Šišky s mäsovou plnkou /fotorecept/

Autor receptu: alexdidi

Tento recept mám od bývalej susedky mojej mamky.Pôvodne mal slúžiť na zúžitkovanie vareného mäsa z polievky.Šišky nám však tak zachutili, že teraz varíme hovädziu polievku preto, aby sme si mohli urobiť šišky.

Postup

  1. Klasickým spôsobom si urobíme kysnuté cesto.Ja ho robím takto: Do misy preosejem múku, v strede urobím jamku,kde dám cukor, rozdrobím droždie, prilejem asi 100ml vlažného mlieka a premiešam aj s trochou múky.Prikryjem obrúskom a vložím do rúry vyhriatej na 40 st. Asi za 15´,keď už nám vzíde kvások, pridám zvyšné mlieko,soľ,vajce a trochu rumu, to aby šišky nenasiakovali veľmi olejom.Hnetacími metlami ručného el.šľahača vypracujem vláčne cesto/radšej redšie,príp.pridáme viac mleka/.Trvá to asi 8 minút.Prikryté dám opäť do rúry vykysnúť na 45-60´.
  2. Kým nám cesto kysne,pripravíme si plnku:Ak je mäso dodre mäkké,stačí ak ho porežeme úplne na drobno alebo zomelieme, pridáme vajíčka na drobno posekané,horčicu, kečup, soľ, korenie,posekaný petržlen a cibulku s cesnakom pokrájané na drobno a orestované na oleji. Potom cesto preložíme na dosku,ešte prepracujeme a vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5cm.Vykrajovačkou alebo pohárom vykrojíme krúžky,ktoré naplníme plnkou.
  3. Okraje spojíme.Ja som robila do kruhu, aj ako pirohy.
  4. Prikryjeme obrúskom a ešte 1/2 hodiny necháme podkysnúť. Potom vyprážame vo veľkom množstve oleja z oboch strán do zlatista.Dierovanou varechou vyberáme na papierový obrúsok.
  5. Veľmi dobre chutia ešte teplé, ale výborné sú aj studené, so šálkou dobrého čaju. Ja som podávala mättový s medom a citrónom.