Šišky s mäsovou plnkou /fotorecept/

alexdidi - fotkaalexdidi, 26. mája 2010
Šišky s mäsovou plnkou /fotorecept/
Foto: alexdidi

Tento recept mám od bývalej susedky mojej mamky.Pôvodne mal slúžiť na zúžitkovanie vareného mäsa z polievky.Šišky nám však tak zachutili, že teraz varíme hovädziu Zobraziť celý popisTento recept mám od bývalej susedky mojej mamky.Pôvodne mal slúžiť na zúžitkovanie vareného mäsa z polievky.Šišky nám však tak zachutili, že teraz varíme hovädziu polievku preto, aby sme si mohli urobiť šišky.

Suroviny

Cesto:
500 g
250 ml
20 g
1 ČL
1 ks
1 ČL
PLNKA:
250 g
2 ks
1 ČL
1 PL
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Klasickým spôsobom si urobíme kysnuté cesto.Ja ho robím takto: Do misy preosejem múku, v strede urobím jamku,kde dám cukor, rozdrobím droždie, prilejem asi 100ml vlažného mlieka a premiešam aj s trochou múky.Prikryjem obrúskom a vložím do rúry vyhriatej na 40 st. Asi za 15´,keď už nám vzíde kvások, pridám zvyšné mlieko,soľ,vajce a trochu rumu, to aby šišky nenasiakovali veľmi olejom.Hnetacími metlami ručného el.šľahača vypracujem vláčne cesto/radšej redšie,príp.pridáme viac mleka/.Trvá to asi 8 minút.Prikryté dám opäť do rúry vykysnúť na 45-60´.

  2. 2

    Kým nám cesto kysne,pripravíme si plnku:Ak je mäso dodre mäkké,stačí ak ho porežeme úplne na drobno alebo zomelieme, pridáme vajíčka na drobno posekané,horčicu, kečup, soľ, korenie,posekaný petržlen a cibulku s cesnakom pokrájané na drobno a orestované na oleji. Potom cesto preložíme na dosku,ešte prepracujeme a vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5cm.Vykrajovačkou alebo pohárom vykrojíme krúžky,ktoré naplníme plnkou.

    Šišky s mäsovou plnkou /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Okraje spojíme.Ja som robila do kruhu, aj ako pirohy.

    Šišky s mäsovou plnkou /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    Prikryjeme obrúskom a ešte 1/2 hodiny necháme podkysnúť. Potom vyprážame vo veľkom množstve oleja z oboch strán do zlatista.Dierovanou varechou vyberáme na papierový obrúsok.

  5. 5

    Veľmi dobre chutia ešte teplé, ale výborné sú aj studené, so šálkou dobrého čaju. Ja som podávala mättový s medom a citrónom.

Diskusia k receptu

klaura
to vyzerá dobre ... a určite aj chutí ... :)
zdezda
JéééééJ tieto poznám, vďaka za pripomenutie, moja babka ich robievala - ruské pirohy / naše sa plnia makom, tvarohom aj orechami /:-)
sovka62
Ja ich skúsim spraviť na plechu, tak ako šišky bez vyprážania. Určite dám vedieť, ako experiment dopadol.
alexdidi
myslím, že ruské pirohy sa pečú v rúre, toto je niečo iné...je od Juhoslovanky, ale Rusko je tak veľká krajina, že niekde sa určite robia aj takýmto spôsobom
alexdidi
@sovka , tá chuť bude iste iná, možno aj lepšia...neskúšala som, ale som zvedavá na výsledok
kuchticka
Ja tieto pirohy robievam z mleteho hovadzieho masa s pridanim nastruhaneho syra cedar. Niekedy ich varim vo vode ako knedliky, inokedy peciem v rure ako buchty a niekedy smazim ako sissky. Zalezi naco mam cas a chut.
hannah22
ja tieto pirohy pečiem v rúre, ale aj varím na paráčiku, tá chuť je vždy iná ale dobrá ... :))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia