Foto: olinecka
Dnes takéto šišky, pre všetkých, ktorí ich majú radi.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
250 g |
|
2-3 PL |
|
1 ČL |
|
1 bal. čerstvé |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
100 g čerstvé rozpustené |
|
z 1 citróna |
|
300 ml vlažné |
|
Okrem toho: | |
(slivkový alebo podľa chuti) |
|
na vysmážanie |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na cesto.
-
2
Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, 2 PL múky, rozdrobime droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme cukor, soľ, nastrúhanú citrónovú kôru, žĺtky, vajíčko, pridáme kvások a rozpustené maslo.
-
3
Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.
-
4
Po vykysnuti preložíme cesto na pomúčenú pracovnú dosku.
-
5
Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5. Pohárom alebo formičkou vykrojíme kolieska. Na vykrojené kolieska dáme lekvár, viď foto.
-
6
Preložíme druhým kolieskom a zľahka pritlačíme.
-
7
Pripravené necháme na pracovnej doske podkysnúť aspoň 15 minút.
-
8
Na rozpálenom oleji vysmážame do zlatista z oboch strán. Hotové posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť všetkým.
Diskusia k receptu