Ryžový nákyp

Ryžový nákyp (fotorecept)

Autor receptu: gordonko

V škole som to nikdy nemusel, ale tak nejak po rokoch naň prišla chuť.

10 - 12
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Hrozienka si dáme do pohára a zalejeme rumom. Potom opláchneme ryžu a dáme ju variť do pol litra mlieka, pridáme štipku soli a miešame , postupne mlieko prilievame až kým neminieme všetko mlieko a ryžu máme skoro uvarenú - nevarte ju až do mäkka. Ryžu dáme bokom.
  2. Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky osolíme štipkou soli a dáme do chladničky. K žĺtkom pridáme postupne zmäknuté maslo, vanilínové cukry, práškový cukor a vymiešame.
  3. Slivky a broskyne nakrájame na menšie kúsky - šťavu dáme bokom. Chladné bielky vyšľaháme na tuhý sneh.
  4. Do odstátej ryže vmiešame žĺtky s cukrom a potom zľahka sneh z bielkov. Tretinu tejto zmesi rozložíme na dno pekáča, ktorý sme vymastili maslom a vysypali mletými orechmi.
  5. Na túto prvú vrstvu ryže dáme jednu vrstvu ovocia a posypeme hrozienkami z rumu.
  6. Ovocie zakryjeme druhou tretinou ryže a na ňu naukladáme ďalšie ovocie , hrozienka aj s rumom - a nato dáme poslednú časť ryže. Nezakryté dáme do predohriatej rúry na 180 °C na dobu cca 45 minút. Hotové pred servírovánim polejeme šťavou z kompótu a dozdobíme.