Jablkovo-šípkový džem

dvorka - fotkadvorka, 28. septembra 2015
Jablkovo-šípkový džem
Foto: dvorka

Roky sa chystám na šípkový džem a nikdy nestihnem zber pred rýchlejšími zberačmi ktorí majú čas celé dni. Tento rok sa mi urodilo na záhradnom plote asi niečo okolo pol kila tak som sa rozhodla využiť aspoň tie. A aby som mala džemu viac, pridala som aj jablká.

Suroviny


Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zo šípok som si odstrihala čierne okvetie a prípadné stopky. Umyla som ich a odvážila. Do tlakového hrnca som nasypala šípky a zaliala vodou asi 1 cm nad vrstvu šípok. Pod tlakom som ich varila hodinu. Po tomto čase šípky zmäkli. Ponorným mixérom som ich rozmixovala, nechala vychladnúť a zatiaľ som si načistila dvojnásobné množstvo jabĺk aj so šupkami. Ak je viac šípok, jabĺk môže byť aj rovnaké množstvo. Šípky som prepasírovala cez sitko s väčšími okami na zachytenie zrniek a potom cez jemnejšie sitko aby som zachytila pichľavé chĺpky.

    Jablkovo-šípkový džem - obrázok 1
  2. 2

    Jablká som dala do tlakového hrnca, priliala šťavu zo šípok a znova varila pod tlakom teraz už len 20 minút. Za ten čas sa mi jablká uvarili na kašu. Pre prípad som znova celú masu rozmixovala a prepasírovala cez sitko s väčšími okami. Odmerala som si množstvo ovocného pretlaku. Množstvo ovocného pretlaku v mililitroch vydelím dvoma a toľko gramov cukru pridám. Ja som mala 1000 ml pretlaku, odvážila som si 500 g cukru.

  3. 3

    Ovocný pretlak som ešte chvíľu povarila, bol pekný hustý ako krémová polievka. Pridala som cukor a miešala aby sa rozpustil. Na najmenšom tepelnom zdroji som varila ešte 10 minút kým som si pripravila horúce poháriky a vyvarila vrchnáky. Občas som džem premiešala. Ako sa pri ovocných zaváraninách zvykne, urobila som si skúšku kvapnutím trocha džemu na misku. Po vychladnutí som mala rôsolovitú hustotu. Hotový som naliala do pohárikov a zbytok z hrnca som si dala na zaslúženú raňajkovú vianočku.

Diskusia k receptu

izabella929
nemám rada šípkový, ale spolu s jablkami to môže byť celkom iné..) super..
luss44
páči sa mi, obzriem cez víkend šípky v chotári a možno vyskúšam podľa Teba, šípkový lekvár mám rada.
yogicek
No vidíš! Okolo mňa je šípok na metráky. Ani tie jablká by som nepotreboval ale bohužiaľ ja ho robiť nebudem a pritom ho mám tak rád. Musím si nechať zájsť chuť ale Tvoj rcp. chválim. 5*.
marika21
Koľko to trvalo pokiaľ si to prepasírovala cez husté sitko? Inak sa mi džem páči. Ako dlho si s tým robila?
dvorka
@marika21 : škoda, ale neviem odpovedať na otázku. Čas som nesledovala a pretože som mala málo šípok, netrvalo mi to dlho. Ja teraz všetky ovocné rôsoly, sirupy, zeleninové pyré a omáčky pasírujem a už mi ani nepríde či dlho alebo krátko. Keď treba, tak treba. Aj keď tak ako väčšina, veľa toho času nemám.
luss44
dorobené, urobila som ho čisto šípkový, nazbierali sme 2kg šípok. Vlani som podľa Tvojho rcp pridala aj jablká a chutil nám veľmi, toho roku som chcela skúsiť len zo šípok. Chystáme sa ešte na jednu várku, opäť s jablkami, vyjde toho viac. Vdaka za rcp.