Ruličky, krúpna kaša a Chrumšalát fotorecept

jody - fotkajody, 4. februára 2011
Ruličky, krúpna kaša a Chrumšalát (fotorecept)
Foto: jody

Tak toto ste, predpokladám, ešte nejedli! Zvlášte, nezvyčajné a prekvapivé jedlo! Kombinácia chutí, ktoré by ste nečakali. Ja tomuto jedlu jednoducho nemôžem odolať. Odporúča deväť Zobraziť celý popisTak toto ste, predpokladám, ešte nejedli! Zvlášte, nezvyčajné a prekvapivé jedlo! Kombinácia chutí, ktoré by ste nečakali. Ja tomuto jedlu jednoducho nemôžem odolať. Odporúča deväť varešiek z desiatich. :-)

15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Ruličky:
Kaša:
Šalát:




Postup

  1. 1

    Z krkovičky nakrájame tenké rezníky (ja nerada mäso vyklepávam, tak preto). Potrieme horčicou a na každý položíme kúsok koreňovej zeleniny. Ja som mala mrkvu a paštrnák. Mäsko môže byť rôzne, viem si to predstaviť aj z kuraciny, či hovädziny.

    Ruličky, krúpna kaša a Chrumšalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zvinieme do malých ruličiek a zopneme špáradlom. Zvyšky mäsa, z ktorých sa rezníky nepodarili, nakrájame na malé kúsky. Rovnako zeleninku, ktorá nám zostala. Ja nesolím, soľ je aj v horčici, bude aj v slaninke a dochutím radšej omáčku, ale je to na vás.

    Ruličky, krúpna kaša a Chrumšalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Veľkú cibuľu nakrájame na drobno a slaninu na kocečky. Spolu popražíme. Ak to chcete ešte zdravšie, než to je, slaninu vynechajte. Ale mne tam proste pasuje a chutí mi tam a tie ostatné zdravotiny to predsa vyrovnajú. :-)

    Ruličky, krúpna kaša a Chrumšalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do základu vložíme ruličky, aj zvyšné mäso a necháme odspodu zatiahnuť. Až teraz trošku posolíme a posypeme vňaťou.

    Ruličky, krúpna kaša a Chrumšalát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podlejeme vrelou vodou (tým sa zároveň zatiahne mäsko aj zvrchu), pridáme zostatok zeleniny, posypeme riadnou dávkou čerstvo zomletého čierneho korenia, vložíme bujónovú kocku a necháme dusiť.

    Ruličky, krúpna kaša a Chrumšalát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď je mäsko mäkké, ruličky vyberieme a opatrne ich zbavíme špáratiek.

    Ruličky, krúpna kaša a Chrumšalát (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ja mám rada veľa omáčky a a preto do vydusenej šťavy pridáme vodu, ďalší bujón a hodnú dávku korenia a necháme prevrieť. Zahustíme zátrepkou z múky (alebo škrobu). Vypneme a vložíme ruličky späť, aby sa prehriali.

    Ruličky, krúpna kaša a Chrumšalát (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Milujem krúpy, ich chuť aj konzistenciu. Pre mňa sú lepšie ako ryža. A vraj sú aj ohromne zdravé. Tak ideme na kašu. Na oleji speníme cibuľku na drobno. Prisypeme krúpky a popražíme.

    Ruličky, krúpna kaša a Chrumšalát (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zalejeme vodou (kúsok nad krúpky), posolíme a varíme. Podchvíľou pozrieme, premiešame, prilejeme vodu. Je potrebné dusiť na slabom ohni a dolievať po troche vodu a miešať, miešať, miešať, inak prihárajú. Ak sa Vám to zdá príliš komplikované, uvarte ich vo väčšom množstve vody ako cestovinu. Len pozor, rady kypia. :-)

    Ruličky, krúpna kaša a Chrumšalát (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď sú krúpky na skus mäkké a všetka voda odparená, pridáme plátky masla a dobre premiešame.

    Ruličky, krúpna kaša a Chrumšalát (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    No a na rade je chrumkavý šalát. Kapustu nakrájame čo najjemnejšie, prípadne nastrúhame, posolíme, premiešame a necháme 10 minút postáť.

    Ruličky, krúpna kaša a Chrumšalát (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Medzitým popučíme kopec cesnaku (ja som dávala 7 veľkých strúčkov na pol hlavy kapusty) a namočíme ho do vlažného oleja.

    Ruličky, krúpna kaša a Chrumšalát (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Potom už len poriadne premiešame kapustu s cesnakom a olejom a ešte necháme 10 minút postáť.

    Ruličky, krúpna kaša a Chrumšalát (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na samý koniec servírujeme. Na jeden tanier - kopčeky kaše, mäsko, šťava i šalát. A to Vám vravím, kombinácie sú úžasné, či všetko dokopy, alebo šalát so šťavou, či krúpy so šalátom, či samé mäso. :-) Kto neskúsi, neuverí. Dobrú chuť.

    Ruličky, krúpna kaša a Chrumšalát (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

egreska
fííííha,zaujali ma tie krúpky,to musím vyskúšať ...
lyali
Tak ja odporúčam ako tá desiata vareška :-) Dnes som volala s mojou mamou a chystala sa na krúpkovú polievku - tú som doma milovala. A krúpková kaša a navyše v takejto kombinácii chutí - no mňááááám.
bejda7
Dobrý nápad namiesto ryže,ja zbožňujem aj krúpové hurky:))
kuchticka
@Jody , ty si teda maskrtnik!. Take rolky tiez robievam, plnene podla toho co mam po ruke, krupy milujem, varim casto polievku krupovu a krupy ako prilohu, ale vzdy iba varene. Tiez robim krupove risoto. Ale osmazit krupy som este neskusala. Istotne skusim. Mozna ze skrob sa "stiahne" pri smazeni a nebude nabobtnavat, najme v polievke.
babidka
velmi pekne aj dobre :-)Je to dobry napad - obcas sa mi stane , ze ostanu male kusky- rezniky a tak ich zvycajne iba podusim so zeleninou.Takto to bude zaujimavejsie :-)Tiez obcas robievam krupy ako prilohu .Najprv ich oplachnem , oprazim ako ty a potom dam varit do hrnca na varenie ryze.
samanka
tak to Ti verím @Jody že toto jedlo je úžasné. Už aj uklabám a najbližšie vykúšam
elekra
Krúpky milujem a vyskúšam, veľmi ma recept zaujal. Kapustový šalát s cesnakom a olejom robievam aj ja , ale cesnak nenamáčam v mlieku. Máme ho radi celá rodina.
vera57
pekne to vyzera a urcite je to aj vyborne ,krupky mam aj ja rada a uz som ich aj ja pridala do jedalnicka lebo su velmi zdrave,robila som snich tiez rizoto a bolo vyborne .
jarunka
Pekny recept. Urcite vyskusam. Zaujali ma tiez tie krypky. Uz je v kk.
makinka31
super, taketo kombinacie mam rada. Krupy variem len v osolenej vode, aj tak su fajne, ale vyskusam aj kasu. Vdaka za inspiraciu:)
hanach
zdá sa to pracné ale výsledok vau.urobím ukladám




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia