Segedínsky guláš
Segedínsky guláš

Segedínsky guláš s hubami

afataga - fotkaafataga, 7. novembra 2022
Segedínsky guláš s hubami
Foto: afataga

Fotopostup nemam, nemala som v pláne ho sem dávať, segedínov je tu veľa, ale pridávam na špeciálnu žiadosť od @Kuka95 :-)

8
porcií
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g
2 PL
1 ks veľká
800 g (alebo pliecko)
2 KL
2 KL
 (z mlynčeka)
podľa chuti
 (nemusí byť)
200 ml
200 ml (zmes)
 (na namočenie húb)




Postup

  1. 1

    Ráno som namočila huby len tak, aby boli ponorené.

  2. 2

    Do hrnca som dala dusiť kapustu aj s trochou kapustovej vody a pridala som trochu saturejky, tá nie je nutná.

  3. 3

    Do kastróla som dala rozpáliť masť a orestovala som pokrájanú cibuľu, keď bola do sklovita, podliala som malou naberačkou vody z húb a vydusila na tuk, to som zopakovala 3x. Cibuľa je potom mäkšia.

  4. 4

    Na cibuľu som dala pokrájané mäso a orestovala ho, aby sa zatiahlo. Pridala som pretlak, aj ten som zarestovala. Odtiahla som kastról a pridala papriku a korenie, zamiešala, vrátila som na platňu, pár sekúnd porestovala a zaliala som vodou aj s hubami. Nesolila som, kapusta sa mi zdala slaná dosť. Zakryté som dusila do mäkka asi 1 hodinu.

  5. 5

    Keď bolo všetko mäkké, mäso som dala do hrnca ku kapuste, premiešala. Do misky som si odobrala tekutinu z hrnca, asi 2 naberačky, do toho som dala smotanu a rozhabarkovala som, aby sa smotana nezrazila. Následne som ju naliala do hrnca a chvíľu nechala povariť. Netreba dlho, nie je tam múka, ja nedávam, ale kto chce zátrepku, alebo zásmažku, môže si pridať.

  6. 6

    Viem, že niekto robí v jednom hrnci, ja som naučená takto v dvoch, robila tak babka aj mama.

Diskusia k receptu

atina1947
Kdysi, kdyz jsme meli hodne hub tak jsem je pridavala do vseho i do segedinskeho gulasem ale ted setrim tu trochu co se nam podarilo najit a ususit.
janger
Vyzera vyborne. Aj s hubami.
Ja som robila nedavno, ale teda v jednom hrnci, ako si spomenula. Pridavam aj kmin, neviem sice, ci tam oficialne patri, ale mne v tom chuti a tiez aj trosku cesnaku. A smotanu som dala slahackovu.
kimlo
Mohla si dať veru skôr nápad s tými hubami v segedíne, predvčerom som dojedol poslednú porciu toho môjho... s hubami som ešte neskúšal, ale je do dobrý nápad do budúcna. :-)
atina1947
@afataga (8.11.2022 15:34)

Neni ceho litovat, prozili jsme v lesich cele mladi, kdyz mi jednou rekl, ze se vratime do Prahy tak jsem se mu vysmala, ale dnes jsem rada mame kousek do nemocnice, k lekarum na odborne vystreni i na nakupy a to je na stari k nezaplaceni. Preji hezky vecer.
sracz
Super dobrota @Afataga - čka milá a šikovná. Varím síce už viac ako 60 rokov, ale po pravde, "segeďák", aj keď patrí do rodinnej šperkovnice nás aj Košičanov po meči i po praslici, som so sušenými hubami ešte nerobil. Často varím s čerstvými šampiňónmi, alebo crimini. Ale prečo by som sa nepokúsil aj podľa Teba. Človek sa učí bez prestávky a napriek tomu sa do "Nebeskej kuchyne" odsťahuje "momentálne zaostalý". Obdivujem Tvoju kuchyňu a pozorne sledujem Tvoje kroky z domu do záhrady a späť do kuchyne. Veľa šťastia, zdravia a dobrých nápadov!


haji
Velké díky za vložení receptu, @kuko95 dobře udělal, že si recept pýtal. Samé dobré chutě, určitě se k němu dostanu, nejspíš brzy. Ohromím masérku.
afataga
@sracz (10.11.2022 00:35)

Dakujem, podla mna bude lepsi so susenymi lesnymi hubami ako so sampinonmi z obchodu.