Šišky

Šišky so šľahačkou a s lekvárom

Autor receptu: valina

Fašiangový recept pre priateľov.

25
porcií
100 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. 250 ml vlažného mlieka, trocha cukru a rozdrobené droždie zmiešame a necháme vzísť kvások.
  2. Múku, soľ, zvyšný cukor a cukor s citrónovou kôrou premiešame. Pridáme žĺtok, olej, rum a nakoniec vykysnutý kvások. Cesto poriadne vypracujeme a necháme vykysnúť 45-60 minút.
  3. Cesto jemne rozváľame na hrubší plát a vykrajujeme kolieska (z tejto dávky máme 25 ks), ktoré palcom v prostriedku pretrhneme. Necháme ešte chvíľu kysnúť na doske.
  4. Šišky potom vysmážame v dostatočnom množstve oleja z každej strany. Vyberieme na papierovú servítku, necháme trochu vychladnúť a zdobíme lekvárom a šľahačkou, ktorú pripravíme vyšľahaním smotany s cukrom a so stužovačom.