Šachovnicové keksíky (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Su to keksiky ktore by som urcite nerobila kazdy tyzden. Je s tym dost roboty a ked to chcete urobit pekne musite sa s tym dost pohrat. Mne to tiez nevyslo az tak pekne. Viem ale kde som spravila chyby tak verim, ze na buduce sa mi to podari urobit krajsie. Mali sme dva prijemne chladne dni tak som ich vyuzila na vianocne pecenie. Tieto keksiky boli jedny z viacerych ktore som stihla upiect.

80-90ks
porcií
40 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Navprv som si v miske rozmrvila maslo s mukou, cukrom, praskom do peciva a solou.
  2. K muke som pridala vajicka vanilkovy extract a mlieko. . Vsetko som spolu zmiesila. Mnozstvo mlieka zavisi aj od kvality muky. Treba ho dat proste tolko, aby sa vsetko dalo zmiesit dokopy. Ja som sem dala 3 PL.
  3. Cesto som si rozdelila na polovicku.
  4. Do jednej polovicky cesta som zamiesila kakao. Tu som este musela pridat aj dve lyzice mlieka.
  5. Z uvedeneho mnozstva surovin som dostala dva bochniky cesta. Blede cesto malo 300g a tmave 390g.
  6. Kazde cesto som rozdelila este na plovicky. Snazila som sa to vsetko vazit, aby som to mala co najpresnejsie rozdelene.
  7. Jedno blede a tmave cesto som odlozila do chladnicky. Na papieri na pecenie som si oznacila ceruzkou velkost na aku musim vyvalkat cesto. Potrebovala som plat velkosti 28/9cm hrubky 1 cm. Cesto som valkala medzi dvoma papierami na pecenie a potom som si ho este upravila dlhym mozom.
  8. Tu som to odfotila ako som cesto nozom posuvala na ziadanu velkost. Treba sa s tym trochu pohrat, ale je to dolezite aby to bolo presne.
  9. Potom som si kazde vyvalkane cesto pokrajala na 9 pasikov 1cm sirokych. Tu som urobila chybu. Pred krajanim som mala dat cesto stuhnut do chladnicky. Lepsie by sa krajalo a nakrajane pasiky by mali krajsi tvar.
  10. No a takto som potom poukladala pokrajane pasiky cesta.
  11. Z chladnicky som si vybrala cesta co som si tam na zaciatku odlozila. Vyvalkala som si kakaove cesto na velkost 28/12cm a do tohoto cesta som zabalila poskladane pasiky kde prevladali blede pasiky.
  12. Obalovala som to s pomocou papiera
  13. a islo to celkom dobre.
  14. To iste som potom spravila aj s bledym cestom. Rozvalkala som si ho pomocou papierami na pecenie na velkost 28/12cm a zabalila som do neho poskladane pasiky cesta kde prevladali tmave kakaove pasiky.
  15. ...
  16. Takto pripravene cesta som dala stuhnut do chladnicky. Stuhnute roladky som potom pokrajala na 5-7mm hrube keksiky. Poukladala som ich na plech
  17. a upiekla som ich vo vyhriatej rure 180C 15 minut.
  18. Pasiky cesta pri skladani nie je treba nicim potierat. Tym ze som ich valkala medzi papierami a nepouzivala som ziadnu muku sa pekne spojili.