Ryžový nákyp
Ryžový nákyp (fotorecept)
Autor receptu: gordonko
V škole som to nikdy nemusel, ale tak nejak po rokoch naň prišla chuť.
10 - 12 porcií |
30 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Hrozienka si dáme do pohára a zalejeme rumom. Potom opláchneme ryžu a dáme ju variť do pol litra mlieka, pridáme štipku soli a miešame , postupne mlieko prilievame až kým neminieme všetko mlieko a ryžu máme skoro uvarenú - nevarte ju až do mäkka. Ryžu dáme bokom.
- Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky osolíme štipkou soli a dáme do chladničky. K žĺtkom pridáme postupne zmäknuté maslo, vanilínové cukry, práškový cukor a vymiešame.
- Slivky a broskyne nakrájame na menšie kúsky - šťavu dáme bokom. Chladné bielky vyšľaháme na tuhý sneh.
- Do odstátej ryže vmiešame žĺtky s cukrom a potom zľahka sneh z bielkov. Tretinu tejto zmesi rozložíme na dno pekáča, ktorý sme vymastili maslom a vysypali mletými orechmi.
- Na túto prvú vrstvu ryže dáme jednu vrstvu ovocia a posypeme hrozienkami z rumu.
- Ovocie zakryjeme druhou tretinou ryže a na ňu naukladáme ďalšie ovocie , hrozienka aj s rumom - a nato dáme poslednú časť ryže. Nezakryté dáme do predohriatej rúry na 180 °C na dobu cca 45 minút. Hotové pred servírovánim polejeme šťavou z kompótu a dozdobíme.