Šišky
Šišky so šľahačkou a s lekvárom
Autor receptu: valina
Fašiangový recept pre priateľov.
25 porcií |
100 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- 250 ml vlažného mlieka, trocha cukru a rozdrobené droždie zmiešame a necháme vzísť kvások.
- Múku, soľ, zvyšný cukor a cukor s citrónovou kôrou premiešame. Pridáme žĺtok, olej, rum a nakoniec vykysnutý kvások. Cesto poriadne vypracujeme a necháme vykysnúť 45-60 minút.
- Cesto jemne rozváľame na hrubší plát a vykrajujeme kolieska (z tejto dávky máme 25 ks), ktoré palcom v prostriedku pretrhneme. Necháme ešte chvíľu kysnúť na doske.
- Šišky potom vysmážame v dostatočnom množstve oleja z každej strany. Vyberieme na papierovú servítku, necháme trochu vychladnúť a zdobíme lekvárom a šľahačkou, ktorú pripravíme vyšľahaním smotany s cukrom a so stužovačom.