Omeleta
Sedliacka omeleta s hráškom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Chutné, obľúbené, spravidla raňajkové, jedlo.* Odchoval som na ňom svoje deti Bobeša a Angie, obaja už dnes po pätdesiatke i
vnúčence dvojčence – „bľižňaci“, Samka a Lilly, po dvadsaťpäťke. Suroviny je možné kombinovať podľa zaužívaných chutí, či
požiadaviek stravníkov. Ja mám sedliacku omeletu odskúšanú aj so sterilizovanými i s čerstvými šampiónmi, čínskymi i
japonskými hubami, ale aj s marinovanými i čerstvými hríbmi a kozáčikmi. Keď núdza pritlačí, uspokojím sa veru aj s len čisto
zemiakovou.
2-4 porcie |
30 minút príprava |
Postup
- Olúpané zemiaky som do ¾ uvaril v mierne osolenej vode a zlial.
- Pokrájanú slaninu som vyškvaril na panvici.
- Slaninu som zasypal predvarenými zemiakmi zmiešal, dve tri minúty nechal zladiť teplotu.
- Keď zemiaky dostali správny červenkastý „nádych“, prisypal som mesiačiky pokrájanej cibule,
- ochutil troškou soli, čerstvo mletého čierneho korenia a mletej údenej papriky.
- Zostavu som zmiešal, zo 5 minút podusil a pridal „hoblinky“ masla.
- Všetko som zalial „roztentočkovanými“ vajíčkami a posypal hráškom, ktorý som počas 3 minút rozmrazil v teplej vode. Vajíčka som nechal asi 2 minúty zapiecť.
- Potom som ich prikryl obráteným plytkým tanierom, otočil, zosunul späť do panvice, dopiekol aj na druhej strane.
- A hotovú omeletu som servíroval posypanú čerstvo strúhaným parmigiano reggiano syrom. Žiaľ, slovenský údený oštiepok sa mi už dávno minul. Aj teraz nám k nej „pasoval“ šalát zo surovej cvikly, karotky a zeleného jablka s nahrubo pokrájanými vlašskými orechmi.