Zeleninové rizoto
Zeleninové rizoto

Ryža so zelerovými stonkami a zelenou fazuľkou fotorecept

sracz - fotkasracz, 22. októbra 2019
Ryža so zelerovými stonkami a zelenou fazuľkou (fotorecept)
Foto: sracz

Jedna z mojich najobľúbenejších „Varešiek“ sa mi úprimne, zo srdca, „vyspovedala“, že vraj jej nechutí stonkový zeler! Ani mne nechutí v surovom stave, Zobraziť celý popisJedna z mojich najobľúbenejších „Varešiek“ sa mi úprimne, zo srdca, „vyspovedala“, že vraj jej nechutí stonkový zeler! Ani mne nechutí v surovom stave, aj keď tunajší, tzv. „domáci” ho chrúmajú, naberajúc si ním pred tým arašidové „maslo“. Inak však mi chutí v paprikášoch a perkeltoch, alebo predpodusený v zeleninových teplých šalátoch. Chuťovo výrazne prispejú vo varenej klasickej, či „slovenskej“ ryži-orzo, alebo v cestovinách. Každý z nás, smrteľníkov, však má chúťky a predstavy sebe vlastné!

4-6
porcie
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Dusený základ:
2-3 PL klasický (Pompeje)
240-250 ml stredná
3-4 ks
podľa chuti
podľa chutipotreby
200 ml sterilizovaná
2-3 KL
Ryža varená:
2-3 KL klasický (Pompeje)
400-500 g podlhovastá
800-1 000 ml vriaca (vývar horúci)
2-3 KL
2-3 KL




Postup

  1. 1

    Už z pohľadu na „predvádzacie mólo“ je zrejmé, že som zrealizoval ďalší recept, ako prílohu k jedlám z mäsom, či omáčkami, alebo „pod obojím“!

    Ryža so zelerovými stonkami a zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ryžu som uvaril klasickým spôsobom („film“ oleja na dno rajnice, popražiť umytú ryžu, zaliať horúcim vývaru, alebo „óóópatrne“ vriacou vodou, pridať KL-dve soli, korunovať „orieškom“ masla, variť pod pokrievkou, až sa v ryži objavia dierky, zamiešať, vypnúť ohrev a prikrytú nechať oddýchnuť pred ďalším použitím). Než sa uvarila, pripravil som „nadstavbu“. Do ďalšej rajnice s olejom som uložil pokrájanú, tentoraz bielu cibuľu, stonkový zeler na „C-éčka“,

    Ryža so zelerovými stonkami a zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pomiešané nechal podusiť, priebežne pridal soľ a čerstvo mleté korenie štyroch farieb,

    Ryža so zelerovými stonkami a zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    doplnil konzervou mladej fazuľky bez nálevu (fazuľkové strúčiky boli pokrájané na o niečo dlhšie kúsky - style à la France), zmiešal, nechal zladiť na spoločnú teplotu, pridal dve PL masla na zjemnenie chute a

    Ryža so zelerovými stonkami a zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    presypal k uvarenej ryži,

    Ryža so zelerovými stonkami a zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zmiešal a „fertig Klárika, prikri sa!“

    Ryža so zelerovými stonkami a zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ani na tanieri, pripravená na doplnenie s omáčkou a mäsom, nevyzerá zle!

    Ryža so zelerovými stonkami a zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

evanaaa
Zaujímavé, že do väčšiny svojich jedál dávaš ten stonkový zeler, tak som si povedala, že aj ja vyskúšam, našla som tu jeden recept, kde sa dával, stonky som kúpila, ale z celého zväzku som použila len dve paličky, ostatné mi trčí v chladničke, čo s tým.....asi už bude na vyhodenie, možno som ho mohla zmraziť,nejako mi nesadol....asi máme rôzne chuťové bunky :)
1x haji
haji
ÓÓó to je dobrý nápad, pěkný receptík. Jsem díky tobě, vyznavačkou stopkového zeleru - naučila jsem se ho jíst, používat. Super inspirace, moc děkuji! Krásná fota!
haji
@evanaaa (23.10.2019 18:40)
Milá Evi, je to o zvyku. Dlouho jsem se zdatně stopkovému zeleru vyhýbala, ale nakonec je to můj miláček. Když už ho koupím, dávám ho do všeho. Vždy odstraním venkovní "vlásky", nakrájím na drobné kousky - dávám v závěru, chvílku před zavařením nudlí do polévky - udělá výbornou vložku. Trošku změkne, kousky se téměř ztratí. Dávám i do sekané, prostě všude tam, kam se "vejde". Jasné, do koláčov ne, ale do všech slaných jídel. Je to o zvyku. Mně velmi chutí. Ráda dělám zeleninu všeho druhu s kousky opečených kuřecích prsou - tam se velmi hodí, k tomu rýžové nudle - dobrotka!
sracz
@evanaaa (23.10.2019 18:40)

Ďakujem Ti @Evanaaa milá za koment! Nuž čo narobíš?! Neviem, ktorý z mojich rcp si vyskúšaka a žiaľ nestojím s Tebou pri šporáku, aby som Ti poradil. Ja mam so "stonkáčom", hlavne tepelne upravovaným, iba dobré skúsenosti! Pokrájaný na julienne ho občas používam aj do raw šalátov. Používam podobné "finty", ako @Haji a okrem pečiva a krupičnej kaše (rozprávky z detstva, ktorú milujem podnes) má u mňa "zelenú" navždy aj nafurt!
sracz
Srdečný pozdrav dievčence, "Sýkorky" moje milé a poďakovanie za komentíky. Všetkým Vám zo srdca želám krásne dni plné zdravia, šťastia a pohody v kruhu Vašich najmilších!
evanaaa
Nevedela som, že ho treba ošúpať, ako šparglu? Ja som nešúpala.....ale je možné, že ho aj napriek všetkému ešte využijem.
1x haji
kucharka
Dievcence, stonkovy zeler je vyborny aj nakrajany na tenke palicky ( napr. aj s mrkvou ) a len tak si ich namacat v nejakom dobrom dipe ( humus, baba ganoush, rozne jogurtove dipy.. ) ... skuste! Je to dobrota a este aj celkom zdrava.... :-))
1x haji
haji
@evanaaa (24.10.2019 21:00)
Evi, kdyby bylo nejhůř a už byl "gumídkový", jde oživit máčením ve vodě /aby byl pod hladinou/, klidně i víc jak hodinu. Pokud nebude křehký, dej jen vyvařit do vývaru, pak vybereš, živiny, chuť i jemná vůně zůstanou ve vývaru. Příště už budeš připravená, se stopkovým zelerom jde pracovat - tvořivosti se meze nekladou.
@kucharka máš pravdu, jde i chrumkat tepelně neopracovaný. Přiznám se, že tam mám ještě rezervy.
Přeji všem hezký den!