Ruličky, krúpna kaša a Chrumšalát (fotorecept)
Autor receptu: jody
Tak toto ste, predpokladám, ešte nejedli! Zvlášte, nezvyčajné a prekvapivé jedlo!
Kombinácia chutí, ktoré by ste nečakali. Ja tomuto jedlu jednoducho nemôžem odolať.
Odporúča deväť varešiek z desiatich. :-)
15 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup- Z krkovičky nakrájame tenké rezníky (ja nerada mäso vyklepávam, tak preto). Potrieme horčicou a na každý položíme kúsok koreňovej zeleniny. Ja som mala mrkvu a paštrnák. Mäsko môže byť rôzne, viem si to predstaviť aj z kuraciny, či hovädziny.
- Zvinieme do malých ruličiek a zopneme špáradlom. Zvyšky mäsa, z ktorých sa rezníky nepodarili, nakrájame na malé kúsky. Rovnako zeleninku, ktorá nám zostala. Ja nesolím, soľ je aj v horčici, bude aj v slaninke a dochutím radšej omáčku, ale je to na vás.
- Veľkú cibuľu nakrájame na drobno a slaninu na kocečky. Spolu popražíme. Ak to chcete ešte zdravšie, než to je, slaninu vynechajte. Ale mne tam proste pasuje a chutí mi tam a tie ostatné zdravotiny to predsa vyrovnajú. :-)
- Do základu vložíme ruličky, aj zvyšné mäso a necháme odspodu zatiahnuť. Až teraz trošku posolíme a posypeme vňaťou.
- Podlejeme vrelou vodou (tým sa zároveň zatiahne mäsko aj zvrchu), pridáme zostatok zeleniny, posypeme riadnou dávkou čerstvo zomletého čierneho korenia, vložíme bujónovú kocku a necháme dusiť.
- Keď je mäsko mäkké, ruličky vyberieme a opatrne ich zbavíme špáratiek.
- Ja mám rada veľa omáčky a a preto do vydusenej šťavy pridáme vodu, ďalší bujón a hodnú dávku korenia a necháme prevrieť. Zahustíme zátrepkou z múky (alebo škrobu). Vypneme a vložíme ruličky späť, aby sa prehriali.
- Milujem krúpy, ich chuť aj konzistenciu. Pre mňa sú lepšie ako ryža. A vraj sú aj ohromne zdravé. Tak ideme na kašu. Na oleji speníme cibuľku na drobno. Prisypeme krúpky a popražíme.
- Zalejeme vodou (kúsok nad krúpky), posolíme a varíme. Podchvíľou pozrieme, premiešame, prilejeme vodu. Je potrebné dusiť na slabom ohni a dolievať po troche vodu a miešať, miešať, miešať, inak prihárajú. Ak sa Vám to zdá príliš komplikované, uvarte ich vo väčšom množstve vody ako cestovinu. Len pozor, rady kypia. :-)
- Keď sú krúpky na skus mäkké a všetka voda odparená, pridáme plátky masla a dobre premiešame.
- No a na rade je chrumkavý šalát. Kapustu nakrájame čo najjemnejšie, prípadne nastrúhame, posolíme, premiešame a necháme 10 minút postáť.
- Medzitým popučíme kopec cesnaku (ja som dávala 7 veľkých strúčkov na pol hlavy kapusty) a namočíme ho do vlažného oleja.
- Potom už len poriadne premiešame kapustu s cesnakom a olejom a ešte necháme 10 minút postáť.
- Na samý koniec servírujeme. Na jeden tanier - kopčeky kaše, mäsko, šťava i šalát. A to Vám vravím, kombinácie sú úžasné, či všetko dokopy, alebo šalát so šťavou, či krúpy so šalátom, či samé mäso. :-) Kto neskúsi, neuverí. Dobrú chuť.
|