Sarma - holúbky z kyslej kapustovej hlavy fotorecept
Foto: marijanna
...začala sa zima a s nou prichadzaju na rad aj zimne jedla..jedno od nich je aj Sarma, ako naše holubky,len sa plni do kyslej Zobraziť celý popis...začala sa zima a s nou prichadzaju na rad aj zimne jedla..jedno od nich je aj Sarma, ako naše holubky,len sa plni do kyslej kapustovej hlavy...mnami...
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 hlava |
|
cca750 g |
|
500 g |
|
1 ks |
|
4 strúčiky |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
500 ml |
|
1 - 2 pl |
|
300 g |
|
3 - 4 ks |
|
1 dcl |
|
2 - 3 pl |
|
2 pl |
|
na dno hrnca |
|
Postup
-
1
Listy kapusty si oddelime, vačšie davame do nadoby a ked prideme k tym menšim, tie si uložime na tanier,lebo na dno hrnca davame holubky z vačšich listov a hore z menšich. Koli dobe varenia.
-
2
Pripravime si všetky suroviny - tu je este kapusta zabalena :D
-
3
Zmiešame si zmes na plnku. Surovu ryzu premyjeme, prebereme. Dame do misky, na to mlete maso, nakrajanu cibulu, cesnak, nakrajanu slaninu na kocočky, mastne zo slaniny som dala este na dno hrnca, mčk, sol, mletu papriku, vegetu, pretlak...premiesame
-
4
hrniec je pripravenyyyyy... ja si koze stale odkladam zo slaninky,aj cez leto,mam v chladničke a potom to vyuzijem takto..lebo sarma sa vari min 4 hodinky a dava sa to na dno,aby nam neprihoreli holubky..na to dam este prve dva listy na tu slaninka a potom uz idu holubky...
-
5
zakrucame normalne ako holubky, len zmesi davame menej lebo ryza sa vari a zvačši svoj objem, len ju dobre zamotajte, moja prva sarma bola jedna obycajna kaša, všetko sa mi rozpodlo..:D do stredu hrnca dame udenu kost a okolo nej holubky..mozte dat aj rebierka..my mame domace masko, a kosti udime na varenie...daju chut a vonu...
-
6
naplnime hrniec, pozor, dajte vačši hrniec, lebo ako som už spominala, sarma zvačši objem!!! To čo ostalo strasiem na vrch ..ostalo mi za take dva listy...najprv si stale spocitam listy a od oko urobim zmes...holubky stiskame k sebe,aby sa nam neotvarali nesmu byt len tak volne po hrnci,lebo aj ked su dobre zvite sa rozpadnu,lebo maju priestor :D
-
7
zatazime doskou, tanierom, mne muz spravil tuto dosku na tento hrniec,tak ju stale pouzivame na sarmu..pri vareni sa holubky dvihaju a doska zabezpeči, že tento proces ide pomaly,aby sa nam fajne uvarila a ostala v tvare...zalejeme vodou, nechame zovriet a potom varime na miernom ohni 4 hod. ja varim na šporaku na drevo, v zime s nim kurim, tak ho vyuzivam..:D ..hore som dodala este dve kosti, otačam ich pri vareni, to koli chuti
-
8
..uvarena sarma...doleje vodu,aby bola cela zakryta...
-
9
urobime si zaprazku z oleja a červenej mletej papriky, potom dodame hladku muku a vlejem do vriacej sarmy..miešame..po bokoch opatrne posunieme sarmu k stredu,aby sa zapraška čim viac zmiešala s vodou...podavame po prevreti... druhy den je lepšia a treti ešte lepšia...
30kg kapusty v celku
2kg soli
podla potreby voda. Kapustove hlavy umyjeme, vrchne listy odstranime. Vyrezeme hlubiky, ktore do vrcha naplnime solou. Na dno suda nasypeme ostatnu sol,ktora nam ostala, na to ukladame sol hlubikom-dierou hore. Natlačime,medzi hlavy dame kapustove hlavy rozrezane na polovičku alebo štvrtiny. Možme medzi hlavy dat aj to: nakrajame kapustu na rezance,ako normalne nakladame, posolime. dame do igelitovych sačkov, tych pevnejšich, stisneme a zatvorime, porobime diery do sačku a popchame medzi hlavy...všetko musi byt pevne!!! Tie pouzivam na šalat. Hlavy naplnime do vrcha suda alebo do kolko vijdu. Zatažime ich. Napr.do vedierka dame vodu, zatvorime a tym zatazime,kamenom alebo niečim,lebo hlavy pojdu hore,ked ich zalejeme vodou. Ked zatazime zalejeme do vrchu. Prikryjeme niečim, vzduch musi cirkulovat, ja som zakryla velkym igelitovym sačkom cez sud,aby tam nic nenapadalo, dame na chladne miesto, po par dnoch kontrolujeme pobereme penu a ak treba doleje vodu. Po 3tyzdnoch by mala byt kapusta hotova. Tak ak niekto chce nech skusi. Dobru chut..:D
@Marijanna - keď ťa pekne poprosíme, nemohla by si dať ten recept na kyslé kapustové hlavy do receptov? Určite by sme si to všetky rady odložili do kuchárskej knihy.
Je to krásny recept, istotne by sa nám páčil. Je to krásne spracované, aj foto, aj popis receptu. Ja poznám holubky s paradajkovou omáčkou, tak sa robia na východe, ale tieto sú tiež vynikajúce s červenou paprikou.
Takže poprosíme ten recept na kyslé kapustové hlavy. Ďakujeme)