaa ved ja nepíšem, ze su svedske (aj ked sú), ale KANEL je v prekladr ŠKORICA :D Uz asi rozumies, co tym myslim :)
pusta1
bože, @svedka , však si pozri ten link.
volajú sa Kanelbullar aj tam.
však viem, čo je škorica.
nie iba Švédsko má jediný monopol na to na svete :-)))
aj vo Švédsku sú odlišnosti, nebudem pridávať dalšie linky.
nevymyslela som to ja, len spravila podľa jedného z mnohých receptov :-)
svedka
Pusta však ved som to citala, to sa vola iba Bullar a podla toho z coho sa robia, sa meni predpona.tam nikdr nie je napisane, ze do škoricových kolacov sa dava aj ina napln, tam je napisane do kolacov. ..ved logika nepusti.predstav si to po slovensky:skoricove kolace bez skorice s vanilkou namiesto nej-napriklad :D
katerin
@pusta ,nemajú chybu,už slintám!Ja robím podobne,len do cesta ide aj maslo a vajce a posypávam hnedým cukrom,ale vidím,že cesto funguje aj bez toho ,-)
Máš ich na 1 s hviezdičkou,preto ti dávam 5 hviezdičiek!
pusta1
@dr ,hej tieto osie hniezda nie sú o zatáčkach, ale predovšetkým o kvalite cesta a o úžasnej chuti :-)
pre milovníkov škorice v kombinácii s kardamonom ako stvorené, chutné a krásne voňavé. :-)
dakujem za pochvalu a uznanie.
pusta1
@smejkad , tomuto sa jednoducho nedá odolať a ani sa objesť, sprav, ak máš chuť na niečo veľmi kvalitné a chutné.
nemám v rezeze, garantujem ti, že nebudeš sklamaná :-)))
dakujem za uznanie.
pusta1
@katerin , počkaj až ochutnáš, len potom bude slinotok. D
jasne, že kysnuté cesto funguje aj bez vajca a ak dáš hnedý cukor, budú slimáky vynikajúce :-)
dakujem za peknú pochvalu a 5*
jozka2
Kanelbullar-nekanelbullar,jednoducho skoricove hniezda.Naco tie otrasne nazvy,nerozumiem.Cesto mas nadherne vykysnute,len ich bolo treba na tensie rozvalkat a viac zatocit a boli by aj na vzhlad dobre.Este by som ich poliala polevou a kolace by boli ihned prec aj s plechom.Tvoje musia byt lahodne,vidno podla cesta.5
bubaya
Bez kardamonu by to boli slovenské osie hniezda z plundrovaného cesta.Nechápem túto honbu za každú cenu za novým receptom. Zvlášť, keď je tam miesto jedného korenia druhé a ostatné je totožné s tým prvým receptom. Vzhľadom k tomu, že existuje asi 1588 druhov korenia, ktoré sa dajú pridať do sladkého pečiva, môžeme čakať ešte 1588 druhov osích hniezd?
pusta1
@bubaya , ak ti neprekážajú bryndzové halušky X tý krát, tak ti nemusí prekážať ani tento recept, ani keby bolo korenín 2588 :-)
inak zle si čítala, cesto je úplne iné inak spracované :-))).
dakujem za milý komentárik od teba.
pusta1
@jozka2 , to nie sú otrasné názvy, sú to origoinálne názvy tradičného škandinávskeho pečiva a sú aj preložené do slovenčiny, tak je to na vareche dobrým.
cesto na budúce skúsim ešte viac rozvaľkať, ale kysne priam pred očami, také výborné cesto to je.
poleva je skvelý nápad, čokoládová, karamelová, iná...
sú lahodné aj takto.
dakujem ti za uznanie a za 5*
svedka
Ozaj nerozumiem, co je na tom názve otrasne...clovek sa musi za hlavu chytat...
smejkad
hlasim, ze som odskusala
na vysvetlenie este - ja neviem robit jedlo na krasu
a neviem ani uplne presne do bodky dodrzat recept
tu som sa naozaj snazila, na moje pomery som postup dodrzala ako cez kopirak :-)))
a oplatilo sa :-)








dakujeme :-)