Sedmohradská prekladaná puliszka - kukuričná kaša /fotorecept/
Foto: pusta
Kukuričná kaša u nás doma zachutila, dnes som ju spravila na iný spôsob - prekladala som jednotlivé vrstvy: najprv kukuričná kaša - zmes kyslej Zobraziť celý popisKukuričná kaša u nás doma zachutila, dnes som ju spravila na iný spôsob - prekladala som jednotlivé vrstvy: najprv kukuričná kaša - zmes kyslej smotany s cibuľou a údenej slaniny, opäť vrstva kukuričnej kaše, na to zmes kyslej smotany, poslednú vrstvu tvorila kukuričná kaša posypaná údeným syrom a upiekla som v trúbe. Ide o veľmi jednoduché, rýchle, výdatné sýte a mimoriadne chutné jedlo chudobných starej tradičnej sedmohradskej kuchyne, ktoré zasýti a zahreje..
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
250 g |
|
1000 ml |
|
1 ČL |
|
Zálievka z kyslej smotany: | |
350 ml |
|
200 g |
|
1 ks |
|
100 g |
|
Na posypanie: | |
100 g |
|
Na vymazanie pekáčika: | |
30 g |
|
Postup
-
1
Pripravila som si odvážené množstvo kukuričnej múky.
-
2
Do hrnca som naliala plnotučné mlieko a pomaly som ho priviedla do varu.
-
3
Zatiaľ som na panvici orestovala cibuľu pokrájanú na kocky a domácu údenú slaninu na kocky, všetko som nechala úplne vychladnúť.
-
4
Do horúceho mlieka som postupne vsypala kukuričnú múku a za stáleho miešania som uvarila nie príliš hustú kukuričnú kašu, ktorú som nechala vychladnúť na vlažnú.
-
5
Zatiaľ som si pripravila zálievku z kyslej smotany a bryndze, ktorú som rozmiešala do hladka.
-
6
Pridala som do nej opraženú cibuľu s opraženou údenou slaninkou a zmiešala na rovnomernú zmes. Nesolila som, údená slanina je slaná dosť.
-
7
Pripravila som si ovčí syr, použila som Gazdovský údený polooštiepok - polotvrdý syr. Prosím, nech nikoho nemýli obrázok na obale, ide len o logo výrobcu, ktorý vyrába viac druhov syrov, toto je určite ovčí syr, informovala som sa v predajni i u výrobcu. Môžette použiť aj iný ovčí syr.
-
8
Údený syr som nastrúhala na jemnom strúhadle.
-
9
Vymazaný pekáčik som vymazala maslom a na spodok som rovnomerne vlhkými rukami namočenými v studenej vode rozotrela I. vrstvu, ktorú tvorila vlažná kukuričná kaša.
-
10
II. vrstvu tvorila zálievka vymiešaná z kyslej smotany, bryndze, opraženej cibule a opraženej údenej slaninky.
-
11
Nasledovala III.vrstva z kukurinej kaše, IV. vrstva zo zálievky z kyslej smotany a pslednú V. vrstvu ukončila kukuričná kaša.
-
12
Vrch som posypala strúhaným údeným syrom, prikryla som alobalom a vložila som piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C.
-
13
15 minút som piekla prikryté alobalom, ktorý som odstránila a ešte 10 minút som zapiekla, kým syr na vrchu nebol peknej zlatohnedej farby a vytvoril chutnú kôrčičku.
-
14
Nechala som prekladanú puliszku asi 10 minút odpočívať, pokrájala na obdĺžniky a podávala som horúce s ľahkým paradajkovým šalátom. Puliszka, tiež nazývaná "gánica" je názov pre kukuričnú kašu, známu od konca 17. storočia, v Madarsku a v Sedmohradsku i v Rumunsku, kde je známa pod názvom "mamaliga", tiež je známa v Sasku,V Bulharsku, na Ukrajine, v Taliansku ako "polenta" a inde v tradičných jedlách..
-
15
Je to veľmi výživné a mimoriadne chutné, zároveň jednoduché a rýchle starodávne jedlo, kedysi jedlo chudobných, ktoré prežíva opäť svoju renesanciu a booom vo svete :-) kuchyňa nádherne voňala počas celej prípravy a pečenia. Odporúčam vyskúšať- prajem dobrú chuť! Toto jedlo je výborné pre bezlepkovú diétu, pre ľahký stupeň laktozovej intolerancie, pre deti, pre zoslabnutých pacientov, pre starých ľudí, pre deti i pre zdravých, je to vynikajúci "eintopf", bez údenej slaninky i pre vegetariánov.
varecha.pravda.sk/recepty/pekacik-z-kukuricnej-krupice-fo...
avšak tentno recept odo mňa, to je je to niečo úplne iné, toto je starý tradičný recept sedmohradskej klasickej kuchyne :-)
dakujem ti, janka milá, za tvoj krásny link
som rada, že som vyvolala tvoje krásne spomienky :-)
je to pravda tak, ako ty vravíš, že je to výživná pochúťka a som rada, že na vareche je niekto, kto to môže z prvej ruky zodpovedne potvrdiť.
dakujem za uznanie a pochvalu, vážim si to veľmi.
budem rada, ak vyskúšaš aj ty :-)
dakujem za uznanie a *****
teda to je pre mňa veľká pocta, že považuješ moje recepty za záruku že si pochutnáš - kľudne sprav len pre seba, poteší ma to :-)
Peknú nedeľu ti želám aj ja dakujem.
dakujem za pochvalu.
dakujem za *****
dakujem za pochvalu.