Šišky so šľahačkou a s lekvárom

valina - fotkavalina, 5. februára 2020
Šišky so šľahačkou a s lekvárom
Foto: valina

Fašiangový recept pre priateľov.

25
porcií
100 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

25 g
30 g
1 bal,
400 g
1 ks
250 ml
2 PL
50 ml
troška
Šľahačka:
250 ml
1 bal.
1 bal.
Okrem toho:
 na vysmážanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    250 ml vlažného mlieka, trocha cukru a rozdrobené droždie zmiešame a necháme vzísť kvások.

  2. 2

    Múku, soľ, zvyšný cukor a cukor s citrónovou kôrou premiešame. Pridáme žĺtok, olej, rum a nakoniec vykysnutý kvások. Cesto poriadne vypracujeme a necháme vykysnúť 45-60 minút.

  3. 3

    Cesto jemne rozváľame na hrubší plát a vykrajujeme kolieska (z tejto dávky máme 25 ks), ktoré palcom v prostriedku pretrhneme. Necháme ešte chvíľu kysnúť na doske.

  4. 4

    Šišky potom vysmážame v dostatočnom množstve oleja z každej strany. Vyberieme na papierovú servítku, necháme trochu vychladnúť a zdobíme lekvárom a šľahačkou, ktorú pripravíme vyšľahaním smotany s cukrom a so stužovačom.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
So šľahačkou? Možno by stačil sneh ušľahaný z bielka (ktoré ostalo pri príprave cesta) a trochy džemu. Šišky sú dosť mastné aj bez šľahačky. Ale proti gustu......