Sedmohradská prekladaná puliszka - kukuričná kaša /fotorecept/
Autor receptu: pusta
Kukuričná kaša u nás doma zachutila, dnes som ju spravila na iný spôsob - prekladala
som jednotlivé vrstvy: najprv kukuričná kaša - zmes kyslej smotany s cibuľou a údenej
slaniny, opäť vrstva kukuričnej kaše, na to zmes kyslej smotany, poslednú vrstvu tvorila
kukuričná kaša posypaná údeným syrom a upiekla som v trúbe. Ide o veľmi
jednoduché, rýchle, výdatné sýte a mimoriadne chutné jedlo chudobných starej
tradičnej sedmohradskej kuchyne, ktoré zasýti a zahreje..
6 porcií |
10 minút príprava |
15+10 minút na 180 °C |
Postup- Pripravila som si odvážené množstvo kukuričnej múky.
- Do hrnca som naliala plnotučné mlieko a pomaly som ho priviedla do varu.
- Zatiaľ som na panvici orestovala cibuľu pokrájanú na kocky a domácu údenú slaninu na kocky, všetko som nechala úplne vychladnúť.
- Do horúceho mlieka som postupne vsypala kukuričnú múku a za stáleho miešania som uvarila nie príliš hustú kukuričnú kašu, ktorú som nechala vychladnúť na vlažnú.
- Zatiaľ som si pripravila zálievku z kyslej smotany a bryndze, ktorú som rozmiešala do hladka.
- Pridala som do nej opraženú cibuľu s opraženou údenou slaninkou a zmiešala na rovnomernú zmes. Nesolila som, údená slanina je slaná dosť.
- Pripravila som si ovčí syr, použila som Gazdovský údený polooštiepok - polotvrdý syr.
Prosím, nech nikoho nemýli obrázok na obale, ide len o logo výrobcu, ktorý vyrába viac druhov syrov, toto je určite ovčí syr, informovala som sa v predajni i u výrobcu. Môžette použiť aj iný ovčí syr.
- Údený syr som nastrúhala na jemnom strúhadle.
- Vymazaný pekáčik som vymazala maslom a na spodok som rovnomerne vlhkými rukami namočenými v studenej vode rozotrela I. vrstvu, ktorú tvorila vlažná kukuričná kaša.
- II. vrstvu tvorila zálievka vymiešaná z kyslej smotany, bryndze, opraženej cibule a opraženej údenej slaninky.
- Nasledovala III.vrstva z kukurinej kaše, IV. vrstva zo zálievky z kyslej smotany a pslednú V. vrstvu ukončila kukuričná kaša.
- Vrch som posypala strúhaným údeným syrom, prikryla som alobalom a vložila som piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C.
- 15 minút som piekla prikryté alobalom, ktorý som odstránila a ešte 10 minút som zapiekla, kým syr na vrchu nebol peknej zlatohnedej farby a vytvoril chutnú kôrčičku.
- Nechala som prekladanú puliszku asi 10 minút odpočívať, pokrájala na obdĺžniky a podávala som horúce s ľahkým paradajkovým šalátom.
Puliszka, tiež nazývaná "gánica" je názov pre kukuričnú kašu, známu od konca 17. storočia, v Madarsku a v Sedmohradsku i v Rumunsku, kde je známa pod názvom "mamaliga", tiež je známa v Sasku,V Bulharsku, na Ukrajine, v Taliansku ako "polenta" a inde v tradičných jedlách..
- Je to veľmi výživné a mimoriadne chutné, zároveň jednoduché a rýchle starodávne jedlo, kedysi jedlo chudobných, ktoré prežíva opäť svoju renesanciu a booom vo svete :-) kuchyňa nádherne voňala počas celej prípravy a pečenia.
Odporúčam vyskúšať- prajem dobrú chuť!
Toto jedlo je výborné pre bezlepkovú diétu, pre ľahký stupeň laktozovej intolerancie, pre deti, pre zoslabnutých pacientov, pre starých ľudí, pre deti i pre zdravých, je to vynikajúci "eintopf", bez údenej slaninky i pre vegetariánov.
|