Šachovnicové keksíky fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 5. decembra 2012

Su to keksiky ktore by som urcite nerobila kazdy tyzden. Je s tym dost roboty a ked to chcete urobit pekne musite sa s Zobraziť celý popisSu to keksiky ktore by som urcite nerobila kazdy tyzden. Je s tym dost roboty a ked to chcete urobit pekne musite sa s tym dost pohrat. Mne to tiez nevyslo az tak pekne. Viem ale kde som spravila chyby tak verim, ze na buduce sa mi to podari urobit krajsie. Mali sme dva prijemne chladne dni tak som ich vyuzila na vianocne pecenie. Tieto keksiky boli jedny z viacerych ktore som stihla upiect.

80-90ks
porcií
40 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

700 g
1 ČL
1 ČL
350 g
300 g
1 ČL
2 ks
4-5 PL
1/2 salky




Postup

  1. 1

    Navprv som si v miske rozmrvila maslo s mukou, cukrom, praskom do peciva a solou.

    Šachovnicové keksíky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    K muke som pridala vajicka vanilkovy extract a mlieko. . Vsetko som spolu zmiesila. Mnozstvo mlieka zavisi aj od kvality muky. Treba ho dat proste tolko, aby sa vsetko dalo zmiesit dokopy. Ja som sem dala 3 PL.

    Šachovnicové keksíky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som si rozdelila na polovicku.

    Šachovnicové keksíky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do jednej polovicky cesta som zamiesila kakao. Tu som este musela pridat aj dve lyzice mlieka.

    Šachovnicové keksíky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z uvedeneho mnozstva surovin som dostala dva bochniky cesta. Blede cesto malo 300g a tmave 390g.

    Šachovnicové keksíky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kazde cesto som rozdelila este na plovicky. Snazila som sa to vsetko vazit, aby som to mala co najpresnejsie rozdelene.

    Šachovnicové keksíky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Jedno blede a tmave cesto som odlozila do chladnicky. Na papieri na pecenie som si oznacila ceruzkou velkost na aku musim vyvalkat cesto. Potrebovala som plat velkosti 28/9cm hrubky 1 cm. Cesto som valkala medzi dvoma papierami na pecenie a potom som si ho este upravila dlhym mozom.

    Šachovnicové keksíky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tu som to odfotila ako som cesto nozom posuvala na ziadanu velkost. Treba sa s tym trochu pohrat, ale je to dolezite aby to bolo presne.

    Šachovnicové keksíky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom som si kazde vyvalkane cesto pokrajala na 9 pasikov 1cm sirokych. Tu som urobila chybu. Pred krajanim som mala dat cesto stuhnut do chladnicky. Lepsie by sa krajalo a nakrajane pasiky by mali krajsi tvar.

    Šachovnicové keksíky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    No a takto som potom poukladala pokrajane pasiky cesta.

    Šachovnicové keksíky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Z chladnicky som si vybrala cesta co som si tam na zaciatku odlozila. Vyvalkala som si kakaove cesto na velkost 28/12cm a do tohoto cesta som zabalila poskladane pasiky kde prevladali blede pasiky.

    Šachovnicové keksíky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Obalovala som to s pomocou papiera

    Šachovnicové keksíky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a islo to celkom dobre.

    Šachovnicové keksíky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    To iste som potom spravila aj s bledym cestom. Rozvalkala som si ho pomocou papierami na pecenie na velkost 28/12cm a zabalila som do neho poskladane pasiky cesta kde prevladali tmave kakaove pasiky.

    Šachovnicové keksíky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...

    Šachovnicové keksíky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Takto pripravene cesta som dala stuhnut do chladnicky. Stuhnute roladky som potom pokrajala na 5-7mm hrube keksiky. Poukladala som ich na plech

    Šachovnicové keksíky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    a upiekla som ich vo vyhriatej rure 180C 15 minut.

    Šachovnicové keksíky (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Pasiky cesta pri skladani nie je treba nicim potierat. Tym ze som ich valkala medzi papierami a nepouzivala som ziadnu muku sa pekne spojili.

