Salajkové zákusky

alenka0901 - bez fotkyalenka0901, 9. februára 2011

Recept mám od starej mamy, ktorá rada vypekala. Zákusky je dobré upiecť deň vopred, aby boli na druhý deň mäkkučké.

Suroviny

40 dg
10 dg
10 dg
1 ks
1 dg,(amónium)
1,1 dl
PLNKA:
7 dl
40 dg
2 dl
1,5 balenia, alebo Hera
pár kvapiek




Postup

  1. 1

    Salajku dáme do mlieka a všetky prísady na cesto zmiesime spolu s mliekom. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 3 časti. Každú časť rozvaľkáme na veľkosť plechu a upečieme v rúre. POZOR: Rýchlo sa pečie. Pečiem tak, že dávam papier na pečenie a potom na to cesto. Cesto sa neprichytí. Cestá necháme vychladnúť.

  2. 2

    Plnka: Dáme uvariť mlieko, cukor a za stáleho pridávania detskú krupicu. Uvarí sa kaša, ktorá sa nechá vychladnúť. Do vychladnutej zašľaháme palmarín alebo heru a pár kvapiek mandľovej esencie.

  3. 3

    Vyšľahanou plnkou naplníme pláty a zaťažíme . Na druhý deň to zvyknem pokvapkať čokoládovou polevou. Zvyknem to piecť večer a j plniť, aby som to mohla ráno nakrájať. Zákusky sú mäkkučké a amoniak v nich nie je vôbec cítiť. Amoniak cítiť iba počas pečenie, potom sa jeho typická vôňa stratí.

Diskusia k receptu

mamatata2
Skutočne veľmi zaujímavý recept, stojí za vyskúšanie. Ďakujem, že si sa s ním podelila.
orchidea
Toto bol obľúbený recept mojej mamy, tiež ho veľmi často robila, poznám ho a môžem potvrdiť, že je veľmi dobrý, len ona do plnky nedávala detskú krupicu ale múku a ako tuk použila maslo ale ináč výborné. My sme to volali "Falošná krémeška".
baculata
Prvý komentár mi neprešiel, dúfam to nebude zas dva krát.Ale píšem znova musím pochválit tento výborný recept, mama nám to robila na každé sviatky, čím starší, tým lepší.Len množstvo mlieka do cesta 1,1dl prečo nie deci? Je to preklep?Ale to je zanedbatelné.Recept si ukladám, ale momentálne nič nepečiem, lebo....
alenka0901
Stará mama to mama tak napísané, ale kľudne môže byť 1 dl.Teší ma, že ho poznáte a že Vám tiež chutí.
jaja53
Tiez ho robievam,teraz po menej,deti vyleteli,tak len na nejaky sviatok,alebo ked pridu.Manzel ho zboznuje,ale robim ho tak ako pise orchidea.A volame ho len - salajkovy :)
ivosenka
moc mě to zaujalo, miluji recepty našich babiček, ale vůbec si to nedokážu představit...můžete poradit? Chápu, že upeču 3 placky velikosti plechu, ale to plnění? Amonium používám do rakviček, bude tady máít stejný efekt? Ty placky jsou duté a krém dám do nich? nebo navrch a další placky na to?? jsem úplně mimo :))) díky za radu, ráda bych vyzkoušela....
zaffi
Tento koláčik nám často piekla mama, plnila ho BB pudingom, po-
sypala práškovým cukrom a bol mňam. Bolo to strašne dávno, a nemohla som sa dostať k receptu. Získala som ho asi 15 rokov dozadu, pečiem ho, ale plním ho plnkou ako do medového zákuska. Vyskúšajte
alenka0901
ivosenka - plním to tak, že plnku si rozdelím na dve časti. Na l plát cesta dám 1. časť plnky, potom na to položím druhý plát cesta, na ten dám 2. časť plnky a prikryjem to tretím plátom cesta. Navrch čokoládová polevy, práškový cukor alebo len pokvapkať čokol. polevou.
maabel
Môže byť sj maslo miesto palmarinu??? Inak tento zákusok milujem moja teta mi vždy upiekla korpusy vydržali aj mesiac ja som len plnila