Pľundrové koláče
Pľundrové koláče

Šatôčky a slimáky z pľundrového cesta fotorecept

imaginarium - fotkaimaginarium, 14. decembra 2017

Nakysnuté lístkové alebo nalístkované kysnuté? Presne niečo medzi kysnutým a lístkovým je pľundrové cesto a šatôčky z neho chutia ako tie drahé z obchodu. Zobraziť celý popisNakysnuté lístkové alebo nalístkované kysnuté? Presne niečo medzi kysnutým a lístkovým je pľundrové cesto a šatôčky z neho chutia ako tie drahé z obchodu. Doma ich však máte celý plech!

18
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
250 ml
2 PL
1 bal
1 PL
1/2 ČL
1/2 ČL
1 PL
200 g
1 ks
Plnka:
 (alebo tvaroh, puding, nutela)




Postup

  1. 1

    Múku, cukor, droždie, sušené mlieko, sódu, soľ, vodu a olej vypracujeme na tuhšie cesto. Necháme ho chvíľu odležať (asi 10 minút). Potom cesto rozdelíme na štyri časti a každú rozvaľkáme na približne rovnaké kruhy (alebo iný tvar, ale nech sú všetky rovnaké). Všetky časti natrieme maslom a navrstvíme na seba a celú "tortičku" preložíme na polovicu. Prikryjeme utierkou a necháme pol hodinu kysnúť.

    Šatôčky a slimáky z pľundrového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po polhodine cesto rozvaľkáme, preložíme ešte dvakrát, aby sa pekne lístkovalo a potom ho už rozvaľkáme na vykrajovanie - ja som si pohárom povykrajovala kruhy a naplnila domácou "nutelou" z jabĺk. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a preložíme. Kraje silno popritláčame prstami alebo vidličkou. Potrieme vajíčkom, môžeme posypať vanilkovým cukrom a pečieme dozlatista (asi 15 minút pri 180 °C).

    Šatôčky a slimáky z pľundrového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Môžete si cesto rozkrájať na štvorce, aby ste nemali okrajky. Ja som z okrajkov ešte spravila slimáčikov a aj tie, aj šatôčky sa krásne nalístkovali.

    Šatôčky a slimáky z pľundrového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Poznámka: Cesto je celkom neutrálne, takže plnka môže byť výraznejšej chuti a myslím si, že by sa kľudne mohlo naplniť aj naslano. Z tohto množstva mi vyšlo 18 šatôčiek a 12 slimákov. Ale to je len orientačné, záleží na tom, aké veľké si ich spravíte.

Diskusia k receptu

smejkad
A ja som si myslela, že tento rok už iba chlieb, vianocku a zerbo budem robiť kysnuté,jaaaaaaj
Tomuto neviem kto môže odolať!
:-)
marienka44
SLimáky si robila tak, ze si okrajky zmiesila a znovu vyvaľkala obdĺžnik. Ten si natrela akou plnkou? Potom už len zrolovať a pokrajat na kolieska. Je to tak?
Ďakujem za odpoveď. Ukladám do KK.
imaginarium
@Marienka44 Áno, tak som spravila tie slimáky. Môžeš aj z celej dávky spraviť len slimáčikov alebo taštičky, rožky, hrebene. A tých slimákov som naplnila už klasickou nutelou, lebo domácu som celú minula do šatôčiek. Mikuláš doniesol, tak som výnimočne mala aj takú :-)

nyja
@Imaginarium (16.12.2017 10:36)

Senzačný recept, úplne ma nadchol. Skúsim a urobím plnené croissanty. Len dúfam, že to nezbabrem. Škoda, že som recept našla až teraz. Imaginarium, veľmi pekne ďakujem za receptík .
imaginarium
@Nyja Aj ja sa chystám nabudúce vyskúšať croissanty. Určite to nezbabreš, nemáš tam čo pokaziť :-) Držím palce pri experimentovaní a môžeš potom pridať fotku ;-)

sonja
Spravila som z cesta croisanty su úžasné aj na sladko aj na slano,ďakujem za skvely recept