Sedmohradská prekladaná puliszka - kukuričná kaša /fotorecept/

Autor receptu: pusta

Kukuričná kaša u nás doma zachutila, dnes som ju spravila na iný spôsob - prekladala som jednotlivé vrstvy: najprv kukuričná kaša - zmes kyslej smotany s cibuľou a údenej slaniny, opäť vrstva kukuričnej kaše, na to zmes kyslej smotany, poslednú vrstvu tvorila kukuričná kaša posypaná údeným syrom a upiekla som v trúbe. Ide o veľmi jednoduché, rýchle, výdatné sýte a mimoriadne chutné jedlo chudobných starej tradičnej sedmohradskej kuchyne, ktoré zasýti a zahreje..

6
porcií
10 minút
príprava
15+10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si odvážené množstvo kukuričnej múky.
  2. Do hrnca som naliala plnotučné mlieko a pomaly som ho priviedla do varu.
  3. Zatiaľ som na panvici orestovala cibuľu pokrájanú na kocky a domácu údenú slaninu na kocky, všetko som nechala úplne vychladnúť.
  4. Do horúceho mlieka som postupne vsypala kukuričnú múku a za stáleho miešania som uvarila nie príliš hustú kukuričnú kašu, ktorú som nechala vychladnúť na vlažnú.
  5. Zatiaľ som si pripravila zálievku z kyslej smotany a bryndze, ktorú som rozmiešala do hladka.
  6. Pridala som do nej opraženú cibuľu s opraženou údenou slaninkou a zmiešala na rovnomernú zmes. Nesolila som, údená slanina je slaná dosť.
  7. Pripravila som si ovčí syr, použila som Gazdovský údený polooštiepok - polotvrdý syr. Prosím, nech nikoho nemýli obrázok na obale, ide len o logo výrobcu, ktorý vyrába viac druhov syrov, toto je určite ovčí syr, informovala som sa v predajni i u výrobcu. Môžette použiť aj iný ovčí syr.
  8. Údený syr som nastrúhala na jemnom strúhadle.
  9. Vymazaný pekáčik som vymazala maslom a na spodok som rovnomerne vlhkými rukami namočenými v studenej vode rozotrela I. vrstvu, ktorú tvorila vlažná kukuričná kaša.
  10. II. vrstvu tvorila zálievka vymiešaná z kyslej smotany, bryndze, opraženej cibule a opraženej údenej slaninky.
  11. Nasledovala III.vrstva z kukurinej kaše, IV. vrstva zo zálievky z kyslej smotany a pslednú V. vrstvu ukončila kukuričná kaša.
  12. Vrch som posypala strúhaným údeným syrom, prikryla som alobalom a vložila som piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C.
  13. 15 minút som piekla prikryté alobalom, ktorý som odstránila a ešte 10 minút som zapiekla, kým syr na vrchu nebol peknej zlatohnedej farby a vytvoril chutnú kôrčičku.
  14. Nechala som prekladanú puliszku asi 10 minút odpočívať, pokrájala na obdĺžniky a podávala som horúce s ľahkým paradajkovým šalátom. Puliszka, tiež nazývaná "gánica" je názov pre kukuričnú kašu, známu od konca 17. storočia, v Madarsku a v Sedmohradsku i v Rumunsku, kde je známa pod názvom "mamaliga", tiež je známa v Sasku,V Bulharsku, na Ukrajine, v Taliansku ako "polenta" a inde v tradičných jedlách..
  15. Je to veľmi výživné a mimoriadne chutné, zároveň jednoduché a rýchle starodávne jedlo, kedysi jedlo chudobných, ktoré prežíva opäť svoju renesanciu a booom vo svete :-) kuchyňa nádherne voňala počas celej prípravy a pečenia. Odporúčam vyskúšať- prajem dobrú chuť! Toto jedlo je výborné pre bezlepkovú diétu, pre ľahký stupeň laktozovej intolerancie, pre deti, pre zoslabnutých pacientov, pre starých ľudí, pre deti i pre zdravých, je to vynikajúci "eintopf", bez údenej slaninky i pre vegetariánov.