Šišky ako robím ja fotorecept

sonulienka - fotkasonulienka, 11. februára 2018

Je tu už veľa receptov na šišky, tak pridám jeden aj ja.

60+29
porcií
80 minút
príprava

Suroviny

1 kg
600 ml
250 ml
42 g
1 ČL
2 ČL
4 ks
0,5 dcl
 (na posypanie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tu sú suroviny.

    Šišky ako robím ja (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Klasicky si urobíme kvások a vypracujeme dobre cesto. Je redšie, ale to nič, trochu si pomúčte ruky pri pracovaní a ide to. Ja som miesila strojom, takže ruky som si pomúčila, len keď som cesto prekladala. Necháme kysnúť 1 hodinu.

    Šišky ako robím ja (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vykysnuté.

    Šišky ako robím ja (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Preložíme si ho na pracovnú dosku a prekrojíme ho na polovicu. Z jednej polovice hneď pracujeme a druhú si necháme ešte podkysnúť.

    Šišky ako robím ja (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto vyvaľkané a začíname vykrajovať.

    Šišky ako robím ja (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Povykrajované.

    Šišky ako robím ja (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ešte trochu necháme podkysnúť a dáme vyprážať do rozohriateho oleja. Do oleja kladiem šišky vrchom ponorím do oleja. Aby som nemala šišky veľmi mastné, si očistím jednu mrkvu a ku každej várky pridám 4 - 5 kusov tenkých koliesok.

    Šišky ako robím ja (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Najprv vyprážam zakryté a keď ich pretočím, už nezakrývam.

    Šišky ako robím ja (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ja som robila polovicu nenaplnené. A tu už sú vypražené.

    Šišky ako robím ja (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mala som ich na dvoch táckach vykrajovala som o priemere 5 cm a spolu ich bolo 70 kusov. Toto sú plnené makovou náplňou. Tie som vykrajovala s priemerom 6 cm a bolo ich 29 kusov.

    Šišky ako robím ja (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    No a tu sú na tácke neplnené.

    Šišky ako robím ja (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A tu sú plnené na tácke a takto vyzerajú dnu.

    Šišky ako robím ja (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na vrch som len pocukrovala. Manžel nechcel ani penu ani lekvár. Jemu stačia naplnené makom a ja tiež nemusím veľa sladkého. Vrelo odporúčam ich vyskúšať, vôbec sú nie mastné sú fakt výborné.

    Šišky ako robím ja (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

tatranka
Sonička,máš ich naozaj ako páperičko krásne! A také sú to miny šištičky.Ja robím oveľa väčšie a s lekvárom.No aj makové by mi určite chutili.
sonulienka
Martuška máš pravdu ja robievam len také jednohubky. Videla som tie Tvoje tie sa nedajú k mojim prirovnať. Máš ich nádherné.
ariela6
tak aj ja som dnes robila šišky tiež robim take menšie ako Sonulienka a už som sa ich až prejedla
sonulienka
@Olinecka ďakujem. Ja som robievala z hladkej múky a aj kysnuté väčšinou robievam z hladkej múky ale tento recept sa mi zapáčil a tak som si naň zvykla.
haji
Krásná šišková záplava, plná chutí a vůní, prostě dobrota. @Sonulienka , ty jsi jedna veliká šikovnica! Fota jsou tak autentická, že slintám jako bernardýn Bohouš. Mám dotaz, polohrubá mouka je i špeciál? Vždy jsem si myslela, že jedině hladká může být špeciál.
sonulienka
@Haji ďakujem a áno u nás dostať kúpiť aj polohrubú múku špeciál. Ja len tú používam. Alebo hladkú špeciál.
1x haji
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekné šišky. Namiesto tuku dávaš šľahačkovú smotanu, dobrý nápad.
marienka44
Aj ja sa chystám urobiť pampúšky ( názovpo bystricky ), neviem si vybrať recept. Ale tento sa mi pozdáva.
0,5 ml rumu je asi 1 kvapka, asi tam má byť 0,5 dcl. :-)
fialka49
Aj u nás idú na odbyt šišky plnené makovou plnkou. Keď čakáme návštevu, zvyknem niekoľko neplnených prekrojiť, dobre potrieť kyslejším džemom a naplniť klasickou maslovou plnkou ako sa používa na piškótu. Je pravdou, že tieto šišky veľkou kalorickou bombou, ale nebíčko v papuľke raz do roka môže byť.
sonulienka
Všetkým Vám ďakujem a áno ,vMarienka44 pomýlila som sa idem si to opraviť. Srdečne ďakujem a pozdravujem.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha