Foto: libusa57
Sarma patri k mojim najoblubenejsim jedlam.Pochadza z Balkanu kde som odriasla.Maminka sarmu pripravovala v zime ked mala kysle kapustove listy.No u nas na Balkane Zobraziť celý popisSarma patri k mojim najoblubenejsim jedlam.Pochadza z Balkanu kde som odriasla.Maminka sarmu pripravovala v zime ked mala kysle kapustove listy.No u nas na Balkane bola sarma aj sviatocne jedlo pripravovane na svadbach a tiez na Vianoce...
porcií
príprava
Suroviny
1 kg |
|
1 PL mletá |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 menší hrnček (alebo iný druh) |
|
3 strúčiky |
|
1 ks nasekaná |
|
1 ks |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1 ČL |
|
1/2 l |
|
2 dl |
|
7 ks |
|
3-4 lístky |
|
15-20 ks kyslé |
|
Postup
-
1
Maso hovadzie a bravcove pol na pol.Pridame na drono krajanu poprazenu cibulu na oleji,ryzu,mlete cierne korenie,vajce,vegetu,sol,pretlaceny cesnak.papriku mletu cervenu,rascu,cukor medzi prsty a krupicu tiez medzi prsty.
- 2
Vsetko dobre zmiesame ,miesame pokial nie su vsetky suroviny dobre zamiesane.
- 3
Kapustove listy kysle oplachnute dvoma vodami rozvinieme a do kazdeho zabalime predchadzajucu zmes vekosti mensej pesti alebo odhadneme podla velkosti listu.
- 4
Ukladame zavinute listy do sirsieho hrnca.Ked zabalime vsetky a su pokladane zalejeme to paradajkovou stavou vodou,dame tam 1lyzicku soli a bobkovy list plus cierne korenie cele.
- 5
Na miernom ohni dusime to 1,5 hodiny-2h
- 6
A nadherne papanicko je na stole! Upozornenie!Stava sa odtial rychlo vyparuje a pohltia ju sarmicky(zabalene listy)...teda treba jej dat co viacej alebo podlievat podla potreby paradajkovu stavu riedenu vodou a osolenu.Ja som tam dala 3 deci pretlaku a dve deci vody no evidentne vidiet na mojej fotky ako stava zmizla tak s nou nesetrite! Dusi sa to na miernom ohni
- 7
Dobru chut!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
hmmm my ju mame dnes naobed. Ked ju varim urobim viac, lebo sa dlho vari..ja ju varim na malom ohni aj 4hod...no a polku dam do mrazaka....vcera som ju vybrala a dnes ju len zohrejem, polejem zaprazkou...hmmm zima...kapusta...:)
Neviem, ci je to tiez sarma, ale ja davam do masa aj trochu ryze a balim do akychkolvek listov.
Podľa obsahu produktov v recepte - tá Libuskina sarma / holubky, plnená kapusta/ je perfektná. Škoda, že nemôžem ochutnať. Možno by som robila presne podľa nej.
Vegeta sa nepoužíva, ale základnou chuťovou koreninou je saturejka alebo silná bazalka. Bulhari používajú svoju čubricu. ktorú používam aj ja. To je správna sarma.
/ sarmu / ? Neviem, ale určite vyskúšam z barančeka. Tá kapusta potlačí chuť baraniny. Bude iste fajná. @ terakota - ďakujem za komentík.
Ja osobne robim plnenu kapustu zo sparenych listov sladkej hlavkovej kapusty, bez rajcin, ale zato oblozenu kyslou kapustou, s paprikovou mletou masovou zmesou a ryzou
1.z kyslych kapustovych hlav ,nakladanych v sude,alebo obarenou letnou kapustou,alebo z hroznovych listov ,ako bolo spomenute
2.vegeta sa do nej urcite nedava
3.maso sa prazi vopred ,ak sa robi postna verzia ,maso sa nahradzuje porom
4.rajciny sa do nej vobec nedavaju,ako uz bolo spomenute
5.ryza basmati uz vonkoncom nie,kde by ju vzali,ked toto jedlo vynikalo
6.typ masa sa meni podla regionu , v ktrom sa jedlo zhotovuje
7.nedava sa do nej ani rajcinova stava ,ani bobkovy list
8,pecie sa niekolko hodin /aj 4-5 na 100-150 st. ,teplota sa reguluje,prave v pomalom procese je caro preniknutia chuti do celeho jedla s pouzitim minimalneho poctu ingrediencii
9.vysledkom dlheho pecenia su hodvabno jemne listy kapusty
10,ospravedlnjem sa autorke ,ale nedalo mi sa nevyjadrit,lebo nazvou vsetkych zaviedla na inu kolaj ,recept ,ktory uviedla su tzv. holubky....
en.wikipedia.org/wiki/Sarma_%28food%29...
@terakota vyjadril podobnu vyhradu,takze asi tento nazor a pravda nie je len moja...:)
Сарми с кисело зеле - a budes prekvapena co najdes
alebo na turecku
Sarma sa lisi od kucharky do kucharky.
Mne najviac chutila mamina :-)
Jedla som aj ja aj originalnu povodnu no k tejto sa chutovo nevyrovna, teda podla mna
A tam odkial pochadzam je toto pre vsetkych sarma!
a čo sa týka odborného diskusného príspevku od @terakota , Nesebar je mesto na polostrove a žiadny ostrov. to len tak, na okraj, keď chce niekto byť "odborník", tak dôsledne.