Rybacia polievka
Rybacia polievka

Rybacia polievka s paprikovou penou

Miroslav Milučký
šéfkuchár Hotela Dubná Skala**** v Žiline, 2. novembra 2017
Rybacia polievka s paprikovou penou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
60 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g (vcelku)
200 g (filety)
200 g (očistený)
250 g
2 g
100 g
10 g
250 g
10 g
100 g
50 g
5 g
50 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, cesnak, koreňovú zeleninu, polovicu cherry paradajok, polovicu čerstvej papriky, pridáme sladkú mletú papriku, zalejeme vodou, dáme celé čierne a nové korenie, bobkový list, soľ, kapra a varíme asi 40 minút. Precedíme a dáme chladiť do chladničky.

  2. 2

    Vychladnuté vyberieme z chladničky, zvrchu zozbierame tuk s mletou paprikou a zvyšok vývaru precedíme cez gázu. Postrúhame 1 mrkvu najemno, vyšľaháme sneh z jedného bielka, zmiešame s nastrúhanou mrkvou, dáme do precedeného vývaru a pomaly zahrievame. Zohriaty vývar v bode varu znovu precedíme cez gázu.

  3. 3

    Filetu zo zubáča a pstruha nakrájame na malé kúsky a vložíme do vývaru. Zvyšné cherry paradajky ogrilujeme na panvici spolu so zvyšnou čerstvou paprikou. Zozbieraný tuk s mletou paprikou dáme do kastrólika, pridáme trošku vody, zohrejeme na 50 °C, pridáme sójový lecitín a ponorným mixérom vymixujeme na penu. Vývar s kúskami ryby podávame v hlbokom tanieri, dozdobíme grilovanými cherry paradajkami a paprikou. Navrch dáme paprikovú penu, ktorú posypeme posekanou čili papričkou.

Diskusia k receptu