Omeleta

Sedliacka omeleta s hráškom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Chutné, obľúbené, spravidla raňajkové, jedlo.* Odchoval som na ňom svoje deti Bobeša a Angie, obaja už dnes po pätdesiatke i vnúčence dvojčence – „bľižňaci“, Samka a Lilly, po dvadsaťpäťke. Suroviny je možné kombinovať podľa zaužívaných chutí, či požiadaviek stravníkov. Ja mám sedliacku omeletu odskúšanú aj so sterilizovanými i s čerstvými šampiónmi, čínskymi i japonskými hubami, ale aj s marinovanými i čerstvými hríbmi a kozáčikmi. Keď núdza pritlačí, uspokojím sa veru aj s len čisto zemiakovou.

2-4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Olúpané zemiaky som do ¾ uvaril v mierne osolenej vode a zlial.
  2. Pokrájanú slaninu som vyškvaril na panvici.
  3. Slaninu som zasypal predvarenými zemiakmi zmiešal, dve tri minúty nechal zladiť teplotu.
  4. Keď zemiaky dostali správny červenkastý „nádych“, prisypal som mesiačiky pokrájanej cibule,
  5. ochutil troškou soli, čerstvo mletého čierneho korenia a mletej údenej papriky.
  6. Zostavu som zmiešal, zo 5 minút podusil a pridal „hoblinky“ masla.
  7. Všetko som zalial „roztentočkovanými“ vajíčkami a posypal hráškom, ktorý som počas 3 minút rozmrazil v teplej vode. Vajíčka som nechal asi 2 minúty zapiecť.
  8. Potom som ich prikryl obráteným plytkým tanierom, otočil, zosunul späť do panvice, dopiekol aj na druhej strane.
  9. A hotovú omeletu som servíroval posypanú čerstvo strúhaným parmigiano reggiano syrom. Žiaľ, slovenský údený oštiepok sa mi už dávno minul. Aj teraz nám k nej „pasoval“ šalát zo surovej cvikly, karotky a zeleného jablka s nahrubo pokrájanými vlašskými orechmi.