Bravčová fašírka
Bravčová fašírka

Začepčená sviečková s vajcom fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 25. apríla 2019
Začepčená sviečková s vajcom (fotorecept)
Foto: ancicka

Tak takúto sviečkovú si urobím hocikedy cez rok, nielen na Veľkú noc.

12
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
2 dkg
5-6 strúčikov
podľa chuti
2 ČL
1,5 dl
podľa chuti
6-7 ks
podľa chuti
1 ks veľká

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vo vode si rozpustíme koreniny a pridáme spolu s prelisovaným cesnakom do zomletého mäsa. Dobré rukou mäso prehnetieme tak, aby sa dobre vstrebali koreniny, soľ a cukor do mäsa. Necháme v chlade trocha odležať.

    Začepčená sviečková s vajcom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzi tým si uvaríme vajcia na tvrdo.

    Začepčená sviečková s vajcom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bravčový čepiec si vo vlažnej vode namočíme a pekne ho rozložíme.

    Začepčená sviečková s vajcom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na čepiec si rozložíme trocha mäsa, na to uložíme ošúpané vajíčka

    Začepčená sviečková s vajcom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a obalíme ich ostatným mäsom a zabalíme do čepca.

    Začepčená sviečková s vajcom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uložíme do zapekácej misky, podlejeme trochou vody, na vrch nakrájame cibuľu a dáme upiecť.

    Začepčená sviečková s vajcom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Môžme aj zakryť alobalom a v polovici pečenia alobal odstránime.

    Začepčená sviečková s vajcom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme asi 1 hod na 180 °C. Výborná jak za tepla, tak aj na studeno.

    Začepčená sviečková s vajcom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
Podľa mňa by sa toto jedlo nemalo volať sviečková, keď v recepte nie je použitá sviečková, ale bravčové pliecko.

Sviečková je totiž iné mäso - buď hovädzia sviečková, alebo ak bravčovina, tak jedine panenka.
@Angelikasch (25.4.2019 23:37)

Súhlasím, určite by to nemala byť sviečková, možno to má svoj dôvod a @Ancicka to vysvetlí, ale aj v tom prípade, ak, tak by to malo byť v úvodzovkách. Podľa mňa je to ale klasická štefánska, akurát začepčená. Ale inak dobrý recept, lenže v BA bravčový čepiec nezoženiem.
Už som jedla takúto fašírku zabalenú v čepci a chutilo mi. Nielen že drží tvar, ale dodá mäsu chrumkavú chuť. No kde taký čepiec zohnať, je otázka.
@Evelynba (26.4.2019 07:07)

Štefánska pečienka je z hovädzieho zadného,plnená vareným vajcom,nie z mletého.Starší poznajú túto "sviečkovú",ale tá bola zo zmesí mias.Ja by som to nazvala "Začepčená sekaná z br. mäsa s vajcom".
@Evelynba (26.4.2019 07:07)

Ako to vysvetliť,my ked robíme domácu zabíjačku,tak namiesto vajec dáme bravčovú panenku a mňa iné nenápadlo.Ked to urobím cez rok tak automaticky je to sviečková.Nech si to vyloží každý po svojom.
Bravčový čepiec som videla už aj v mäsiarní,určite ho mavajú,len asi treba pýtať.A ešte možno aj v Mespome.Oni tam maju všeličo.
V čepci som robila aj mäso zabalené na spôsob holubkov a pečené,tiež to bolo fajné.
Toto jedlo som spoznala az v Rakusku, v Burgenlande. Tam sa vola Stefanska pecienka "Stephaniebraten". So zemiakovym püree a trochou stavy je to vynikajuce jedlo, ktore sa podava v tzv. Heuriger. K tomu pohar skvostneho burgenlandskeho vina.... a som v siedmom nebi.
Podobnú sekanú s vajcom som robila a ešte mám aj kus v mrazničke, vytiahnem k omáčke, čo budem robiť. A tú bravčovú sieťku, závoj ap. mávajú ozaj v Kauflande aj u nás ( MA -Makovec) mali jej dosť, no môjmu mužovi vadila, keď som do nej tú fašírku zabalila, neviem prečo, tak som ju viac ani nepoužila.

Pridaj komentár k receptu: