Šarišská pochúťka v zemiakovej placke

huslicka - fotkahuslicka, 17. augusta 2011

V každom regióne má tento recept iný názov. Môže sa robiť z kuracieho, morčacieho alebo aj bravčového mäska. Nám najviac chutí hydina.

3
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g alebo morčacie
  (olej, soľ, čierne korenie mleté, 4-5 strúčikov cesnaku, sladká červená paprika, štipľavá paprika )
za hrsť
3 ks
10 dkg
10 dkg
 - menšia
3  väčšie
4 - 5 strúčiky
1 ks
  na vyprážanie
1 - 2 polievkové lyžice




Postup

  1. 1

    Kuracie prsia narežeme na menšie pásiky. Z oleja, soli, čierneho mletého korenia, papriky sladkej aj pálivej a pretlačeného cesnaku si urobíme marinádu. Kuracie mäsko necháme v marináde asi 2 hod odležať. Môže byť aj zvečera do rána.

  2. 2

    Zemiaky očistíme a nastrúhame na jemno. Pridáme vajíčko, soľ, mleté čierne korenie, rascu a majorán. Primiešame hladkú múku.

  3. 3

    Na panvici na mäsko si rozohrejeme trochu oleja a do horúceho vsypeme marinované kuracie prsia. Na horúcom oleji ich asi 7 - 10 min. restujeme. Ak je potrebné môžme pridať trošku vody aby sa mäsko nepripálilo. Keď je mäsko skoro hotové pridáme na kocky pokrájanú slaninku a klobásku. Zakryjeme. Keď slaninka a klobáska pustia šťavu pridáme šampiňony a zelenú na kocky nakrájanú papriku. Nakoniec ešte prisypeme mrazenú kukuricu, prikryjeme a necháme dodusiť.

  4. 4

    Na teflónovej panvici rozpálime trošku oleja a z pripravenej zemiakovej zmesy vyprážame zemiakové placky.

  5. 5

    Zemiakové placky naplníme mäsovou zmesou a prehneme napoly. Ako prílohu môžeme podávať zemiakové hranolky alebo príloha nemusí byť vôbec. Ako obloha je vhodná pokrájaná paradajka, paprika, uhorka s trochou olivového oleja.

Diskusia k receptu

jeka
už som o plnených plakách počula,no ešte som ich nerobila,tak pekne dakujem za recptík,vyskúšam.
bozulka
Kurča a klobáska byť nemusí,ale údená slaninka je veľmi vhodná na ochutenie inak fádneho kuracieho mäsa.Plnené placky s rôznou náplňou máme radi,k tomu iba miešaná zelenina,poprípade sa môžu posypať strúhaným syrom.
tortilla
V slušných reštauráciach ešte za komunistov to vždy bola minútka z hovädzej sviečkovej, aj keď s iným názvom, rozhodne nie "šarišská pochúťka".
Vidím, že dnes, keď nie je problém kúpiť akékoľvek mäso, to pripravujete z toho najlacnejšieho. Iste, aj na Trabante sa dá voziť, ale Jaguár to nie je...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia