Cestoviny s kapustou
Cestoviny s kapustou

Sedliacka bieda fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 7. septembra 2019
Sedliacka bieda (fotorecept)
Foto: frezia68

Už dávnejšie som pozerala na Yt recepty z Valašska a tento ma zaujal. Prezentovala ho milá babička a teraz som ho chcela nájsť, ale nenašla som. Dúfam, že som si ho zapamätala, poznamenala som si len názov, ale veď je veľmi jednoduchý. A ak máte zvyšné cestoviny a dovaríte zemiaky, za 30 minút je večera na stole.

30 minút
príprava

Suroviny

podľa stravníkov (uvarené)
 (uvarené)
 surová
 čerstvá

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Budeme potrebovať okrem rasce a čerstvej cibuľovej vňate:

    Sedliacka bieda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na panvici s masťou spením pokrájanú cibuľu.

    Sedliacka bieda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridám nakrájanú slaninu, nemám rada mastné, tak som slaninou šetrila. Upražím a pridám uvarené zemiaky nakrájané na kocky, potom uvarené cestoviny (ja som mala kukuričné hotové) a pomaly premiešavam...

    Sedliacka bieda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Posypem zelenou cibuľkou, pridám surovú kyslú kapustu, prikryjem, nech sa jedlo ohreje a hotovo. Ja som pridala aj petržlenovú vňať, ale tá mi tam nepasovala. Niekto povie, že to jedlo je taká "džaba", ale mne celkom chutilo. A pretože som mala od rána program a raňajky nijakovské, tak som práve ochutnala a to už je desiato-obed a za 30 minút hotový. Ak niekto vyskúša,tak Dobrú chuť!

    Sedliacka bieda (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

23 komentárov k receptu
Bez cestovin, iba zemiaky, cibula a kysla kapusta su na vychode striasky. Mnamka. Tiez ich robia na rôzne spôsoby(zemiaky varene v supke, na slanine oprazena kapusta) U nas najlepsie na kocky uvarene zemiaky opiect na rozpalenom oleji do ruzova, pridat vela cibule, nechat ju v zemiakoch zmäknut a kapustu pridat prehriat. Sol a korenie a fertig.
@Kvakac :Akoby som sa mohla hnevať? Ty si tu pridal podobné recepty a ja o tom neviem? Jednu dobu som tu veľmi nechodila a mnoho dobrých receptov mi ušlo.Okrem toho aj sladké zväčša obchádzam,hoci mám veľmi rada.Ale práve preto! No vidíš, za tým receptom som išla až na Valašsko a stačilo dať biedu do hľadáčika :-).Poučila som sa,ďakujem za upozornenie :-).
používateľ nemá avatar
123
@frezia68 (7.9.2019 15:07)

no, keď niekedy boli v niektorých regiónoch východu/ a určite iba nie tam.../ dostupné zväčša iba zemiaky a kyslá kapusta, slanina iba sviatky, tak ten názov nie je tak nezmyselný... ako sa nám dnes zdá...
@123 : máš pravdu,nie len u nás to bol základ jedla,lebo to som odkukala z Valašska. @Rados ť: aj mne to dnes chutilo,hoci za zemiakové placky od @Kvak áca by som menila :-).Nedeľa-nenedeľa,asi zajtra urobím :-))) . @Mironi :Ďakujem za komentár. Máme dosť jednoduchých jedál,ktoré sú lacné a chutné.
V jednoduchosti je krása. Jsou to všechno suroviny, které měl sedlák doma, v zásobě. Maso běhalo po dvoře a loukách, zvířata hlavně nesly užitek, to byla priorita. Sedlácká bída je spíš název se skrytým významem s ohledem na společenskou strukturu.
Pripomína mi to granatýr. Ten ja môžem jesť aj tri dni. Teraz si ho na tretí deň vylepším kapustou, podľa tvojho receptu. Ďakujem za inšpiráciu :-)
Tiež som bola nadšená receptami na YouTube od milej babky z Valašska................ jednoduché, rýchle a pritom dobré. Také aké sa varili voľakedy. Tento je super, je tam všetko čo na dobrý obed alebo večeru človek potrebuje. Takéto suroviny mám rada a chutia každému.
Keď robím podobné jedlo, tak nešetrím so slaninou, ale používam výlučne masť, ktorú som predtým z tej slaniny vyškvaril. Nepridávam žiadnu ďalšiu.

Pridaj komentár k receptu: