Ryžový nákyp
Ryžový nákyp

Ryžový nákyp fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 19. októbra 2019
Ryžový nákyp (fotorecept)
Foto: gordonko

V škole som to nikdy nemusel, ale tak nejak po rokoch naň Zobraziť celý popisV škole som to nikdy nemusel, ale tak nejak po rokoch naň prišla chuť.

10 - 12
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
1,2 litra
5
70 - 80 g
1 - 2 bal.
50 g
 (rum)
 mleté




Postup

  1. 1

    Hrozienka si dáme do pohára a zalejeme rumom. Potom opláchneme ryžu a dáme ju variť do pol litra mlieka, pridáme štipku soli a miešame , postupne mlieko prilievame až kým neminieme všetko mlieko a ryžu máme skoro uvarenú - nevarte ju až do mäkka. Ryžu dáme bokom.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky osolíme štipkou soli a dáme do chladničky. K žĺtkom pridáme postupne zmäknuté maslo, vanilínové cukry, práškový cukor a vymiešame.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Slivky a broskyne nakrájame na menšie kúsky - šťavu dáme bokom. Chladné bielky vyšľaháme na tuhý sneh.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do odstátej ryže vmiešame žĺtky s cukrom a potom zľahka sneh z bielkov. Tretinu tejto zmesi rozložíme na dno pekáča, ktorý sme vymastili maslom a vysypali mletými orechmi.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na túto prvú vrstvu ryže dáme jednu vrstvu ovocia a posypeme hrozienkami z rumu.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ovocie zakryjeme druhou tretinou ryže a na ňu naukladáme ďalšie ovocie , hrozienka aj s rumom - a nato dáme poslednú časť ryže. Nezakryté dáme do predohriatej rúry na 180 °C na dobu cca 45 minút. Hotové pred servírovánim polejeme šťavou z kompótu a dozdobíme.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

evanaaa
Výborný je ten tvoj nákyp, @gordonko , aj ja ho tak robím, len obmieňam náplň, ale tvoje riešenie je dobré s tým ovocím. Len nekupuj tie vanilínové cukry, ale vanilkové.....ale aj tak sa dá, hlavne, že to chutí, a to iste.