Foto: timara
Už vôňa týchto židovských koláčikov po masle, džeme, škorici a orechoch je ohromná a čo potom ich chuť!
porcií
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
Do jednej misky preosejeme všetky sypké suroviny (múku, soľ, cukor a prášok do pečiva) v druhej premiešame mierne zmäknuté maslo a mascarpone. Všetko spojíme do jedného cesta (konzistenciou podobné ako linecké).
- 2
Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odležať v chladničke aspoň 30 minút.
- 3
Cesto si rozdelíme na 4 rovnaké časti. Prvú časť vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske na tenko, natrieme hustým (aby pri pečení nevytekal) džemom, posypeme na drobno nasekanými orechami, škoricovým cukrom a zarolujeme do roládky. Tú nakrájame na približne 2 cm kúsky, ktoré naukladáme na plech s pečiacim papierom. Každý koláčik potrieme roztopeným maslom a vložíme do vyhriatej rúry na 160 stupňov. Pečieme cca 20-25 minút.
- 4
Postup zopakujeme ešte trikrát, keďže cesto sme si rozdelili na viac častí. Koláčiky treba ku koncu sledovať, lebo sa rýchlo pripekajú (najmä zospodu). Po vytiahnutí ich hneď dáme dole z plechu a necháme vychladnúť. Pred podávaním môžeme ešte posypať práškovým cukrom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
do Rugelach síce patrí smotanový krémový syr, zatiaľ som sa však ešte v židovskom recepte nestretla s talianskym syrom mascarpone :-)
Ja mam podobny recept: varecha.pravda.sk/recepty/spiralky-fotorecept/11302-recep...
@bembo tak nie len paradajky? :-), mne chuti kombinacia slivkovy lekvar + orechy
veru,ani lekváre ani paradajky.môj starý otec nazýval slivkový lekvár"škoda slivok,čo neprebehli cez hada".on totiž to mal v záhrade slivovicové stromy, a dva 200 litrové drevené sudy,kde sa dávali ako on hovoril sľúke,a čo sa do nich nespratalo,z toho chcela stará mať navariť lekvár.lenže on lišiak mazaný chytro zohnal tretí sud,a tam poputovali aj ostatnie sľúke,aby na lekvár neostalo,a potom už putovali do pliešovskej miestnej pálenice. to už bola iná dobrota.preto lekvár nejem.starý otec ma naučil čo je dobrô,hlavne lepšie ako lekvár
veru,ani lekváre ani paradajky.môj starý otec nazýval slivkový lekvár"škoda slivok,čo neprebehli cez hada".on totiž to mal v záhrade slivovicové stromy, a dva 200 litrové drevené sudy,kde sa dávali ako on hovoril sľúke,a čo sa do nich nespratalo,z toho chcela stará mať navariť lekvár.lenže on lišiak mazaný chytro zohnal tretí sud,a tam poputovali aj ostatnie sľúke,aby na lekvár neostalo,a potom už putovali do pliešovskej miestnej pálenice. to už bola iná dobrota.preto lekvár nejem.starý otec ma naučil čo je dobrô,hlavne lepšie ako lekvár
S cestom sa mi tazko robilo, velmi sa lepilo, az som ho nakoniec vyvalkala medzi potravinarskou foliou. Polovicku som plnila lekvarom a orechami a druhu nutellou a lieskovcami. Zrolovala ( tiez horko-tazko ).... vyzerali krasne, dala do rury a po par minutach .... plaaaac.... boli z nich placky. Deti si mysleli, ze som robila cookies.. :-)))
Chutovo su velmi dobre, ale preco sa mi to stalo? Vie mi niekto poradit, prosim?
Mohla to udělat mouka a více tuku v těstě - buď nepoměr, nebo "zvláštní" /nevyvedená/ mouka. I se mohlo stát, že při zpracovávání těsta se těsto příliš zahřálo... Mně to kdysi udělalo linecké těsto, podle léty osvědčeného receptu. Lepilo se jako blázen, pak nešlo dát dohromady a po přidání kde čeho jsem nakonec vyválela, vykrájela - a na plechu se mi to slilo jako tobě. Prý "spařené" těsto. Od té doby linecké nedělám, nemám odvahu.
Ze by cesto bolo teple, nevylucujem, ale pochybujem.
Pekny den, na buduce budem mudrejsia...
Rádo se stalo, aj tebe pekný den! Víš, já bych klidně takové cookies brala, o chuti nepochybuji. Trénink dělá závodníka! Ať se ti daří ve všem co děláš!