Foto: pusta
Christine Ferber je svetoznáma kuchárka z Francie, ktorá sa preslávila svojimi skvelými lekvármi, džemami, zaváraneninami najrôznejšieho druhu. Všetko pripravuje ručne v malých množstvách, Zobraziť celý popisChristine Ferber je svetoznáma kuchárka z Francie, ktorá sa preslávila svojimi skvelými lekvármi, džemami, zaváraneninami najrôznejšieho druhu. Všetko pripravuje ručne v malých množstvách, spracuje maxmálne 4 kg naraz a predáva v malej predajni v Niedermorschwir uprostred viníc v Alsasku. Tento lekvár sa vyznačuje dlhšou prípravou, výsledkom je sirupovitá konzistencia s kúskami jahôd a nesterilizuje sa. Používa sa do krémov, na piškóty, do mliečnej ryže,podáva sa k rôznemu pečivu a iné.
porcia
príprava
na 105 °C
Postup
-
1
Tu je časť krásnych Bio jahôd, ktoré mi oberali v to ráno, ked som ich kúpila. Týmto začal 1. deň prípravy sirupovitého jahodového lekváru s kúskami jahôd.
-
2
Jahody som umyla a odstopkovala.
-
3
Pokrájala som ich na štvrtinky. Je dôležité ich dať do keramickej alebo umelo-hmotnej misy, lebo jahody na dlhší čas uložené neznesú kovovú nádobu!!!
-
4
Zasypala som jahody krupicovým cukrom, je oveľa jemnejší a ľahšie sa rozpúšťa. Množstvo cukru sa Vám môže zdať priveľa, ale lekvár je sirupovitej konzistencie, je síce presladený, používa sa však ináč ako bežne pripravované lekváry, okrem toho cukor dobre konzervuje samotný lekvá,r ktorý neobsahuje žiadne konzervanty ani iné chemikálie či gelfix a žiadne iné umeliny, je pripravený výlučne na prírodnej báze..
-
5
Pridala som šťavu z jedného citróna, ktorý som tiež mala v Bio kvalite.
-
6
Jahody s cukrom som opatrne premiešala, aby sa nerozbili, misu som prikryla a putovala na noc na 12 hodín do chladničky.
-
7
2.deň som jahody aj so šťavou ktorú pustili, dala do antikorového hrnca a opatrne premiešavala novou, len na jahody určenou vareškou, celé som priviedla na miernom plameni do varu - asi na 105 stupňov C, ak nemáte na kontrolu teploty špeciálny teplomer, treba sa riadiť odhadom, teda ak sa objavia prvé dve - tri bublinky, vypnite plameň. Obsah premiestnite znovu do umelo-hmotnej alebo keramickej misy, nechajte úplne vychladnúť a znova odložte prikryté vrchom odpočívať do chladničky do 3. dňa.
-
8
3. deň som jahody scedila cez umelo-hmotný cedník,...
-
9
... do hrnca som zachytila sirup z jahôd, ...
-
10
...pozbierala som sitkom utvorenú penu, priviedla som pomaly na strednom plameni sirup do bodu varu...
-
11
...a vložila som do sirupu opatrne scedené jahody, ...
-
12
...celé som opäť priviedla do aru, pozbierala som tvoriacu sa penu sitkom a od bodu varu počnúc som jahodovú zmes varila 5 - 7 minút, potom som vypla plameň.
-
13
Do pohárov som dala najprv horúce jahody asi do 3/4-tín,...
-
14
..tento sirup mi zvýšil, ...
-
15
... horúcim sirupom som doliala jahody v pohároch až takmer po okraj,..
-
16
...poháre som uzavrela viečkom a lekvár hneď bez ďalšej sterilizácie putoval na poličku do špajze, nie do chladničky.Používa sa k rôznemu pečivu ako príloha k raňajkám, pridáva sa do rôznych krémov na torty, do krémov na plnenie rolád, ktoré môžete výborne plniť iba s týmto sirupovitým jahodovým lekvárom, do rôznych ovocných kočíčkov a zákuskov, do jogurtov, môže sa použiť pri výrobe zmrzlín, pridať do šľahačky pri zdobení, do rôznych ovocných pohárov, do mliečnych koktailov, do ryžových a iných nákypov, studených tvarohových krémov a mnohé iné. Takýto recept som na vareche nenašla, preto ho pridávam, aby ste ho mohli vyskúšať aj Vy, lebo je náročný len na čas, nie na prácu a nesterilizuje sa, má málo . len 3 ingrediencie a je čisto na prírodnej báze.
