Šípkový džem, ktorý nepichá fotorecept

macola - fotkamacola, 1. novembra 2014
Šípkový džem, ktorý nepichá (fotorecept)
Foto: macola

Šípková sezóna je už v plnom prúde a bola by škoda nevyužiť ju. Po niekoľkých pokusoch sa nám doma podaril uvariť džem, ktorý nie Zobraziť celý popisŠípková sezóna je už v plnom prúde a bola by škoda nevyužiť ju. Po niekoľkých pokusoch sa nám doma podaril uvariť džem, ktorý nie je veľmi pracný a konečný výrobok nám doma všetkým chutí, to znamená, že nepichá v pri jedení.

180 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
1 kg
2 ks




Postup

  1. 1

    Šípky najskôr nazbierame :-) alebo niekoho pošleme, aby nám ich nazbieral. To už podľa vlastných možností, chuti užiť si pekný deň v jesennej prírode, alebo ochoty spolubývajúcich. Potom ich dobre umyjeme dáme do tlakového hrnca a zalejeme vodou, tak aby voda bola zarovno so šípkami. Mne sa do 6 litrového hrnca zmestí práve táto jedna dávka. Hrniec je naplnený len po rysku max, t.j. asi do 2/3.

    Šípkový džem, ktorý nepichá (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Aby džem nakoniec "nepichal", treba variť aspoň 70 minút. Prvý pokus bol 20 minút, šípky boli mäkké, ale džem "pichal", preto sme robili ďalší pokus. Viem, že každý tlakový hrniec je iný a tak pre porovnanie napíšem, že hovädzie mäso v tomto hrnci dusím asi 30 min.

    Šípkový džem, ktorý nepichá (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarené šípky po vychladnutí rozmixujeme ponorným mixérom aj s vodou, ktorá ostala po varení, tak ako sa dá. Ak nejaká šípka ostane celá, nevadí, budeme ešte pasírovať.

    Šípkový džem, ktorý nepichá (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Šípkovú kašu pasírujeme, pretláčame cez sitko. Nám sa doma osvedčil "dvojcestný" systém. Najskôr cez plastové sito s hrubšou sieťkou, kde odstránime zrniečka a veľké nečistoty a potom cez jemné kovové sitko pre drobné nečistoty.

    Šípkový džem, ktorý nepichá (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Šípkový pretlak varíme s cukrom v hrnci. Ak nič nepridáme, bude džem dobrý, ale trocha tekutý. Skúšal som "zahustiť" citrónovou šťavou, ale, nepomohlo to. Preto som do ďalšej dávky pridal gelfix 1:1 a džem bol tuhší.

    Šípkový džem, ktorý nepichá (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po uvarení plníme do dobre umytých pohárov. Manželka ma naučila vždy okraj pohára a tesniacu gumičku na viečku dezinfikovať utierkou namočenou v alpe, alebo nejakom alkohole. Poháre pevne zatvoríme a asi na 5 min. otočíme hore dnom. Pri plnení musí byť džem horúci a preto ak nám to ide pomalšie, necháme aj počas plnenia hrniec na sporáku a poháre zatvárame postupne, aby nevychladli pred zatvorením. Potom si upečieme dobrú domácu vianočku, natrieme maslom a výborným šípkovým džemom. Z jednej dávky máme asi 7-8 horčicovo-tatárskoomáčkových pohárov.

Diskusia k receptu

radost
už mám uložený pridaný nedávno..tak aj tento..porovnám..ešte koho vyhnať na tie šípky..v blízkom okolí niet..a mužovi sa nechce..po horách chodí na celodenné túry po Slovensku..ale doniesť šípky..??..!!to nehrozí..:-))
rulik
mama kedysi robievala, strašná piplačka, toto sa mi veľmi páči, narok určite urobím, teraz už je neskoro, už sú šípky mäkké, ťažko by sa zbierali
babkamt
pekný recept. Lekvár som zo šípok ešte nevarila, preto si recept ukladám.
martamm
@Macola , po takom dlhom varení podľa mňa už v ňom nezostanú žiadne vitamíny, @jozka2 , ja som odpad, ktorý mi zostal po pasírovaní zavarila, varím z neho čajík :)
jozka2
Martamman,mozes ho vysusit,pomliet,zaliat slnecnicovym-olivovym olejom cold press,nechat macerovat a budes mat sipkovy olej.Olej zliat,pridat novy prsok a znovu macerovat a tak mozes urobit aj 3 x.Ziskany macerat mozes vyuzit na urobenie caju iked s olejikom premasti dychacie cesty.
macola
jozka2 Pôvodne som chcel odpad usušiť a neskôr použiť na čaj, ale doma mi to neprešlo a tak varíme len bylinkový.
macola
@martamm ,je mi jasné, že o vitamíny dlhým varením prídem, ale čo už len človek neurobí pre svoj maškrtný jazyk. A okrem toho si myslím, že nie je veľký rozdiel v obsahu vitamínov pri varení 20, alebo 70 minút v tlakovom hrnci. V oboch prípadoch sa nebezpečne blíži k nule :-(
macola
@rulik , u nás, na strednom považí sú ešte šípky pekné, cez týždeň sa chystá manželka oberať.
evana
ja tento recept vôbec neobdivujem. Áno, šípkový džem je veľmi prácny, ale pokiaľ ho chcete mať dobrý a s vitamínmi, tak sa nedá nič robiť, len robiť. V tlakovom hrnci sa všetko varí pri teplotách vyšších ako 100 stupňov, čo umožňuje práve ten vyšší tlak, a preto sa uvarí všetko rýchlejšie. Takže pokiaľ budete variť šípky v tlakovom hrnci až 70 minút, ako je vyskúšané a odporučené v tomto recepte, tak s tým bude určite menej práce, ale výsledok bude ochutená hmota, aj chuťovo dobrá, ale určite bez akýchkoľvek vitamínov.
gabriele
tento recept je podla mna vyborny...ja som pridavala k sipkam aj jablcka...tiez som varila v tlakovom hrnci
@evana stale tu citam nazory, ze sa dlhym varenim znicia vsetky vitaminy...je to ciastocne pravda...ale vitaminy su predsa len pramala cast vsetkych hodnotnych latok, ktore ovocie, zelenina a ine pozivatiny obsahuju...ba dokonca niektore ucinne hodnotne latky potrebuju na vyluhovanie dlhsi var... na vareche casto preferovane vitaminy su naozaj len omrvinka sirokeho spektra ucinnych latok v potravinach...takze tento dzem urcite nie je len ochutena hmota...
emmazoja
Práve som sa vrátila z prechádzky so psom a pritom som nazbierala a doniesla 1,8 kg šípok. Takže: obed, káva a hajde dooberať ešte 200g.
Ach jo!
maska10
Prave som konecne dovarila sipkovy lekvar podla tochto receptu Roboty strasne vela a vysledok je pichlavy lekvar Mozno som niekde spravila chybu ale jedno viem urcite ze uz ho viac neurobim skoda som sklamana
peto1666
sipkovy dzem je tak dobra vec, ze ozeliem aj vitaminy v nom. ked budem chciet vitaminy, tak si vezmem celaskon. robim ho podobne v tlakovom hrnci, len miesto gelfixu pridavam do sipok tvrdsie jablka (pektin). aj tak cerstvy picha, ale uz po pol roku stabnia prestava pichat. netusim preco.
lentilka1000
@martamm (2.11.2014 15:39)

Dobrý deň prajem. Mohli by ste mi napísať recept na ten šípkový odpad? Včera sme robili šípkový džem a chceli sme využiť aj odpad. Veľmi pekne dakujem.
lentilka1000
@martamm (2.11.2014 15:39)

Dobrý deň prajem. Mohli by ste mi napísať recept ako ste zavarili odpad ktorý mi zostal zo šípok? Chcela by som ho využiť na varenie čaju. Dakujem.
lentilka1000
@jozka2 (2.11.2014 17:16)
Dobrý deň prajem. Mohli by ste mi napísať recept ako ste zavarili odpad ktorý mi zostal zo šípok? Chcela by som ho využiť na varenie čaju. Dakujem.