Ruličky, krúpna kaša a Chrumšalát (fotorecept)

Autor receptu: jody

Tak toto ste, predpokladám, ešte nejedli! Zvlášte, nezvyčajné a prekvapivé jedlo! Kombinácia chutí, ktoré by ste nečakali. Ja tomuto jedlu jednoducho nemôžem odolať. Odporúča deväť varešiek z desiatich. :-)

15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Z krkovičky nakrájame tenké rezníky (ja nerada mäso vyklepávam, tak preto). Potrieme horčicou a na každý položíme kúsok koreňovej zeleniny. Ja som mala mrkvu a paštrnák. Mäsko môže byť rôzne, viem si to predstaviť aj z kuraciny, či hovädziny.
  2. Zvinieme do malých ruličiek a zopneme špáradlom. Zvyšky mäsa, z ktorých sa rezníky nepodarili, nakrájame na malé kúsky. Rovnako zeleninku, ktorá nám zostala. Ja nesolím, soľ je aj v horčici, bude aj v slaninke a dochutím radšej omáčku, ale je to na vás.
  3. Veľkú cibuľu nakrájame na drobno a slaninu na kocečky. Spolu popražíme. Ak to chcete ešte zdravšie, než to je, slaninu vynechajte. Ale mne tam proste pasuje a chutí mi tam a tie ostatné zdravotiny to predsa vyrovnajú. :-)
  4. Do základu vložíme ruličky, aj zvyšné mäso a necháme odspodu zatiahnuť. Až teraz trošku posolíme a posypeme vňaťou.
  5. Podlejeme vrelou vodou (tým sa zároveň zatiahne mäsko aj zvrchu), pridáme zostatok zeleniny, posypeme riadnou dávkou čerstvo zomletého čierneho korenia, vložíme bujónovú kocku a necháme dusiť.
  6. Keď je mäsko mäkké, ruličky vyberieme a opatrne ich zbavíme špáratiek.
  7. Ja mám rada veľa omáčky a a preto do vydusenej šťavy pridáme vodu, ďalší bujón a hodnú dávku korenia a necháme prevrieť. Zahustíme zátrepkou z múky (alebo škrobu). Vypneme a vložíme ruličky späť, aby sa prehriali.
  8. Milujem krúpy, ich chuť aj konzistenciu. Pre mňa sú lepšie ako ryža. A vraj sú aj ohromne zdravé. Tak ideme na kašu. Na oleji speníme cibuľku na drobno. Prisypeme krúpky a popražíme.
  9. Zalejeme vodou (kúsok nad krúpky), posolíme a varíme. Podchvíľou pozrieme, premiešame, prilejeme vodu. Je potrebné dusiť na slabom ohni a dolievať po troche vodu a miešať, miešať, miešať, inak prihárajú. Ak sa Vám to zdá príliš komplikované, uvarte ich vo väčšom množstve vody ako cestovinu. Len pozor, rady kypia. :-)
  10. Keď sú krúpky na skus mäkké a všetka voda odparená, pridáme plátky masla a dobre premiešame.
  11. No a na rade je chrumkavý šalát. Kapustu nakrájame čo najjemnejšie, prípadne nastrúhame, posolíme, premiešame a necháme 10 minút postáť.
  12. Medzitým popučíme kopec cesnaku (ja som dávala 7 veľkých strúčkov na pol hlavy kapusty) a namočíme ho do vlažného oleja.
  13. Potom už len poriadne premiešame kapustu s cesnakom a olejom a ešte necháme 10 minút postáť.
  14. Na samý koniec servírujeme. Na jeden tanier - kopčeky kaše, mäsko, šťava i šalát. A to Vám vravím, kombinácie sú úžasné, či všetko dokopy, alebo šalát so šťavou, či krúpy so šalátom, či samé mäso. :-) Kto neskúsi, neuverí. Dobrú chuť.