-
17
Zvyšok sirupu som naplnila do malých fliiaš a po vychladnutí putoval do chladničky, zíde sa v horúcom lete, z tohoto množstva jahôd mi vyšli dva poháre á 350 gramov + kvalitný domáci jahodový .sirup
na obrázku nie je ani lekvár, ani sirupovitý lekvár :-)
pomýlil si sa škaredo, na obrázku je totiž džem a to až v kusoch, dá sa prirovnať hustote českého slivkového džemu nazývaného "povidla".
hehehe, sekol si sa poriadne :D
chod sa doučiť a doplniť si medzery v základných vedomostiach, môj drahý.
som rada,že sa ti môj receptík páči.
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty, potom poprosím, keby si aj dala vedieť.
na popise som si dala obvzlášť záležať, nie je to známy postup u nás doma.
dakujem za uznanie.
presne pre toto som tento skvelý recept od Christine Ferber pridala.
dakujem za pekné hodnotenie.
poznám dosť mužov, ktorí úžasne varia, vyznajú sa, tí sa takto nesprávajú, sú nanajvýš ješitní a pyšní na svoje gastronomické umenie a plným právom
ale@baobab je doma ťažko pod papučou, kde musí poslušne skákať ako mu pískajú a sem sa chodí ukudňovať a dokazovať si svoju dôležitosť sám pred sebou - rýpe a zadrapuje sa do kohokoľvek ako sa doma zadrapujú do neho :-) je strašne zakomplexovaný, lebo sa mu niečoho, čo chlapi potrebujú, zrejme nedostáva :-)
prikladám vysvetlenie od našej uznávanej odborníčky - varecháčky @tinca.
ktorá perfektne vysvetlila rozdiely a charakteristiku pre
džem - lekvár - marmeládu:
varecha.pravda.sk/magazin/dzem-lekvar-marmelada-aky-je-v-...
a tu je primerané vysvetlenie pre sirup všeobecne:
www.odpovedi.cz/otazky/co-je-cukrovy-sirup...
Ta pani pouziva len medenne nadoby na varenie tie dodavaju podla nej chut jej lekvarom- pozri video ( ziadne plastikove ).Kazda 1000 eciek
som strašne zvedavá, kto používa doma z varecháčov luxusný drahý medený riad, najmä ak nevarí lekvár, džem, marmeládu, ak varí pre seba a nie na predaj.
nevarila som v plastiku, ak si si nevšimol. čiže žiadne ééééčka!!! nemám ani keramickú nádobu, inak upozornila som na to. :-)
ozaj, a ty máš dostatok sexu??? :DDD
a odkiaľ berieš, že som písala v prípade @baobab o sexe? :DDD
ty máš kučeravé myšllienky??? DDDDD
ni v zlom :-) odpoved nie je nutná.
Pekný večer ti prajem :-)
pridal si dnes v Úprave receptov novú verziu Balkánskeho baklažánu na grile - videla som :-)
chutný plnený baklažán, uznávam.
Karniyarik to však nie je.
poteší ma, ak aj ty vyskúšaš :-)
dala som si záležať na rozpísaní postupu podrobné, lebo u nás nie je zaužívaný.
dakujem za uznanie.
Lekvár sa pripravuje odparením vody z ovocia do hustej konzistencie, preto prípravok nekvasí ani neplesnivie a môže sa uskladňovať aj v plastových a kovových nádobách. Do lekvárov pridávame tiež cukor, ktorý má zároveň konzervačné účinky. Prisladením lekváru sa zvýši výťažnosť – pri varení v kastróle pridávame 1 kg cukru na 10 kg ovocia. Cukor sa prisýpa až vtedy, keď lekvár začína hustnúť a horšie sa už mieša. Lekváre môžeme pripraviť z rôzneho ovocia, najčastejšie však zo sliviek. Najkvalitnejší je zo slivky domácej (bystrickej), ktorá sa má oberať v plnej zrelosti. Lekvár sa nesmie pripáliť, lebo získa odpornú horkú chuť, teda poctivo miešať! Lekvár sa odparuje tak dlho, až kým nie je hustý a nerozteká sa.