    Šachovnicové keksíky (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

jokin
Pekne si sa pohrala, máš ich pekné ukladám.
smajliqa
uzasne :) si sikovna :) to ale uz kazdí na vareche vie :)
marijanka712
super velmi efektne to vypadá zdalo sa mi vela muky na cesto ale nejak veľa kusov z toho nevyšl,o nakoľko si ich robila v priemere väčšie ako klasika linecké síca dalo dosť práce kým si sa dopracovala k žiadanemu efektu, ale sa vydarali ked sú aj také chutné ako krásne tak je to super ukaldám si do kk iste to raz vyskúšam
siskam
Máš ich krááásne. Niekedy dávno som ich robila aj ja, akosi som na ne pozabudla. Možno sa k tomu znovu prinútim.
vierutt
Nádhera! Aj keď prácne, určite máš právom úžasný pocit z "perfektne vykonanej práce". Môj obdiv!
ancicka
Krásne sú!Robievala som,ale dvojfarebné roládky.Toto je ešte krajšie.
ola111
Nevyšli až tak pekne?!? Máš ich naozaj na jedničku,veľmi dobre to ukáže,
sú pekné :)
masa80
Skúsim urobit na vianoce už si to hovorím druhý rok a nejako som nenebrala odvahu, sú krásne.
zdenka1009
Pekné,efektné, ...keď to človek vidí ako sa to robí ,ani to nie je také ťažké,... len treba chcieť:-)
medovnicek
ani si nevieš predstaviť ako som rada, že si tu tento recept pridala, takéto keksíky som už dávnejšie videla, ale stále som si nevedela predstaviť, že ako sa tá šachovnica dosiahne, vrelá vďaka
orchidea
podarili sa ti ozaj krásne šachovničky...robievam toto pečivo ale len tak jednoducho ako dvojfarebnú roládu...páči sa mi tvoj zrozumiteľný postup, určite ho využijem...ďakujem
sovka62
Nádhera. Presne takéto mám aj s obrázkom v kuchárskej knihe, ktorú vlastním už 45 rokov a presne tak dlho sa chystám, že raz ich skúsim upiecť :-)))))))))))))))))))))))))))))))))
martamm
Teeeeda, krása, ale poriadna babračka, som zvedavá, či sa raz odhodlám upiecť ich, predsa len ukladám...:)
stacy77777
pri pohľade na obrázok som si hneď spomenula na obrázok z kuchárskej knihy z roku 1956,ktorú doma máme, čierno-biely. Len tam nie je ten okraj keksíku. Tvoje keksíky vyzerajú neskutočne úžasne,určite sa o ne pokúsim...
honestka
velmi pekne sa ti podarili danka, naviac vzdy ohromia navstevu a skvele sa vynimaju na slavnostnej tacke.
palokuchki
Dakujem vam vsetkym za vase komentare. Velmi ma potesili. S tymito keksikami je dost babracka, ale raz za rok to ujde. Ak si cesto nechate medzi krajanim stuhnut urcite vam to vyjde pekne. Pripravujem si darcekove balenie domacich vianocnych keksikov pre znamych a tieto keksiky tam budu medzi ostatnymi pekne vyzerat.
jerica
@palokuchki - DANIELKA , tvoj recept je tak krásne foto-zdokumentovaný , že k tomu nebolo treba ani popis pridávať , určite z tvojich fotoreceptov sa dá vyčítať postup , bez toho aby som to čítala,perfektné!!
iva63
nádhera...tiež ich robievam, v nemecku sú obľúbené-:
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Krásne. Určite skúsim. Už som také videla, ale nevedela som ako sa to robí. Vďaka.
helca103
krásne ich máš, podľa tvojho receptu to dokáže aj začiatočník, perfektne si to zdokumentovala :-)
lusinkab
Nadherne su :-) akurat rozmyslam ci sa do nich pustit alebo nie kedze s maslovym cestom robim dost casto a ako si ty napisala je lepsie ked je chladne ale podla toho mnozstva toho bude asi vela tak asi len polovicna davka :-) dam vediet ako to vyslo :-)
lusinkab
:-) no mala som urobit z celej davky,kedze som uz asi 10 zjedla :-)))) nemam ich sice take ukazkove ako tvoje ale aka taka sachovnica tam je :-) teraz uz ich len niekde schovat,lebo ked ich najde priatel tak bude hned po nich :-) dakujem a budem ich robit castejsie :-)

lusinkab
@palouchki tak to ti verim ja som dnes tiez dnes vyuzila chladnejsie pocasie a zajtra ma byt tiez pod 30C tak to budem robit asi medovnicky :-) potom zase zopar dni sa v kuchyni velmi zdrziavat nebudem a ako som pozerala tak v strede tyzdna ma byt 25C tak to este potom nejake dopeciem :-) uz som tvoje keksiky aj mamke posunula :-) @havino dakujem na druhy krat budu hadam este krajsie :-)
janger
Danka, pises, ze ti to az tak pekne nevyslo. Ved su krasne! Super.
danielas
ahoj @palokuchki , tak som sa do nich pustila! A s výdatnou pomocou manžela,lebo ja som nervóznejšia a on ten kľudnejší...meral tie cm :D Prvá dávka je v rúre, sú pekné, no, celkom fuška.vytešievame sa. Ďakujeme za krásny recept
babi
Danielka, sú UTEŠENÉ , tiež mám na takéto keksíky recept ako @sovka ale nikdy som ich nepiekla. Odkladám ,keď budem mať veľa času. Zatiaľ to ale nehrozí.
danielas
.. meral sám, aj pravé uhly robil a ešte ako si fandil! "No teraz vyzeráme celkom ako Magálová s tým šéfkucharom z rešt. Liviáno." Aj sme sa nasmiali a dobre sa nám robilo. Ochutnané, schované, lebo by musela byť repríza . Pozdrav do Tumba-rumba : - D
palokuchki
@ywett , dakujem. @danielas , tak ste mali skutocnu rodinnu predvianocnu pohodu vdaka peceniu keksikov. Magalovu som pozerala par razy, ked som bola naposledy na Slovensku. Co som videla bolo celkom zabavne. Dakujem za pozdrav. Tumbarumba je nazov v reci domorodcov a znamena to diera, dutina v zemi. Aj ja srdecne pozdravujem a zelam pekne biele vianoce.
juliana
Danka, tak to som rada, že si nám zverejnila tento recept. Vždy som rozmýšľala ako to asi robia. Si super kuchárka. Zdravím celú Tvoju rodinku a želám požehnané Vianoce!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia