Bravčová fašírka
Bravčová fašírka

Sekaná fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 23. marca 2022
Sekaná (fotorecept)
Foto: gordonko

Na staré kolena už len spomíname na detstvo a spomenul som si na to, ako ma mama poslala prvýkrát k mäsiarovi kúpiť sekanú. Nepamätám si presne, ako mi to vtedy povedala, ale bolo mi na tom niečo čudné. Išiel som kúpiť niečo, čo som dovtedy nepoznal. Keď som povedal mäsiarovi čo chcem, položil na stôl papier, zozadu doniesol akúsi formu a z nej vyklopil akúsi „tehlu“, a nožom z nej odrezal. Dal na papier, zabalil, odvážil a ja som to niesol domov. Na moje počudovanie to bolo mokré, teplé a pekne to voňalo.

30 minút
príprava
60 minút
na 200/180 °C

Suroviny

1 kg mleté
3 ks
2 - 3 ks
5 - 10 strúčikov
3 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pomleté mäso premiešame s nakrájanými rožkami namočenými v mlieku, pridáme ostatné suroviny okrem majoránky a múky a zmes premiešame.

    Sekaná (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď máme mäso premiešané, pridáme trochu hladkej múky, aby zmes dobre lepila a trochu majoránky. Opäť premiešame a potom zmes pár razy „oplieskame “, aby sa odstránil vzduch a lepšie sa mäso zlepilo k sebe. Potom mokrými ruka vytvarujeme menšie šišky, ktoré poukladáme na plech a nakoniec ich potrieme vodou, aby sa povrch zatiahol a šťava nám stade neunikala - trochu vody som nechal aj na plechu.

    Sekaná (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rúru vyhrejeme na 200 °C a pečieme desať minút, potom stiahneme teplotu na 180 °C a dopekáme 50 minút.

    Sekaná (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A máme upečeno...

    Sekaná (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    DOBRÚ CHUŤ

    Sekaná (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

terinka55
Aj tá Tvoja je ako tá Tvoja spomienka, určite skvelá. Asi si pôvodom CZ, Ti poviem, chodievala som na služobky do Prahy (tiež to bolo už dávno, predávno) a v Korune zohrievaná na pare, no lepšie “žrádlo” som vtedy nepoznala 😁👍
gordonko
@terinka55 (23.3.2022 17:46)

Ďakujem za komentár, si detektív ?? áno pochádzam 36 km od Plzne , vidíš to by mohlo byť ono, robená na pare ,preto bola taká mokrá a šťavnatá.... kde zoženiem tu páru?? ... Už ani tie parné lokomotívy nechodia
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Už hrozne dávno som do mäsa na sekanú zabalila nádievku čo ide do pečeného kuraťaa upiekla som to v rúre, potierala som vrch smotanou počas pečenia.. Predtým sme mali na obed slepačí vývar s domácimi rezancami, vypražené rezne so šalátom. No a tá sekaná bola potom neskôr keď sme vyhladli po obede. Všetci sa zhodli, že to bolo najlepšie jedlo z celého menu. Odvtedy som to nerobila.
gordonko
@dr (24.3.2022 07:04)

Ďakujem za komentár,ten nápad s plnkou v sekany vyzkusam , páči sa mi to .
1x dr

Zaujímavé video z archívu TV Varecha