je zjavne ze tebe sa nedostava uz cele roky alebo aj desatrocia , tak navrhujem bartrovy obchod nech sa mame obaja dobre
zatial si dostuduj rozdiel medzi lekvar a sirup a radsej nefusuj Christine do diela
Nie baklazan som nepridal to su len take topinky z pod grilu s feta syrom a vajickami , ten co som pridal je riadne mastny , vyprazany klasicky robeny .
ale bud v pohode, už som aj ja upravila a nie jeden recept, nielen ty -aj som to tam poctivo vždy napísala.
to ty pášeš, že je blbec, nie ja. dobre???
niet už o čom písať a tvoje vlastné slová nevkladaj do mojich úst, nič také som nenapísala.
dakujem za pochopene a nezúr zbytočne, škodí ti to..
čau!
tak zalez, vlastne zlez zo mňa - nemám záujem :-)
nájdi si vhodnejší objekt, napríklad doma a realizuj sa v čom máš.
tvoje názory sú mi fuk.
Christine Ferber varí konkrétne malinový džem priamo v medenej nádobe hned a nepripravuje ho 3 dni.
v mojom recepte, ktorý je miochodom od nej, príprava trvá 3 dni, odkladajú sa jahody v umelo-hmotnej nádobe /alebo keramickej/ - upozornila som na to, odpočívať do chladničky.
nevarila som v plastiku!!!
ide o dva rozdielne recepty!
tento jej recept je na Sirupovitý jahodový lekvár s kúskami jahôd, ak ti to ušlo :-)
l
tak na čo si derieš voje upracované prstíky mimo státia pri sporáku a prezentuješ svoje vlastné fóbie DDD
nepretrhni sa, lebo sa ešte unavíš, zlatíčko :-)
šetri sa!
je mi to ľúto, tiež nemám ani jediný medený kotlík či panvičku a nie že by som nechcela... o Christine Ferber sa idem teda virtuálne dovzdelať...
( ma 200 druhov lekvarov )- super nad zena :-)
Tu je ten recept priamo z jej knizky v detaile a dole su vychytavky a surprise, surprise ....ked ho varite doma a pridavate pektin robi sa len 2 dni.
www.maison.com/cuisiner/desserts/confiture-fraises-chr...
postup som dodržala presne podľa receptu pani Christine Ferber.
1. deň rovnako ako ona.
2. NEVARILA SOM V PLASTIKU!!! na obr. č. 7., teda 2.deň som varila som v nerezovej panvici - vpravo vidno kúsok rúčky. /nemala som medený riad/.
3. u mňa v bode 12 - 3. deň som varila pri 105 stupňoch C 5 minút.
opäť dodržaný recept. na obrázku je nerezový hrniec.
všetko, čo píše Christine Ferber v tomto svojom recepte od a do zet, som dodržala.
okrem iného nepíše v tejto receptúre vôbec nič o podmienke variť v medenom hrnci!
dakujem, že si priložil tento link.
dokázal si, že si ma napadol bezdôvodne a recept som dala presne podľa nej.
ospravedlniť sa mi nemusíš! nestojím o to!
veru 3 dni. :-)pani Christine Ferber zavára starým tradičným spôsobom., a preto j sú jej výrobky tak drahé. :-)))
s úplným vylúčením stužovadiel, len citrónová šťava, bez sterilizácie.
dala som dobrý recept presne podľa pani Christine Ferber!
dakujem za uznanie.
napadli ma bezdôvodne, lebo nevedia čítať a machrujú, len aby ma zhovadili za každú cenu, môj hnev bol oprávnený.
recept je presne podľa pani Christine Ferber!
nemáš ma prečo ľutovať.
dakujem.
moja stará mama varila lekvár na dvore vo veľkom kotli a bol vynikajúci,nemal chybu.
tu na vareche naša milá@tinca tiež nevarí svoj jahodový džem v medenom riade a nič mu nechýba :-)
varecha.pravda.sk/recepty/jahodovy-dzem-fotorecept/51905-...
