Domáce žemle
Domáce žemle

Schwäbische Laugenbrötchen - švábske lúhované žemle fotorecept

mimit - fotkamimit, 19. januára 2021
Schwäbische Laugenbrötchen - švábske lúhované žemle (fotorecept)
Foto: mimit

Naše najobľúbenejšie žemle, hlavne pre ich mäkkosť a výbornú chuť.

12
porcií
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

680 g
1/2 kocky
350-400 ml vlažná
2 ČL
1 ČL
2 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Najskôr som si urobila kvások z teplej vody (350 ml), cukru a polovice kocky droždia. Do misky som si odvážila múku, zamiešala soľ a aj vykysnutý kvások. Podľa potreby som pridala do cesta ešte vodu, aby bolo nelepivé a jemné. Nechala som ho nakysnúť pri izbovej teplote približne 45-50 minút, kým zdvojnásobilo objem.

  2. 2

    Po vykysnutí som cesto rozdelila na približne 90 gramové žemle, ale vážila som iba prvé dve, ďalšie som robila iba odhadom. Dostala som presne 12 ks, ktoré sa zmestili na prichystaný plech. Nechala som ich pod utierkou ešte nakysnúť 20-25 minút.

    Schwäbische Laugenbrötchen - švábske lúhované žemle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým cesto nakyslo, nachystala som si vyššiu liatinovú panvicu, kde som dala zovrieť vodu (asi 700 ml) zmiešanú s 2 PL sódy bikarbóny. Pozor, šumí to. Dala som si aj zohriať rúru na 200 stupňov vrchný a spodný ohrev. Po vykysnutí som žemle opatrne ponorila do vody a každú približne minútu povarila a za ten čas som ju aj otočila.

    Schwäbische Laugenbrötchen - švábske lúhované žemle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po ovarení som žemle ihneď uložila naspäť na plech s papierom na pečenie a ostrou žiletkou narezala do kríža a dala piecť. Tu by sa mala dať na vrch ešte morská soľ, ale moje deti to nemajú radi, tak som nedala a iba po upečení som žemle ešte horúce natrela slanou vodou.

    Schwäbische Laugenbrötchen - švábske lúhované žemle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Žemle sa počas pečenia krásne otvárajú. Je dobré ich narezať trošku hlbšie. Žemle som piekla približne 20-25 minút.

    Schwäbische Laugenbrötchen - švábske lúhované žemle (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

dvorka
Vyzerajú neskutočne dobre. Mám teraz droždie, tak vyskúšam. Síce dávam oveľa oveľa menej droždia, no tak ma žemličky lákajú, že asi zajtra vyskúšam. Včera som upiekla zo zostavšieho cesta na pizzu. Tam išlo na 500 g múky 3 g čerstvého droždia a žemličky krásne narástli. No po upečení neboli tak vyfarbené. Dám vedieť, ak sa vydaria :-)
frezia68
@Mimit : Robievala som podobne praclíky,ale na druhý deň už neboli také chutné.Tak ma zaujíma,či sú mäkké aj na druhý deň,či radšej čerstvé zmraziť? Ďakujem,vyzerajú veľmi dobre a myslím,že ich tmavú farbu ovplyvní doba lúhovania.Ak menej lúhujem,sú svetlejšie?
1x mimit
haji
Zajímavý receptík, pěkný postup, efektní žemle, fotogenické. Jsi šikulka!
2x mimit a zahra
mimit
Dakujem za milu pochvalu. Daj vediet, ci sa vydarili a hlavne, ci chutili, budem sa tesit@dvorka (19.1.2021 17:50)

mimit
@frezia68 (19.1.2021 18:09) nam na druhy den zatial ziadne neostali, tak neviem posudit, ci su makke aj druhy den, uvidim, ci do rana nejake vydrzia (muz pride v noci z prace). Co sa farby tyka, maju byt taketo tmave, take aj kupovavame v obchode, nikdy som neskusala luhovat kratsie alebo chciet dosiahnut bledsiu farbu. Ale kludne vyskusaj a daj vediet, rada sa prucim niecomu novemu.

olinecka
Tak toto je super ďalšie ponaučenie vidím, že sa cesto nepremoklo no paráda chválim.
1x mimit
mimit
@frezia68 (19.1.2021 18:09) tak mozem dat dnes recenziu, ze zemle su makke a chutne aj dnes.