Zeleninové rizoto
Zeleninové rizoto

Ryža so zelerovými stonkami a zelenou fazuľkou fotorecept

sracz - fotkasracz, 22. októbra 2019
Ryža so zelerovými stonkami a zelenou fazuľkou (fotorecept)
Foto: sracz

Jedna z mojich najobľúbenejších „Varešiek“ sa mi úprimne, zo srdca, „vyspovedala“, že vraj jej nechutí stonkový zeler! Ani mne nechutí v surovom stave, aj keď tunajší, tzv. „domáci” ho chrúmajú, naberajúc si ním pred tým arašidové „maslo“. Inak však mi chutí v paprikášoch a perkeltoch, alebo predpodusený v zeleninových teplých šalátoch. Chuťovo výrazne prispejú vo varenej klasickej, či „slovenskej“ ryži-orzo, alebo v cestovinách. Každý z nás, smrteľníkov, však má chúťky a predstavy sebe vlastné!

4-6
porcie
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Dusený základ:
2-3 PL klasický (Pompeje)
240-250 ml stredná
3-4 ks
podľa chuti
podľa chutipotreby
200 ml sterilizovaná
2-3 KL
Ryža varená:
2-3 KL klasický (Pompeje)
400-500 g podlhovastá
800-1 000 ml vriaca (vývar horúci)
2-3 KL
2-3 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Už z pohľadu na „predvádzacie mólo“ je zrejmé, že som zrealizoval ďalší recept, ako prílohu k jedlám z mäsom, či omáčkami, alebo „pod obojím“!

    Ryža so zelerovými stonkami a zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ryžu som uvaril klasickým spôsobom („film“ oleja na dno rajnice, popražiť umytú ryžu, zaliať horúcim vývaru, alebo „óóópatrne“ vriacou vodou, pridať KL-dve soli, korunovať „orieškom“ masla, variť pod pokrievkou, až sa v ryži objavia dierky, zamiešať, vypnúť ohrev a prikrytú nechať oddýchnuť pred ďalším použitím). Než sa uvarila, pripravil som „nadstavbu“. Do ďalšej rajnice s olejom som uložil pokrájanú, tentoraz bielu cibuľu, stonkový zeler na „C-éčka“,

    Ryža so zelerovými stonkami a zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pomiešané nechal podusiť, priebežne pridal soľ a čerstvo mleté korenie štyroch farieb,

    Ryža so zelerovými stonkami a zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    doplnil konzervou mladej fazuľky bez nálevu (fazuľkové strúčiky boli pokrájané na o niečo dlhšie kúsky - style à la France), zmiešal, nechal zladiť na spoločnú teplotu, pridal dve PL masla na zjemnenie chute a

    Ryža so zelerovými stonkami a zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    presypal k uvarenej ryži,

    Ryža so zelerovými stonkami a zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zmiešal a „fertig Klárika, prikri sa!“

    Ryža so zelerovými stonkami a zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ani na tanieri, pripravená na doplnenie s omáčkou a mäsom, nevyzerá zle!

    Ryža so zelerovými stonkami a zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Srdečný pozdrav dievčence, "Sýkorky" moje milé a poďakovanie za komentíky. Všetkým Vám zo srdca želám krásne dni plné zdravia, šťastia a pohody v kruhu Vašich najmilších!
@evanaaa (23.10.2019 18:40)
Milá Evi, je to o zvyku. Dlouho jsem se zdatně stopkovému zeleru vyhýbala, ale nakonec je to můj miláček. Když už ho koupím, dávám ho do všeho. Vždy odstraním venkovní "vlásky", nakrájím na drobné kousky - dávám v závěru, chvílku před zavařením nudlí do polévky - udělá výbornou vložku. Trošku změkne, kousky se téměř ztratí. Dávám i do sekané, prostě všude tam, kam se "vejde". Jasné, do koláčov ne, ale do všech slaných jídel. Je to o zvyku. Mně velmi chutí. Ráda dělám zeleninu všeho druhu s kousky opečených kuřecích prsou - tam se velmi hodí, k tomu rýžové nudle - dobrotka!