6. júna 2014 naša v recepte Čučoriedkový lekvár naša milá @babkamt tiež nemá žiadne konzervanty, čisto na prírodnej báze,požíva plastové a nerezové nádoby a varí v smaltovanom hrnci, ak sa nemýlim :-)))
zase žiaden medený riad a výsledok skvelý, spoľahlivý.
varecha.pravda.sk/recepty/cucoriedkovy-lekvar-fotorecept/...
a mohla by som citovať mnohé dalšie varecháčky :-)))
Kto povedal, že v malom vyrába svoje výrobky???
nenapísala som, že pani Christine Ferber varí v malom, len to, že naraz na jedenkrát spracuje len 4 kg ovocia :-) prečítaj si v úvode! a to je pravda!
má svoju vlastnú stránku na nete, láskavo sa o tom najprv presvedč:)))
až potom rozprávaj. dakujem.
prikladám pre teba link:
www.christineferber.com/Christine-Ferber.html...
hlavne, že sa vyznajú a fušujú do všetkého...DDD
stavím sa, že jeden jediný lekvár nikdy ešte neuvarili, len mali nutkavú potrebu ma zotrieť pod čiernu zem, no sami sa chytili do vlastnej siete :-)))
inak musím sa zastať pani Christine Ferber, lebo jej medené riady nerezom vybavené sú a používa ich ako vynikajúci vodič tepla.
však ja som varila v NEREZE so sandwichovým dnom,nie v plastiku, ako ma napadli, schválne to obišli.
@tassiedevil , áno, je to pravda, smaltovaný kotol je na varenie lekvárov to najlepšie, čo môže byť, stará mama varievala v kotli nadvore vo veľkom pre početnú rodinu
dakujem ti za veľmi poučný a pekný komentár, viem, že som dala dobrý recept a to bez akejkoľvek mojej ješitnosti, je presne do bodky podľa pani Christine Ferber.
teší ma, že recept ani podľa tvojho názoru nemá žiadnu chybu :-)
úprimne ti dakujem.
Pekný pohodový deň ti želám :-)))
ta pani NIKDY nepovedla ze vari len medennych hrncoch a ten hrniec vo videou je smaltovany zafarbeny na med a ten hlas podobny jej asi nie je jej.
Plus nikdy nepovedala ze pripravuje v malom mnozstve preto ma take vysoke ceny 18 $ za flasku v USA.
Plus nikde v knihe o tomto recepte ani slovo nenapisala ze pridava pektin. Google to zle prelozil
Si vous décidez d’utiliser un sucre gel qui contient de la pectine déshydratée, la confiture sera confectionnée comme ci-dessus en 2 jours.
Presne ako @pusta hovori nikdy som k vareniu lekvarov ani nepricuchol a vsetko co som pridal popieram kupil som to u susedov.
varecha.pravda.sk/recepty/kumquatova-marmelada/8035-recep...
dakujem.
prosím, prijmi aj ty moje ospravedlnenie, nevedela som, že si niečo také robil, tvoje recepty nie sú dostupné :-(
dakujem, že si pridal link na tvoj recept - je úžasný, prečítala som si ho pozorne, aspoň 5* som dala, ked už nemôžem ptridať k nemu môj komentár.
mám rada tvoje recepty, pre mňa sú fantastické (y) hovorím úprimne a s obdivom, s úctou.
nehnevám sa na teba, beriem to tak, že obidvaja sme horúce hlavy a veľmi temperamentní DDD však nám obom ide len o dobré varenie:-)
dúfam, že aj ty prijmeš moje OSPRAVEDLNENIE.
dakujem ti a a jtebe prajem Pekný pohodový deň!
Rozdiel spočíva s konzistencii.
Marmeláda vzniká pridávaním cukru do šťavy z ovocia, až pokým nevznikne rôsol. Ovocie nesmie byť prezreté, pretože pri výrobe marmelády je potrebný pektín, ktorého však už toto ovocie neobsahuje dostatok.
Typický džem sa pripravuje podobným spôsobom ako marmeláda, avšak obsahuje aj kúsky ovocia
Lekvár vzniká z lisovaného ovocia odparením vody. Lekvár preto tak ľahko nepodlieha kvaseniu ani plesniam a je najtrvácnejší.
@pusta , ty si robila dzem ;)
vysvetlené už bolo a preto ten názov :-)
dakujem, tvoj príspevok je dobrý, taký podobný má aj @tinca a ona vie presne, o čom hovoríí, pracovala pri konzervovaní priamo z povolania.
1. nikoho som neurážala.
2. urážali mňa.
3. slivkový lekvár - povidla je osobitná kategoria, v tom máš pravdu.
4.tento sirupovitý lekvár sa vôbec nenatiera na pečivo, podáva sa k nemu zvlášť.
v ostatnom nemáš vôbec pravdu, uč sa z komentárov tu a potom sa vyznáš aj ty :-)
učím sa aj ja, a stále :-) recept je pôvodný a nie môj - OK?
ked nevieš, tak nediskutuj no tom, čo nevieš.
dakujem.
1. @baobab ta prvym komentarom neurazil, len pridal foto ako to ta pani CH. mala. a ty v dalsom komentari si ho hned urazila, ze nech si doplni zakladne vedomosti, ktore podotykam chybaju aj tebe! a nechutne si ho zacala urazat, ze je pod papucou, ze mu chybaju iste chlapske veci a podobne??? ty s nim zijes, ze vies taketo skutocnosti?
2. som rada, ze si uznala, ze povidla nie je dzem ako si uviedla!
3. a ako v com ostatnom nemam pravdu? ze dzem je rosolovy a lekvar cisty? tak to teda v tom mam pravdu. alebo v tom, ze nazov receptu mi nesedi s tym co si vytvorila lebo tekutu vec by som nenazvala lekvarom???
4. a ja sa vyznam dost, lekvar zavarame aj my, tak viem ako ma vyzerat!!! takze neurazaj prosim aj mna, ze neviem lebo myslim si, ze viem lepsie ako ty ako lekvar vyzera...
5. pokial viem, tak je sloboda slova a mozem si diskutovat kolko len chcem, tak mi prosim nediktuj co smiem a co nie!
1. ja som ťa neurážala, ty sama si napísala o sebe
citujem ťa :
...možno viem o tom velke prd...
vždy som bola k tebe slušná a maximálne zhovievavá. už nebudem.
2. čo mňa uráža, to nechaj láskavo na mňa a nehovor za mňa!
nebolo to po prvýkrát, OK?
3. píš si čo chceš a kde chceš o mne, robíš to stále aj v diskusiách - /Šamorín?/
4. je s tebou nemám o čom diskutovať ani tu, ani inde. a to ani teraz a ani v budúcnosti, lebo si neuveriteľne drzá - teda ku mne.
ber na vedomie!
dakujem.
nie, nenarážala som na ňu vôbec, nemám ýžiaden dôvod, má dobré recepty.
narážala som na Šamorín - poznám tamojšiu mentalitu veľmi dobre, pre tvoje info, jeden čas som tam pracovala.
rada si počkám na tvoju "slušnú reakciu", ak teba skritizuje @baobab v tvojich receptoch, že fušuješ a podobne a najmä ak ťa aj navyše urazí :-)))
a čo sa týka vykania, myslím, že by som mohla byť aj tvoja babka :-)
nezaujíma ma to, to je tvoj problém :-)
a babka asi nie... nie ste az taka stara. :) moja mama mala pred tyzdnom 60 rokov, tak nie ste od nej vekovo az tak daleko... ale zas mala ma dost neskoro. :D 8 rokov po mojej sestre. :)
@all , ak si dobre viem, v medenom kotlíku sa varil výhradne slivkový lekvár v našich končinách, prečo nie iné - neviem... väčšina z nás pozná medené riady z relácie Nebíčko v papuľke, neviem, či ste si všimli, že vnútorná strana má inú farbu, dalo sa to dobre rozoznať...
@Pusta , @Tassiedevil , aj podľa najnovších analýz sa rehabilituje starý klasický poctivý (samozrejme nepoškodený) smalt, ktorý sa na našom území robil od r. 1906 s prestávkami do dnes
hitchhikingtoheaven.com/2010/06/is-it-safe-to-make-jam-in-a-cop...
Prajem ti vsetko dobre.
