Ryžový nákyp fotorecept
Foto: gordonko
V škole som to nikdy nemusel, ale tak nejak po rokoch naň Zobraziť celý popisV škole som to nikdy nemusel, ale tak nejak po rokoch naň prišla chuť.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Hrozienka si dáme do pohára a zalejeme rumom. Potom opláchneme ryžu a dáme ju variť do pol litra mlieka, pridáme štipku soli a miešame , postupne mlieko prilievame až kým neminieme všetko mlieko a ryžu máme skoro uvarenú - nevarte ju až do mäkka. Ryžu dáme bokom.
-
2
Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky osolíme štipkou soli a dáme do chladničky. K žĺtkom pridáme postupne zmäknuté maslo, vanilínové cukry, práškový cukor a vymiešame.
-
3
Slivky a broskyne nakrájame na menšie kúsky - šťavu dáme bokom. Chladné bielky vyšľaháme na tuhý sneh.
-
4
Do odstátej ryže vmiešame žĺtky s cukrom a potom zľahka sneh z bielkov. Tretinu tejto zmesi rozložíme na dno pekáča, ktorý sme vymastili maslom a vysypali mletými orechmi.
-
5
Na túto prvú vrstvu ryže dáme jednu vrstvu ovocia a posypeme hrozienkami z rumu.
-
6
Ovocie zakryjeme druhou tretinou ryže a na ňu naukladáme ďalšie ovocie , hrozienka aj s rumom - a nato dáme poslednú časť ryže. Nezakryté dáme do predohriatej rúry na 180 °C na dobu cca 45 minút. Hotové pred servírovánim polejeme šťavou z kompótu a dozdobíme.
Diskusia k receptu