Začepčená sviečková s vajcom fotorecept
Foto: ancicka
Tak takúto sviečkovú si urobím hocikedy cez rok, nielen na Veľkú noc.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Vo vode si rozpustíme koreniny a pridáme spolu s prelisovaným cesnakom do zomletého mäsa. Dobré rukou mäso prehnetieme tak, aby sa dobre vstrebali koreniny, soľ a cukor do mäsa. Necháme v chlade trocha odležať.
-
2
Medzi tým si uvaríme vajcia na tvrdo.
-
3
Bravčový čepiec si vo vlažnej vode namočíme a pekne ho rozložíme.
-
4
Na čepiec si rozložíme trocha mäsa, na to uložíme ošúpané vajíčka
-
5
a obalíme ich ostatným mäsom a zabalíme do čepca.
-
6
Uložíme do zapekácej misky, podlejeme trochou vody, na vrch nakrájame cibuľu a dáme upiecť.
-
7
Môžme aj zakryť alobalom a v polovici pečenia alobal odstránime.
-
8
Pečieme asi 1 hod na 180 °C. Výborná jak za tepla, tak aj na studeno.
Sviečková je totiž iné mäso - buď hovädzia sviečková, alebo ak bravčovina, tak jedine panenka.
Súhlasím, určite by to nemala byť sviečková, možno to má svoj dôvod a @Ancicka to vysvetlí, ale aj v tom prípade, ak, tak by to malo byť v úvodzovkách. Podľa mňa je to ale klasická štefánska, akurát začepčená. Ale inak dobrý recept, lenže v BA bravčový čepiec nezoženiem.
Štefánska pečienka je z hovädzieho zadného,plnená vareným vajcom,nie z mletého.Starší poznajú túto "sviečkovú",ale tá bola zo zmesí mias.Ja by som to nazvala "Začepčená sekaná z br. mäsa s vajcom".
Ako to vysvetliť,my ked robíme domácu zabíjačku,tak namiesto vajec dáme bravčovú panenku a mňa iné nenápadlo.Ked to urobím cez rok tak automaticky je to sviečková.Nech si to vyloží každý po svojom.
Bravčový čepiec som videla už aj v mäsiarní,určite ho mavajú,len asi treba pýtať.A ešte možno aj v Mespome.Oni tam maju všeličo.
V čepci som robila aj mäso zabalené na spôsob holubkov a pečené,tiež to bolo fajné.