......no čo dodať k týmto komentárom? Všeličo som sa dozvedela nie len o lekvári ale aj o mojich súputnikoch varecháčoch.
Ale asi aj to niekedy treba.
Ináč recept som si odložila a skúsim.Ja varievam rýchly džem a teším sa z každej ušetrenej chvílky pri sporáku.Takže vďaka aj za zahusťovadla.Ktohovie,čo by za to naše babičky aj mamky / pretože tých rokov mám už aj ja neúrekom / dali,keby neboli museli miešať na sporáku na raz v štyroch malých rajničkách.Tak si to pamätám aj ja.
Nerada,ale musela som to napísať.
naozaj neviem, čo by som mala priznať, jahody obrali v ten deň, a v ten deň som ich aj spracovala. na obrázku vpravo je jedna obitá jahoda, nespracovala som ju, ale zjedla :-) všetky boli pevné a tvrdé, neprezreté. už len čakám , kto mi vytkne ich farbu. mne sa nezdá lekvár taký riedky ako píšeš, mám ho pred sebou. o druhu jahôd sa predsa nesporím.
mne sa nepáči, ako ma bezdôvodne napadli a bránim sa, možno temperamentnejšie ako sa ti zdá slušné, neuveríš, ale to som sa ešte veľmi miernila. aktívne som nikoho nenapadla. tiež by som uvítala, keby si sa kriticky vyjadrila na adresu tých druhých, najprv treba vidieť ich, až potom mňa, a mať mi to za zlé.
ja sa menom autorky neoháňam, recept som dala podľa nej a presne som ho robila podľa nej a aj nazvala.
až ked sa kriticky vyjadril dnes ráno @tassiedevil , tak zrazu otočili.
a s tými, čo mi nesiahajú ani po členky, s tými sa ja vôbec nehádam.
ja som si vedomá toho, že recept som dala dobrý a super.
okrem toho, všimni si to aj pod inými receptami a vyjadri sa aj tam, nielen tu.
to vonkoncom nie je o veku, nebola som o nič ostrejšia ako oni. nemysli si, že mne sa to páči,. nie, nepáči sa mi to.
ja spokojne a bez obáv pridám aj recepty, ktoré sa mi nevydaria a chybu si aj otvorene priznám, čo spraví málokto.aj sa viem ospravedlniť. tu nemám čo priznať a ani sa nemám za čo komu ospravedlniť.
cením si tvoj komentár a dakujem ti.
@kukulienka71 , máš pravdu, mám ešte málo sirupu vonku a parádne zhustol.
dakujem aj za ostatné príspevky, len za tie nejedovaté.
myslím, že netreba vysvetľovať zámer od @baobab a ním pridanej fotografie, je absolútne jasný :-)
Tvoj postoj vyskusat tento *lekvar* kvitujem a ocakavam tvoj nazor po vyskusani . ja skusat nebudem , skoda jahod
nesmierne ma teší, že si si tento recept uložila a vyskúšaš aj ty :-)
potom poprosím aj o tvoju skúsenosť s týmto receptom.
úprimne ti dakujem.
mám na to pádne dôvody, to by sa niektorým hodilo :-)
dakujem.
Brala som vela inspiracii z varechy, ale tymto sa inspirovat naozaj nechcem.
Doporučuje sa robiť teplým spôsobom, lebo sirup je trvácnejší, ale pri studenom sa zasa zachová viac aromatic.látok. Pri varení sirupu najskôr zohrejeme šťavu na teplotu cca 80 st.C, potom prisypeme cukor a kyselinu citrónovú. Po jeho rozpustení sirup má maqť cca 70 st.C, ak nie zohrejeme ho a hneď plníme. Sirupy môžeme pripraviť aj z pretlaku, u nás sa vyrábal dreňový sirup "Oranž" a bol vynikajúci. @pusta mám výtku k názvu jahodový lekvár, pretože to lekvár nie je. Ak si pozrieš v mojom článku, ktorého si link sem pridala, tak lekvár sa pripravuje odparením vody z ovocia do hustej konzistencie, cukor sa prisýpa až vtedy, keď lekvár začína hustnúť a horšie sa už mieša. Na 10 kg ovocia 1 kg cukru. Lekvár sa odparuje tak dlho, až kým nie je hustý a nerozteká sa. Toľko stručne, nech si každý z toho urobí svoj názor. No a celkom nakoniec naše mamky a babky nepoznali žiadnu Cristin Ferber a džemy, lekváre spod ich varešky boli famózne. Nezabudnem na šípkový lekvár mojej starinky z ručne nazbieraných šípok, na ktoré chodili s kamarátkami do hory už ráno o 3 h.:) @pusta bola to tvoja voľba technológie prípravy myslím, že vyzerá skvele
to bol aj dôvod predtým, prečo som tie linky od teba pridala.
vysvetlila si teraz podrobne aj sirup, pochopila som a dúfam, že aj iným si to dôkladne objasnila.
ja som tiež spomenula, ako to robila moja dobrá mama a moja drahá stará mama a som presvedčená, že ich namáhavý a pracný tradičný postup je bezkonkurenčný a žiadne medené nádoby nepoznali, nebolo treba - výsledok hovoril sám za seba a aj tie plné police.
viem, že takto to nemožno praktizovať priemyselne :-)
vieš, ja som naozaj vybrala recept od celosvetovo uznávanej Christine Ferber a dodržala som ho do písmena a do bodky, recept sa mi páčil, vydaril sa a preto som ho pridala. pracovala som s ním poctivo plné 3 dni a v tejto horúčave som vstávala k vôli tomu už zavčas rána.
myslela som, že hádam sa zapáči aj iným, a niekoľkým aj áno.
je iný, čo do tradičnej konzistencie, má ich viac a prečo nie práve tento???
nečakala som, že sa stretne jej recept s nadšením, ale toľko útokov na mňa? nepáči sa mi to, kto nechce, nech nerobí, neútočí, nenapáda, ak sa mu nepáči, nech obíde! a nevymýšľa si :-)
@tinca , nebola to moja technológia prípravy, je to technológia prípravy madame Christine Ferber, ja som len spravila podľa nej a neľutujem :-)
ak vybočuje z rámca tu na Slovensku pripravovaných klasických lekvárov, nemám problém premenovať, myslela som, že názov, ktorý som dala, sám vysvetľuje...
@tinca , prosím navrhni vhodný názov a rada premenujem.
som prístupná rozumnej konštruktívnej kritike, nie nátlaku a útokom invektívam a nezmyselným konšpiráciám.
teší ma, že si predsa len pridala svoj komentár.
som rada, že sa ti recept páči a že podľa teba lekvár vyzerá skvele.
dakujem za tvoje uznanie, veľmi si to vážim od teba :-)
prešla som si ho, ak postupuješ podľa neho, trvá príprava 3 dni, ak pridáš sušený pektín, je hotový za 2 dni. Tiež tam píše, že jahody majú vysoký podiel vody, preto ťažko želírujú, ako aj iné ovocie, ktoré má vysoký podiel vody. Presne tie 2 dni macerácie sú potrebné k tomu, aby sa dosiahol želaný efekt. V bode 12 pustinho receptu by sa mala skontrolovať správna konzistencia, ako píše orig. recept, vyliať za lyžičku na studenú dosku a tam by malo byť vidieť na konzistencii, že to nadobúda gélovitosť.
1. ja som sa ti ospravedlnila, že som nevedela, že si ten lekvár robil, lebo tvoje recepty nie sú dostupné.
2. ty si ma zotrel pod čiernu zem, za tento lekvár a sám si priložil link, ktorý však dokazuje, že som recept dala presne rovnako a do bodky dodržala ako je v tom tvojom linku.
3. jasne som ti napísala, presne aj v bodoch postupu v mojom recepte, že som varila v nerezovej pavici a v nerezovom hrnci, nie v plastiku, ako si ma obvinil, či napadol - to už je jedno.
4. prijala som aj tvoje ospravedlnenie, kde sa mi opäť ironicky vysmievaš, na moje ospravedlnenie si vôbec neodpovedal.
tak sorry.
nechápem, prečo si urazený, recept ešte navyše od madame Ferber správne preložila a potvrdila aj @kukulienka71.
je to pre teba tak ťažké prijať? aj ty sa môžeš nechtiac pomýliť, to je predsa ľudské.
