Foto: sonulienka
Je tu už veľa receptov na šišky, tak pridám jeden aj ja.
porcií
príprava
Postup
-
1
Tu sú suroviny.
-
2
Klasicky si urobíme kvások a vypracujeme dobre cesto. Je redšie, ale to nič, trochu si pomúčte ruky pri pracovaní a ide to. Ja som miesila strojom, takže ruky som si pomúčila, len keď som cesto prekladala. Necháme kysnúť 1 hodinu.
-
3
Cesto vykysnuté.
-
4
Preložíme si ho na pracovnú dosku a prekrojíme ho na polovicu. Z jednej polovice hneď pracujeme a druhú si necháme ešte podkysnúť.
-
5
Cesto vyvaľkané a začíname vykrajovať.
-
6
Povykrajované.
-
7
Ešte trochu necháme podkysnúť a dáme vyprážať do rozohriateho oleja. Do oleja kladiem šišky vrchom ponorím do oleja. Aby som nemala šišky veľmi mastné, si očistím jednu mrkvu a ku každej várky pridám 4 - 5 kusov tenkých koliesok.
-
8
Najprv vyprážam zakryté a keď ich pretočím, už nezakrývam.
-
9
Ja som robila polovicu nenaplnené. A tu už sú vypražené.
-
10
Mala som ich na dvoch táckach vykrajovala som o priemere 5 cm a spolu ich bolo 70 kusov. Toto sú plnené makovou náplňou. Tie som vykrajovala s priemerom 6 cm a bolo ich 29 kusov.
-
11
No a tu sú na tácke neplnené.
-
12
A tu sú plnené na tácke a takto vyzerajú dnu.
-
13
Na vrch som len pocukrovala. Manžel nechcel ani penu ani lekvár. Jemu stačia naplnené makom a ja tiež nemusím veľa sladkého. Vrelo odporúčam ich vyskúšať, vôbec sú nie mastné sú fakt výborné.
0,5 ml rumu je asi 1 kvapka, asi tam má byť 0,5 dcl. :-)