5. o tvojich receptoch som sa vždy vyjadrila vysoko pozitívne, vážim si tvoje kuchárske umenie aj teraz.
tak kto z nás dvoch a prečo má byť právom dotknutý či urazený???
dakujem ti za pochopenie.
nesklamala si ma, dakujem ešte raz.
varecha.pravda.sk/recepty/visnove-varenie/17920-recept.ht...
nech je ako chce, či na tom madame Ferber zarobila, či nie, nesporne jej výrobky sú úžasne kvalitné a svetoznáme, vysko cenené a majú byť aj prečo.
môžem potvrdiť, že tento jej recept je skvelý, postup u nás nie známy a podotýkam, že to nie je môj recept, len som ho podľa nej uvarila a je fakt vynikajúci.
kto chce, môže vyskúšať, kto nie, ten nemusí.
varecha.pravda.sk/recepty/domaci-eros-pista-paprikova-pas...
*nie je to vôbec to isté ale úplne odlišné*
@kukulienka71 je rodena francuzka alebo spolupracovnik madame Ferber ? ked argumentujes ze *správne preložila a potvrdila aj @kukulienka71 *
@pusta , som zhnuseny z tej kopy hnoja co sa tu kvoli tebe denne hromadi , tvoja hanba , ako pisala @pipinulka : @pusta je element, ktorý hnusne smrdí aj cez obrazovku
kam zmizol jej komentar zo vcera 17.23 ?
je to presne tak, ako to popisuješ.
poviem otvorene a bez obalu, že na bielom tanieriku som tiež urobila skúšku, vyšla mi tak, ako tebe a sirupoviý džem v pohári rovnako rýchlo zhustol. mám aj nafotené, viiac záberov, lenže po tých úžasných komentároch miestnych znalcov varechy, až na malé výnimky - napr @tinca , ktorí len zlomyseľne a hlúpo kritizujú nové a nepoznané, čo nič neodskúšali, ale len sústavne zhadzujú a dobré nie sú schopní prijať, tobôž pohnúť prstom, som nemala žiadnu chuť tie výborné fotky pridať a ani ich pre nich nepridám.
dakujem za uznanie, za nádherné foto a objektívnu recenziu.
verím, že využiješ bohate a to aj pri inom ovocí :-)
ja ho mám rovnaký ako aj ty :-)))
dakujem, že si jednoznačne potvrdila nespornú kvalitu skvelého receptu madame Christine Ferber a vdaka tvojej odvahe teraz tento recept vyskúšajú aj iní varecháči. :-)))
je nad slnko jasnejšie, akí sú, kto sú a o čo im išlo....zhodiť ma, zotrieť ma pod čiernu zem - no predviedli sa, ako sa chceli.
to nie je môj problém, ale ich a ich hanba.
nepredpokladám, že sa mi ospravedlnia a priznajú svoj omyl, ani o to nestojím, to by museli mať vyššiu spoločenskú úroveň a charakter...budú mlčať a zúriť, zle sa im to teraz zajedá, budú kuť nový útok - teraz pomlčia, ved to je ich jednoznačné fiasco :-)))
nuž a ty, ako rodená Francúzka a asistentka madame Ferber - @baobab
ty si to jednoducho vyskúšala, potvrdila si, že recept madame Ferber je skvelý, hoden nasledovania a teraz ho mnoho varecháčov aj bez obáv spraví a bude im chutiť - toto jediné bol môj cieľ, dať dobrý recept pre varecháčov :-)))
ostatné konšpirácie a vyjadrenia tých výtečníkov v komentároch vyššie sa mi hnusia rovnako ako sa hnusia všetkým slušným varecháčom.
@kukulienka71 , dakujem a Pekný deň prajem tebe a všetkým tým slušným a milým súpútnikom Varechy :-)
cením si tvoju odvahu a že si hrala vabank, vážim si to a predovšetkým to, že si sa nebála a otvorila si oči všetkým slušným varecháčom, že kto je kto! povedala si im otvorene svojim skutkom, že tamtých sa netreba báť!!!
obdivujem ťa a dakujem ti.
no pekne, nekomentujem tú zlobu :-(
Ake zvlastne..., urcite len nahoda :-)
ja komentujem, čo sa mi zachce :-)
varecha.pravda.sk/recepty/kuracie-kusky-na-sampinonoch/60...